RO EN
Košík je prázdný

FNGCIMM anunta startul programului de sustinere a afacerilor - IMM Invest Romania

Pentru a preintampina si a lua masuri de diminuare a consecintelor economice generate de pandemia COVID-19 asupra intreprinderilor mici si mijlocii, FNGCIMM anunta demararea, in regim de urgenta, a Programului IMM INVEST ROMANIA, aprobat prin OUG nr. 110/2017 , cu imbunatatirile aduse prin OUG 29/21.03.2020.
Programul guvernamental IMM INVEST ROMANIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza sa isi asigure lichiditatile pentru derularea activitatii curente sau pentru investitii, prin accesarea unor finantari garantate.
In vederea inscrierii in program, in termen de 7 zile calendaristice de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA, dar nu mai tarziu de 16.04.2020, ora 24.00, institutiile de credit interesate vor transmite F.N.G.C.I.M.M. si M.F.P. solicitarea de inscriere in program, nivelul costurilor totale pe care le vor aplica, precum si valoarea estimata a finantarilor pentru anul 2020.
FNGCIMM va garanta aceste finantari in numele si in contul statului roman, iar garantiile vor putea acoperi un procent de maximum 80% din creditele de investitii, cu o valoare maxima de 10.000.000 lei si din creditele/liniile de credit destinate finantarii capitalului de lucru necesar intreprinderilor mijlocii, in valoare de pana la 5.000.000 lei si/sau un procent de 90% din creditele/liniile de credit, in valoare de pana la 1.000.000 lei acordate intreprinderilor mici, respectiv din creditele/liniile de credit in valoare de pana la 500.000 lei, acordate microintreprinderilor.
Valoarea creditelor/liniilor de credit se va dimensiona in functie media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii 2 ani fiscali, in limita a 5.000.000 lei. Pentru IMM-urile nou-infiintate, valoarea maxima a finantarii pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru va fi calculata ca dublul mediei cheltuielilor aferente capitalului de lucru din balantele lunare.
Durata maxima a finantarii in cazul creditelor pentru realizarea de investitii este de 72 de luni, fara posibilitate de prelungire, iar durata maxima a finantarii in cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru este de 36 de luni, cu posibilitatea prelungirii pe o perioada de inca 36 de luni. Garantiile se acorda la solicitarile bancilor, pe baza aceleiasi documentatii necesare pentru aprobarea creditelor, printr-o procedura rapida, imediat dupa operationalizarea Programului si dupa inscrierea bancilor finantatoare in Program.
Principalul avantaj al Programului IMM INVEST ROMANIA este ca asigura o finantare rapida, fara costuri de finantare si de garantare, avand avantajul prezentei garantiei statului pentru toate categoriile de credite, dobanda si comisionul de garantare fiind suportate integral de la bugetul de stat prin Ministerul Finantelor Publice. Subventionarea totala a costurilor cu dobanzile si comisioanele se aplica de la data acordarii creditului pana la 31 martie 2021, cu posibilitati de prelungire.
“FNGCIMM este pregatit sa implementeze Programul IMM INVEST ROMANIA, ca masura de mentinere in viata a peste 40.000 de IMM-uri. Am creat o schema simpla de finantare/ garantare, in conditii avantajoase pentru beneficiari, am configurat organizational fluxurile de analiza si aprobare sa functioneze in regim de urgenta. Intelegem perfect ca in aceasta situatie de criza, intreprinderile mici si mijlocii sunt cele mai afectate si le suntem alaturi pentru a le asigura gura de oxigen de care au nevoie pentru supravietuire. Solicitam tuturor partenerilor bancari sa colaboreze pentru a depasi acest moment critic, avand incredere in capacitatea noastra operationala de garantare. In aceasta perioada de incertitudine dorim sa eliminam macar partial presiunea resimtita de cele mai afectate intreprinderi mici si mijlocii, iar pe ceilalti antreprenori, care nu se regasesc in criteriile de eligibilitate ale acestui program, ii anuntam ca in curand vom operationaliza un alt produs de finantare/garantare, sustinut din surse proprii FNGCIMM.”, a declarat Dumitru Nancu - Director general FNGCIMM.
Inregistrarea beneficiarilor in program se realizeaza pe platforma online dedicata programului, prin parcurgerea urmatoarelor etape:
- Beneficiarul aplicant se inregistreza in aplicatia online disponibila pe site-ul www.imminvest.ro;
- Beneficiarul completeza online datele de identificare, ataseaza declaratia IMM in format pdf;
- Aplica pentru unul sau mai multe credite/ linii de credit;
- Aplicatia software va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii;
- Dupa efectuarea verificarii datelor si elementelor inregistrate de potentialul beneficiar aplicant, FNGCIMM emite acordul de principiu privind eligibilitatea in cadrul programului, precum si numarul de inregistrare;
- FNGCIMM pune on line la dispozitia institutiei de credit selectate documentele inregistrate de IMM, precum si acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant;
- Institutia de credit analizeaza cererea beneficiarului si adopta intern decizia de acordare a creditului de investitii/creditului liniei de credit conform solicitarii beneficiarului;
- Institutia de credit aproba creditul si transmite F.N.G.C.I.M.M. solicitarea privind acordarea garantiei de stat.
Creditele se acorda in functie de criteriile specifice prevazute in normele si procedurile interne de creditare ale institutiilor de credit, cu incadrarea in normele de garantare ale FNGCIMM si cu respectarea regulilor de gestionare a plafoanelor anuale.
Perioada de derulare a Programului este determinata de alocarea de catre M.F.P. a plafonului de garantii de stat, pentru anul 2020, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul Programului fiind de 15.000.000.000 lei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter