RO EN
Košík je prázdný

FMI: Se incearca identificarea unor solutii pentru plata arieratelor statului

Datele puse la dispozitia expertilor misiunii de evaluare a Fondului Monetar International (FMI) de oficialii guvernamentali indica faptul ca statul roman trebuie sa achite datorii catre firme din economia reala a caror valoare depaseste 1,7 miliarde de lei. Intrucat Guvernul Romaniei nu dispune de suma respectiva, cu ocazia misiunilor de evaluare anterioare, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au solicitat si au obtinut derogari succesive referitoare la achitarea arieratelor statului, masura care este, de altfel, cuprinsa in prevederile acordului stand-by. Intr-un moment anterior sosirii la Bucuresti a delegatiei FMI si UE, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca "plata arieratelor statului ar putea constitui principala conditionalitate impusa tarii noastre de organizatia financiara internationala, pentru a se acorda, in toamna anului in curs, a sasea transa a finantarii stabilite prin acordul stand-by". Confruntandu-se cu un capitol dificil de negociere, membrii executivului trebuie sa identifice rapid solutii - stabilite de comun acord cu partenerii internationali - pentru a achita datoriile statului fata de mediul privat. In cursul zilei de 27 iulie 2010, echipa de economisti ai FMI s-a intalnit cu oficiali ai confederatiilor patronale,  acestia sustinand ca neplata arieratelor statului reprezinta una dintre cele mai importante probleme pe care le intampina mediul autohton de afaceri, grav afectat, de altfel, de efectele recesiunii. Una dintre propunerile avute in vedere pentru rezolvarea acestei situatii ar putea fi reprezentata de transferul catre Guvern a unei sume de circa 500 de milioane de euro din transele urmatoare acordate de FMI. Fondurile respective ar trebui sa fie utilizate exclusiv pentru plata datoriilor acumulate de puterea executiva.
Datele existente indica o crestere a arieratelor
Daca in prezent informatiile indica existenta - la finele lunii mai - a unor arierate in valoare de 1,7 miliarde lei (fata de 1,5 miliarde lei la finele anului trecut), reprezentantii patronatelor sustin ca acest nivel se va majora in continuare. Expertii FMI s-au declarat a fi ingrijorati de aceasta perspectiva, de vreme ce, in varianta actuala inclusa in acordul stand-by, datoriile statului ar fi trebuit sa scada la 1,09 miliarde lei (la finalul lunii iunie a.c), la 810 milioane de lei (in septembrie) si la numai 480 milioane de lei (in decembrie 2010). Avand in vedere dificultatea atingerii tintelor respective, in cea mai recenta scrisoare de intentie transmisa board-ului FMI din Washington, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, explica faptul ca "stocul arieratelor de plati interne a crescut de la ultima evaluare, iar majoritatea datoriilor la nivel local este constituita de platile restante catre furnizori. In perioada urmatoare, intentionam sa incheiem acorduri de tip swap cu autoritatile locale pentru a stinge, astfel, datoriile reciproce. Totodata, la nivel central, cele mai multe arierate sunt in domeniul sanitar, astfel incat va fi necesara implementarea unui plan de restructurare a sectorului". Dupa cum se poate observa, oficialii guvernamentali s-au referit prioritar la arieratele acumulate de autoritatile locale catre furnizori, la cele acumulate reciproc (de la bugetul de stat catre bugetele locale si invers), respectiv la datoriile catre sistemul de sanatate. In scrisoarea transmisa FMI nu s-a pus problema mentionarii nivelului arieratelor catre firmele private, intrucat se presupune ca multe dintre acestea constituie plati catre companii cu care executivul deruleaza de mai mult timp relatii de afaceri. Revenind la discutiile dintre patronate si misiunea FMI, o alta varianta care ar putea fi luata in considerare rezida in identificarea si folosirea unei sume de doua miliarde lei (stabilita, eventual, la rectificarea bugetara), in vederea achitarii creantelor statului. "La finalul vizitei misiunii de evaluare, vor fi prezentate concluziile rezultate din analiza performantei economice a Romaniei si din discutiile purtate cu autoritatile de la Bucuresti despre rectificarea bugetara din 2010 si proiectul de buget pentru 2011, precum si masurile politico-economice si reformele structurale convenite de comun acord pentru atingerea obiectivelor stabilite in acordul stand-by", a declarat recent Tonny Lybek, rezident regional pentru Romania si Bulgaria al FMI. Informatii suplimantare, la www.imf.org

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter