RO EN
Košík je prázdný

Florin Citu: Site-ul IMM Invest a fost refacut; inscrierile incep maine dimineata

Platforma IMM Invest, unde companiile se pot inscrie pentru a accesa credite cu dobanda subventionata, a fost refacut, iar solicitantii isi pot depune aplicatiile incepand de maine, 28 aprilie, ora 9:00, a scris ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, pe pagina sa de Facebook.
"Marti, 28 aprilie, ora 9:00, IMM Invest este live si toti cei care doresc sa beneficieze de linii de credit pentru investitii/ capital de lucru garantate de stat cu pana la 90% si cu dobanda subventionata 100% pot sa se inscrie in program. Acest program nu functioneaza dupa principul «primul venit, primul servit», a scris Florin Citu.
Ministrul acuza PSD ca vor sa opreasca implementarea acestui program. "Exista un risc. Actiunile PSD si ale acolitilor lor din Parlament. Deja voteaza impotriva legii care aproba ordonanta prin care a fost aprobat IMM Invest. Mai mult PSD-istii vor sa opreasca acest program prin motiune (...) si fac orice sa opreasca acest program care sustine capitatul si economia privata", precizeaza Florin Citu.
Invitat aseara intr-o emisiune la Digi24, ministrul Finantelor a reamintit ca Romania are in somaj tehnic peste 600.000 de persoane, care vor beneficia de aceasta forma de plata alocata de stat strict pe perioada starii de urgenta, si ca a venit in sprijinul companiilor cu IMM Invest pentru a putea face tranzitul de la perioada de criza la reluarea economiei.
"Tocmai de aceea am pregatit instrumentul IMM Invest, pentru a se putea face tranzitul de la perioada de criza. Firmele vor avea nevoie sa angajeze oameni dupa ce vor accesa banii din acest program, nicidecum sa-i tina in somaj tehnic. Va dau un exemplu, am vorbit cu retaileri care cauta sa angajeze 10.000 de oameni. IMM Invest va injecta bani seriosi, peste 400.000 de firme vor avea acces. Apoi mai gandit un produs similar, cu EximBank, pentru a oferi subventii cu dobanzi, cu garantii de la stat", a spus Florin Citu.
 
MFP lucreaza la un instrument care sa permita ca statul sa preia actiuni in companii private
Ministrul a mai precizat ca in perioada crizei Guvernul din care face parte s-a straduit sa sprijine pe toata lumea, dar dupa incheierea starii de urgenta masurile de sprijin vor fi directionate doar spre sectorul productiv. "Aceasta criza are si o parte buna. Pentru ca-i va elimina pe cei care inainte se foloseau de sistemul de stat, care nu erau buni platnici, sau care incercau sa fenteze statul. Pe perioada crizei financiare ne-am straduit sa sprijinim pe toata lumea, sa oferim masuri care sa-i ajute pe toti. Insa dupa ce trece criza, gata, masurile de sprijin vor fi directionate doar spre sectorul care produce. Spre acele companii care au capacitate sa absoarba forta de munca si sa genereze venituri statului", a precizat Florin Citu.
Principala problema pe care companiile o vor intampina dupa aceasta perioada de criza este faptul ca nu vor mai fi bancabile. Din acest motiv, MFP are in lucru un nou instrument care prevede ca statul sa preia actiuni de la companii (acordandu-le imprumuturi si garantii), astfel incat sa le creeze bonitate in fata bancilor.
"Vorbesc de genul de masuri care au fost adoptate in perioada 2008, in tari ca Elvetia sau Marea Britanie. Prin subventii sau parteneriate, statul merge, o perioada, ca partener in unele companii private. Se poate da un imprumut care sa fie convertit in actiuni. Astfel statul aduce bonitate, pentru ca intra in companie ca investitor direct. Daca iese profit in companie, castiga si statul si partnerul privat, la fel, daca este pierdere, si-o asuma si statul si partenerul privat", a explicat Florin Citu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter