RO EN
Košík je prázdný

EUROSFAT 2020: Investitiile in mediu si digitalizarea sunt motoarele reconstructiei

Respectarea mediului inconjurator, digitalizarea, investitiile in sectoare strategice cum este cel sanitar sau cel al educatiei trebuie sa fie motorul reconstructiei si transformarii economice de care avem nevoie, a declarat Dacian Ciolos, presedinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European, in sesiunea de deschidere a EUROSFAT 2020, cel mai mare forum de afaceri europene din Romania.
Acesta a spus despre “Next Generation EU”, planul economic in valoare de 750 de miliarde euro creat pentru redresarea statelor UE in contextul pandemiei de Covid-19, ca face parte dintr-un plan de relansare economica mai larg pe care grupul politic Renew Europe l-a cerut din luna aprilie.
“Inca de atunci am spus foarte clar in plenul Parlamentului European ca, pentru a raspunde in mod curajos si corect crizei economice ce se profila, nu e nevoie doar de o redresare a economiei. Este nevoie de o transformare profunda a modului in care ne raportam la resurse, dar si la tehnologie. Trebuie sa construim relansarea pe o temelie noua. Respectarea mediului inconjurator, digitalizarea, investitiile in sectoare strategice cum este cel sanitar sau cel al educatiei trebuie sa fie motorul reconstructiei si transformarii economice de care avem nevoie”, a adaugat Dacian Ciolos in cadrul evenimentului organizat de Centrul de Expertiza Europeana EUROPULS
Dacian Ciolos: Avem o oportunitate istorica de a ne transforma tara
Oficialul Renew Europe a afirmat ca planul de redresare propus de Comisie, compus din bugetul multianual si din instrumentul Next Generation EU, este unul istoric si poate transforma Europa si Romania spre beneficiul generatiilor viitoare.
“Insa pentru a ne asigura ca redresarea economica este orientata catre viitorul urmatoarei generatii, dincolo de liniile rosii la nivel european, avem nevoie de actiune la nivel national. In cadrul instrumentului Next Generation EU, Romania va putea beneficia de 30 de miliarde de euro, iar daca adaugam la aceasta suma si cei aproape 50 de miliarde de euro din bugetul pentru urmatorii 7 ani, este absolut clar ca avem la indemana o oportunitate istorica de a ne transforma tara. Dar pentru acest lucru este nevoie sa ne facem foarte bine temele acasa. Statele membre au pana la 30 aprilie 2021 pentru a dezvolta un plan national de redresare si rezilienta. Avem nevoie de un plan bine gandit, cu viziune”, a mai spus presedintele Renew Europe.
Dacian Ciolos considera ca dincolo de prioritatile legate de mediu si digital, Romania trebuie sa investeasca in tineri.
“Ei sunt cei care trebuie sa fie pe deplin pregatiti pentru economia Europei de maine - verde, circulara, digitalizata. Trebuie sa transformam Romania intr-o mare scoala pentru dobandirea de competente pentru viitor. Acest lucru este cu atat mai important cu cat in Romania nevoile tinerilor au fost multa vreme ignorate sau prost intelese. Ne-o spun cifrele legate de parasirea timpurie a scolii (16,4% in 2018), de analfabetismul functional (44% in 2018), de rata somajului tinerilor (16.8% in 2019), sau din numarul tinerilor care traiesc in saracie (26% in 2018) sau excluziune sociala”, a explicat Dacian Ciolos.
Dragos Pislaru: Orice plan national ar trebui sa fie elaborat impreuna cu tineri
Pe de alta parte, Dragos Pislaru, europarlamentar USR PLUS, a declarat ca a propus Parlamentului European ca Mecanismul de Redresare si Rezilienta sa contina si un pilon dedicat tinerilor.
“Tinerii trebuie sa fie in centru prin masuri integrate care propun solutii pentru toate fazele prin care ei trec, de la copil la adult! De exemplu, masuri legate de modernizarea sistemului educational si dezvoltarea de competente, inclusiv digitale si antreprenoriale, de la varste mai fragede decat pana acum. Trebuie sa conectam educatia la piata muncii si sa asiguram sprijin pentru formare si recalificare vocationala si profesionala. Din aceste motive, eu nu vad un plan national de redresare si rezilienta fara masuri care sa ia in calcul nevoile copiilor, ale tinerilor si ale adultilor proaspat intrati pe piata muncii. Din acest motiv, propunerea noastra la nivel european este ca orice plan national sa fie elaborat in consultare cu societatea civila, in special organizatiile de tineret. Eu asta am facut la nivel european. Am avut consultari in 14 tari europene. In toate au participat asociatii de tineri, din toate am primit acelasi mesaj: vrem sa fim parte din solutie!”, a explicat Dragos Pislaru.
Dezbaterile din cadrul EUROSFAT 2020 sunt despre principalele teme ale Planului de recuperare al UE: dezvoltare durabila, digitalizare si Pactul verde european
Agenda completa a evenimentului organizat de Centrul de Expertiza Europeana EUROPULS este disponibila pe site-ul EUROSFAT 2020.
Evenimentul are loc online, intre 12-16 octombrie si poate fi urmarit pe pagina de Facebook a EUROPULS si pe website-ul EUROSFAT.
Sponsorii EUROSFAT 2020 sunt Ambasada Regatului Tarilor de Jos in Romania, Enel Romania, eMAG, Fundatia Konrad Adenauer, Fundatia Friedrich Naumann.
Partenerii EUROSFAT 2020 sunt Fundatia Friedrich Ebert, Ambasada Regatului Belgiei in Romania, Ambasada Austriei in Romania, Ambasada Germaniei in Romania, Confederatia
Concordia, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Agrointeligenta, Consiliul Tineretului din Romania.
Evenimentul este realizat cu sprijinul si sub patronajul Presedintelui Parlamentului European, David Sassoli, Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si al Presedintiei Germaniei la Consiliul Uniuniii Europene.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter