RO EN
Košík je prázdný

COFACE: Perspectivele economice, legate de inflatie si raspunsul bancilor centrale

Anul 2023 a inceput cu mare entuziasm, dar, dupa toate probabilitatile, nu va fi anul la care se asteptau cei mai multi analisti. Primele sase luni au intarit unele dintre convingeri: nu, inflatia nu va reveni spontan si nedureros la tinta de 2% in tarile dezvoltate; nu, bancile centrale nu vor „pivota” de acum pana la sfarsitul anului; si nu, simpla ridicare a restrictiilor sanitare nu va permite Chinei sa joace rolul de motor de releu pentru economia globala. Doua lucruri esentiale pe care piata le pierduse din vedere au revenit in prim-plan: accesul la energie abundenta si ieftina ramane esential pentru functionarea sistemului economic global, iar politica monetara are efecte mai vizibile asupra evaluarii activelor si stabilitatii financiare decat asupra preturilor.
Perspectivele economice raman strans legate de tendintele inflatiei si de raspunsul bancilor centrale, iar previziunile Coface sunt corelate de o serie de riscuri, inclusiv de furnizarea de energie si de credit.
In acest context, Coface a efectuat 13 de upgrade-uri si 2 retrogradari ale evaluarilor de tara, precum si 26 de modificari ale ratingurilor sectoriale (13 imbunatatiri si 13 retrogradari). Acestea subliniaza o imbunatatire a perspectivei, dar arata un mediu ce ramane foarte solicitant si incert.
 
Rezilienta economiei globale este confirmata, dar perspectivele raman sumbre
Cifrele de crestere de la inceputul anului pentru marile economii au confirmat ca spectrul recesiunii s-a retras deocamdata (cu exceptia Germaniei). Motivele? In primul rand, Europa a reusit sa evite intreruperea aprovizionarii sale cu energie. In al doilea rand, rezistenta a venit pe fondul cresterii consumului in America de Nord si China. In cele din urma, economiile emergente si-au confirmat soliditatea. Toate acestea au determinat Coface sa revizuiasca in sus prognoza de crestere a economiei globale in 2023 la 2,2%.
Acesti factori se reflecta in evaluarile tarilor, cu 13 imbunatatiri, mai ales pentru tarile emergente . 7 dintre cele 13 upgrade-uri de sector vin din sectorul transporturilor, care beneficiaza de redresarea turismului si de relaxarea tensiunilor din lanturile de aprovizionare.
Cu toate acestea, perspectivele economice raman slabe pentru 2023 si ulterior, in special in economiile avansate. Prognoza Coface (crestere de 2,3% pentru 2024) sugereaza ca este putin probabil ca avansul global sa revina semnificativ. Stagnarea economiei va continua, cu o slabiciune continua in SUA, o redresare timida in Europa si o crestere a economiei chineze sub standardele pre-pandemie.
 
Inflatie mai mica, dar prezenta
In ceea ce priveste riscurile majore pentru lunile urmatoare, riscul inflatiei persistente ramane ridicat. Scaderea „mecanica” a inflatiei in prima jumatate a anului a fost confirmata, deoarece repercusiunile conflictului din Ucraina asupra preturilor la energie se estompeaza in majoritatea economiilor. Pe de alta parte, au fost confirmate si semnalele unei inflatii mai inradacinate, inflatia de baza stabilizandu-se la niveluri ridicate in zona euro, Marea Britanie si SUA.
Presiuni inflationiste noi sunt inca posibile. Redresarea Chinei nu si-a atins inca potentialul maxim si este probabil sa exercite presiuni asupra aprovizionarii cu gaze. Intre timp, piata petrolului este tensionata dupa anunturile OPEC+ de reducere a productiei. Organizatia a retras de pe piata echivalentul a aproximativ 3,7% din cererea globala. Deocamdata, se mentine prognoza unui pret mediu anual de aproximativ 90 USD/baril.
Pe langa preturile la energie, marfurile agricole merita monitorizate. Desi scaderea lor din ultimele luni nu a fost neaparat reflectata in preturile de consum, se intrevad noi riscuri. In afara conflictului ruso-ucrainean, care va continua sa exercite presiuni, fenomenul climatic El Niño se va manifesta din a doua jumatate a anului 2023. Ar putea influenta productia si preturile in 2023-24, din cauza temperaturi lor mai mari si a deficitului de apa in unele parti ale lumii.
 
Conditii de creditare mai stricte si o noua crestere a numarului de insolvente
Efectele inaspririi monetare fara precedent din ultimele luni asupra inflatiei nu s-au materializat in totalitate, in special in ceea ce priveste preturile serviciilor. Acestea din urma continua sa creasca la niveluri greu compatibile cu tinta de inflatie de 2%. Totusi, unele dintre marile banci centrale au decis sa intrerupa majorarile ratelor, incepand cu Bank of Canada, Reserve Bank of Australia si, probabil, FED. In schimb, este posibil ca Banca Angliei sa-si ridice din nou dobanda, iar BCE va fi probabil fortata sa creasca ratele la urmatoarele reuniuni.
Stoparea majorarilor ratelor ar trebui sa permita evaluarea impactului actiunilor intreprinse in ultimul an. Intr-adevar, turbulentele din sectorul bancar pot ridica ingrijorari cu privire la o restrangere a creditului, care este deja vizibila. Incetinirea creditarii noi pentru gospodarii si intreprinderi, care trage in jos cererea interna, activitatea economica si, in cele din urma, inflatia, pledeaza pentru o atitudine prudenta din partea bancilor centrale.
In urmatoarele luni, companiile vor trebui sa se confrunte cu un mediu advers cu preturi mai mari si conditii de creditare mai stricte, precum si cu o incetinire a cererii interne. In plus, dupa o crestere generala a marjelor in 2022, este probabil ca societatile sa isi vada profitabilitatea operationala scazand sub efectele combinate ale unei scaderi treptate a inflatiei de baza si a costurilor unitare ale fortei de munca in crestere. Cresterea brusca a insolventelor corporative de la inceputul anului in majoritatea economiilor avansate este probabil sa continue si chiar sa se intensifice in urmatoarea perioada.
 
Economiile emergente vor continua sa stimuleze cresterea globala, dar buzunarele de vulnerabilitate persista
In timp ce economiile avansate vor decelera in 2024, tarile emergente ar trebui sa accelereze, cu o crestere de 3,9%, cea mai puternica expansiune din 2018. Principalul factor va fi redresarea treptata a economiei chineze, de care vor beneficia exportatorii de marfuri. Al doilea factor este pauza in ciclul de inasprire monetara a Fed.
Prin urmare, Coface ridica ratingul tarile exportatoare de energie precum Arabia Saudita, Qatar, Nigeria si Kazahstan. Intre timp, Malaezia si Filipine, care vor beneficia de afluxul de turisti chinezi, revin la evaluarile lor de dinainte de pandemie. Trebuie subliniat, totusi, ca inasprirea conditiilor globale de finantare a pus multe tari in pericol de neplata. Egiptul a fost retrogradat in 2022, iar Ghana in februarie anul trecut. In acelasi sens, sunt retrogradate Kenya si Bolivia in acest trimestru. Harta evaluarii riscului de tara - T2 2023 poate fi accesata aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter