RO EN
Košík je prázdný

CNIPMMR avertizeaza asupra riscurilor pe care le va avea impactul Legii salarizarii

Legea salarizarii personalului platit din fonduri publice, proiect adoptat recent de Senat, ar putea creste cu 10%-12% cheltuielile salariale din 2017, pana la 63,8 miliarde lei, in contextul in care nivelul investitiilor totale prevazute la bugetul de stat pentru acest an ajunge la 39,4 miliarde lei, conform calculelor Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"In Expunerea de motive a proiectului, se mentioneaza ca «pentru anul curent nu exista impact financiar asupra bugetului» - ceea ce este o aberatie-, iar pentru urmatorii ani nu este completat. Impactul bugetar al proiectului salarizarii unice in sistemul bugetar, cu amendamentele adoptate in Senat, va fi mai mare de 32 miliarde lei, pana in 2020 si ar putea ajunge la 43 miliarde lei, pana in 2022. Amendamentele adoptate in Senat vor genera cresteri suplimentare de minimum 10% ale cheltuielilor bugetare", se arata intr-un comunicat al CNIPMMR.
Conform reprezentantilor intreprinderilor, cresterile salariale ale bugetarilor nu trebuie sa afecteze nivelul investitiilor si nu trebuie sa fie mai mari decat acestea. Expunerea de motive a proiectului legislativ trebuie completata cu evaluarea preliminara a impactului financiar al proiectului asupra bugetului general consolidat, atat pe termen scurt, pentru anul curent, cat si pe termen lung (pe 5 ani), cu precizarea cheltuielilor si veniturilor bugetare, plus/minus, inclusiv cu calcule privind fundamentarea majorarilor salariale, cu asigurarea respectarii principiilor responsabilitatii, precautiei si a tintei de deficit bugetar de sub 2% din PIB si fara cresterea fiscalitatii asupra mediului de afaceri si fara instituirea de noi poveri fiscale pentru intreprinzatori.
"Cresterile salariale pentru bugetari trebuie sa se acorde in functie de performanta: raportat la activitatea desfasurata, la cantitatea si calitatea acesteia, la contributia efectiva a bugetarului la realizarea scopului si obiectivelor institutiei publice, la rezultatele efectiv inregistrate si, nu in ultimul rand, raportat la evaluarea facuta de beneficiarii serviciilor publice respective (contribuabili, intreprinzatori, cetateni, pacienti, elevi si parinti, rezultate de la examene etc). Este necesara o reforma profunda a sistemului bugetar, imbunatatirea solutiilor de e-guvernare, digitalizarea administratiei publice, cu restructurarea posturilor din administratia publica locala si centrala care intretin nejustificat birocratia", mai precizeaza reprezentantii IMM.
In prezent, in Romania sunt angajate in sectorul public circa 1,2 milioane de persoane. Conform datelor CNIPMMR, in 2016 evolutia castigului salarial net in sectorul public a fost de peste doua ori mai mare fata de cea din mediul privat.
***
In data de 23 mai 2017, Senatul, in calitate de prima camera sesizata, a adoptat cu 85 voturi pentru, 10 voturi impotriva si 12 abtineri proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificari (54 de amendamente admise, pentru cele 45 de articole ale legii, fara anexe), propunerea legislativa fiind trimisa la Camera Deputatilor pentru dezbatere. Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect de lege.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter