RO EN
Košík je prázdný

Ciolacu: Este nevoie de un parteneriat cinstit intre Guvern si mediul de afaceri

Singura cale prin care Romania se poate dezvolta este un parteneriat cinstit si real intre Guvern si mediul de afaceri, a spus, marti, prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind ca masurile dure trebuie luate acolo unde exista frauda, evaziune si risipa in cheltuielile statului.
"Nu sunt adeptul modificarilor fiscale atunci cand nu este cazul. Nu am sustinut niciodata masuri luate peste noapte, fara nicio analiza. Nu cred in varianta inventarii de noi biruri pentru mediul de afaceri corect, care isi achita impozitele si taxele la stat. Cred, insa, ca masurile dure trebuie luate acolo unde exista frauda, acolo unde exista evaziune, acolo unde exista risipa in cheltuielile statului. Cred ca singura cale prin care aceasta tara se poate dezvolta este un parteneriat cinstit si real intre Guvern si mediul de afaceri!", a afirmat Marcel Ciolacu in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru angajarea raspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind masurile fiscal-bugetare.
Premierul a punctat ca amanarea luarii masurilor prin care Guvernul isi asuma raspunderea pana dupa alegerile electorale de anul viitor nu a reprezentat o optiune pentru el.
"In ultimele luni de zile, foarte multe persoane mi-au sugerat ca nu este momentul acum sa luam aceste masuri, inaintea unui an electoral fara precedent, cu patru randuri de alegeri. Ca ar fi mai bine sa ascundem problemele sub pres si sa amanam toate aceste masuri dupa alegeri. Dupa alegeri, cand romanii nu mai pot sanctiona prin vot pe nimeni. A nu face nimic pentru ca vin alegerile si nu trebuie deranjat nimeni, nici macar cei incorecti, nu este o optiune pentru mine! A nu face nimic si doar a da din gura din opozitie, dupa ce ai nenorocit bugetul Romaniei, iarasi nu poate fi o optiune. Eu nu pot si nu vreau sa las o tara fara optiuni! De aceea, nu am adoptat varianta comoda in care sa nu fac nimic! Nu pot sa vin in fata dumneavoastra si sa va mint asa cum ati fost mintiti inainte de alegerile din 2009, cand vi s-a promis raiul pe Pamant si apoi v-au fost taiate salariile si pensiile! Sunt un om responsabil si cred ca masurile trebuie luate atunci cand sunt necesare. Chiar daca ele nu sunt pe placul unora! Chiar daca cei care au crezut ca smecheria va putea continua la nesfarsit tipa acum cat pot de tare! Nu, dragi romani! Astazi, se va incheia o etapa din istoria Romaniei! Astazi, se termina cu smecheria!", a declarat Ciolacu.
El a adaugat ca "toata lumea va plati in functie de cat castiga".
"Guvernul pe care il conduc isi asuma raspunderea tocmai pentru ca Romania nu-si mai poate permite sa se bazeze doar pe munca celor cinstiti, a celor care isi platesc corect taxele si impozitele la stat, iar pe ceilalti sa nu-i deranjeze nimeni! Romania nu-si poate permite ca doar cei cu salarii mici sa plateasca corect taxele, iar cei cu venituri mari sa le tot optimizeze! De astazi, toata lumea va plati in functie de cat castiga! Nu poti fi milionar, dar sa platesti taxele la echivalentul salariului minim pe economie! Nu poti obtine profituri excesive, dar in tara in care le-ai obtinut sa nu platesti nimic! La fel cum nu se poate ca simpla prezenta la serviciu sa-ti dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei. Fara nicio performanta! Si, din acest motiv, tot astazi Guvernul pe care il conduc isi asuma si raspunderea pe masurile de reducere a risipei bugetare. Pentru ca nu este corect ca statul roman sa se lafaie, cu cheltuieli care cresc de la an la an, rezultatul fiind doar un act administrativ total ineficient si fara legatura cu nevoile reale ale cetatenilor", a mai spus premierul.
 
Guvernul isi angajeaza raspunderea pe un pachet de masuri care sa reduca risipa
Pachetul de masuri fiscal-bugetare pe care Guvernul isi asuma raspunderea are ca obiectiv sa reduca "risipa bugetara" si sa puna punct modului in care "cei puternici si cu foarte multi bani se credeau de neatins", a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
"Va spun cu toata responsabilitatea: de astazi, s-a terminat cu dubla masura! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu exceptiile peste exceptii din mediul privat! Si mai ales - s-a terminat cu banii facuti usor din evaziune fiscala! La fel ca toti romanii, si eu m-am saturat de ipocrizie. M-am saturat sa aud ca daca nu ai privilegii, daca nu esti sef la stat, atunci nu mai poti munci. Sau ca, daca nu ai ajutoare de stat, subventii ori facilitati fiscale, atunci dai faliment sau ai voie sa incalci legea. M-am saturat sa vad ca unii isi incaseaza luna de luna salariul, fara sa aiba vreo performanta, in vreme ce altii trebuie sa munceasca pe rupte pentru acel salariu. M-am saturat sa vad cum unii isi pot plati corect toate taxele, contributiile si impozitele, iar altii urla ca din gura de sarpe ca nu se poate sa fii corect! Trebuie sa intelegem cu totii ca, asa cum a fost pana acum, statul roman nu poate merge mai departe! Nu mai putem sa ne mintim unii pe altii, nu mai putem sa ne facem ca facem, nu mai putem sa cerem mereu... fara sa dam nimic in schimb! Trebuie sa punem tot sistemul pe baze corecte si echitabile pentru toti cei care muncesc, indiferent unde muncesc - la stat sau la privat!", a spus Marcel Ciolacu, marti, in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru angajarea raspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind masurile fiscal-bugetare.
Premierul a subliniat ca pachetul de masuri a fost dezbatut indelung si reprezinta inceputul unei reforme mai ample.
"Ele nu sunt o simpla reactie la nevoile de acum ale statului. In ultimele lui, am avut un dialog public consistent si ne-am intalnit cu toti cei care au avut ceva de spus pe aceasta tema. Astazi imi asum raspunderea pentru un set de masuri, dar suntem abia la inceputul unei reforme mai ample, care inseamna de fapt o reasezare a statului pe baze mult mai corecte si echitabile. Este un efort national al Romaniei din 2023, pentru a avea o economie mai puternica si a trai mai bine si in 2025 si in 2030. A fost o dezbatere pe care nu o mai puteam amana. De aceea, am mers inainte cu mult curaj, curaj care - din pacate! - a lipsit in ultimii ani in materie de reforme. Pentru ca timpul nu are rabdare cu noi. Eu nu vreau sa vad o noua generatie indatorata, doar pentru ca noi pierdem acesti ani fara sa facem nimic!", a transmis Ciolacu.
El a anuntat ca in urmatoarele saptamani va fi demarat un proces de simplificare a legilor tarii.
"Stim ca romanii vor un stat mai implicat si mai eficient, cu servicii publice mai bune, sustinute de o economie dinamica. In urmatoarele saptamani vom demara un proces de simplificare a legilor tarii, astfel incat toate eforturile facute de romanii care muncesc, de sectorul privat si de statul roman sa poata fi valorificate la justa valoare si asteptare a tuturor romanilor. Echilibrarea sistemului fiscal si legi mai bune inseamna apropierea de ceea ce numeam, acum cativa ani, o tara ca afara. Dar aceste obiective nu pot fi atinse fara organizare, fara simplificare sau fara un buget mai puternic al statului, care sa-i ajute pe toti romanii sa treaca cu bine peste crizele cu care ne confruntam si noi, dar si celelalte state din Europa si din restul lumii", a precizat Ciolacu.
 
Guvernul va impozita cu 70% tot ce inseamna avere ilicita
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marti ca Guvernul va creste masiv amenzile, va confisca pe scara larga bunurile provenite din evaziune si va impozita cu 70% tot ce inseamna avere ilicita.
"Cu totii vrem un sistem de sanatate puternic si accesibil tuturor. Cu totii vrem un sistem de invatamant care sa ne educe intr-adevar copiii. Cu totii vrem servicii sociale, unde parintii si bunicii nostri sa fie ingrijiti corespunzator. Dar toate acestea costa bani. Si nu pot fi construite cand Romania are o evaziune fiscala de 10% din PIB. 160 miliarde lei. 32 miliarde euro. De aceea, vom creste masiv amenzile si vom confisca pe scara larga bunurile provenite din evaziune. Vom impozita cu 70% tot ce inseamna avere ilicita. Insa impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu inseamna taxarea banilor de la nunta sau de la botez. Nu! Cu 70% va fi taxat cel care nu si-a platit corect taxele si impozitele, cel care a facut evaziune, cel care a furat din banii pentru sanatate, pensii, educatie", a spus Ciolacu, in plenul comun al Parlamentului.
El a adaugat ca modelul economic "bazat pe privilegii si facilitati fiscale" pe care s-a mers pana acum nu mai poate continua.
"Romania nu-si mai permite facilitati si privilegii de 75 de miliarde de lei si o evaziune fiscala de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate inseamna 15% din PIB, exact cat ne-ar trebui ca sa ajungem in media europeana la venituri. Avem printre cele mai mici taxe si impozite din Europa pe capital, dar incasam cel mai putin TVA. Practic, mai mult de o treime nu incasam! La impozitul pe profit incasam doar un sfert din ce ar trebui, iar la impozitul pe venit - doar 80%. Nu incasam taxe, in schimb ne imprumutam la nesfarsit, riscand blocarea banilor de la Uniunea Europeana. Asa nu vom ajunge nicaieri. In ultimii ani s-au dat facilitati fiscale imense pentru firme si diverse categorii de angajati. Logic, ca urmare a cresterii economice, ar fi trebuit ca si veniturile statului sa creasca. Cu toate astea, incasarile au stagnat. Suntem la doar 27% din PIB. Mai mult, bugetul Romaniei se bazeaza pe taxele platite de salariati, pe consumul acestora si pe investitiile publice", a afirmat acesta. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter