RO EN
Košík je prázdný

CGMB dezbate astazi in sedinta suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sector

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) dezbate astazi, incapand cu orele 11:00, proiectul de hotarare propus de primarul Nicusor Dan privind suspendarea unor PUZ-uri coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 si 6. Conform propunerii initiale, planurile urbanistice ar urma sa fie suspendate pentru o perioada de doi ani, timp in care certificatele de urbanism si autorizatiile de construire sau desfiintare emise de Primaria Capitalei si de primariile sectoarelor respective vor respecta prevederile documentatiilor de urbanism anterioare. Prevederile se aplica inclusiv certificatelor de urbanism si autorizatiilor de construire sau desfiintare aflate in curs de emitere la data intrarii in vigoare a hotararii.
"Am hotarat sa introduc pe ordinea de zi a sedintei CGMB de vineri proiectele de hotarare pentru suspendarea pe doi ani a PUZ-urilor de sector din Capitala. Primul si cel mai important argument pentru suspendare: aceste PUZ-uri de sector reprezinta o agresiune intolerabila asupra sanatatii bucurestenilor, fiindca ele impun disparitia a sute de hectare de spatiu verde prin transformarea lor in spatii construibile. Nu e o metafora, e vorba efectiv de sute de hectare, iar asa ceva e absolut scandalos. (...) Al doilea argument pentru suspendare: prin aceste PUZ-uri de sector se impiedica dezvoltarea infrastructurii Capitalei, a proiectelor prin care orasul va avea un transport mai bun si mai rapid. Spre exemplu, PUZ Sector 5 impiedica linia de metrou de suprafata care leaga cartierele Giulesti si Ferentari de Pipera, Gara de Nord, Otopeni, prevazand constructia de blocuri pe amplasamentul liniei (prin metrou de suprafata, prin extinderea liniilor de tramvai, prin largirea strazilor). Fara niciun fel de corelatie cu infrastructura rutiera, traficul devine si mai aglomerat decat este azi, iar acest lucru e inacceptabil. Al treilea argument: PUZ-urile de sector blocheaza dezvoltarea facilitatilor de petrecere a timpului liber pentru bucuresteni. E absurd sa permitem existenta unor PUZ-uri care prevad constructia blocurilor de 10 etaje pe malurile lacurilor bucurestene, in zone care ar trebui sa fie locuri pentru practicarea sporturilor si pentru recreere. E de mentionat, de asemenea, ca doua dintre aceste PUZ-uri (PUZ sector 3 si PUZ sector 6) au fost deja anulate de justitie, in prima instanta, instanta apreciindu-le ilegale. Dupa ce aceste PUZ-uri de sector vor fi suspendate de catre CGMB, si am incredere ca majoritatea din Consiliul General al Capitalei asa va vota, vom reveni la un regim echilibrat de dezvoltare a Bucurestiului, bazat pe Planul Urbanistic General (PUG). Pe perioada de suspendare a PUZ-urilor, ne vom ocupa de actualizarea acestui PUG, astfel incat el sa reflecte realitatile urbane ale momentului, mentinand in acelasi timp spatiile verzi ale Capitalei. Prin urmare, orice autorizatie de constructie si orice certificat de urbanism se vor emite in continuare prin aceeasi procedura, doar ca autoritatile locale se vor raporta la PUG si nu la PUZ-uri. De asemenea, orice constructie deja inceputa, pe baza reglementarilor in vigoare, va putea continua, pentru ca legislatia nu actioneaza retroactiv, ci doar pentru viitor", a scris primarul Capitalei, Nicusor Dan, pe pagina sa de Facebook, motivandu-si propunerea.
 
PNL nu sustine proiectul de suspendare pentru doi ani
Presedintele PNL Bucuresti, Violeta Alexandru, a anuntat ca liberalii din CGMB vor vota pentru suspendarea PUZ-urilor din cele cinci sectoare numai pentru trei luni, fiind deja agreat acest lucru cu primarul general, Nicusor Dan, in cadrul sedintei Comisiei de Urbanism a Primariei Capitalei, care a avut loc ieri. Nicusor Dan a fost nevoit sa accepte varianta de suspendare pe o perioada de numai 3 luni, din cauza ca PNL, partidul aliat, nu sustine proiectul si nu ar avea voturile necesare pentru a-l valida in sedinta CGMB de astazi.
"Suspendarea PUZ nu poate fi data pentru ani de zile. (...) Suspendarea se refera la o situatie exceptionala care trebuie rezolvata imediat. Liberalii nu vor sa se amane rezolvarea problemelor din PUZ cu anii, termenele scurte inseamna mobilizare si solutionare a lor. Mai ales ca stim, dupa cum ne-a informat Primarul General, unde sunt problemele acestor PUZ-uri. (...) Am discutat despre 3 luni de suspendare pentru a ne mobiliza ca sa curatam PUZ-urile de probleme. Putem chiar, in aceasta perioada, supune dezbaterii publice propunerile de interventie in PUZ-uri, poate mai sunt si alte opinii din spatiul public legat de ce anume mai poate fi indreptat, ce alte probleme trebuie sa fie rezolvate. Este o ocazie pentru ca oamenii sa se implice mai mult in deciziile despre orasul in care locuiesc si la care tin", a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.
 
Suspendarea PUZ-urilor ar bloca investitii de peste 3 miliarde euro
Potrivit marilor dezvoltatori imobiliari, reprezentati de Asociatia Investitorilor din Real Estate din Romania (AREI), suspendarea PUZ-urilor aferente sectoarele 2, 3, 4, 5 si 6 poate duce la amanarea sau anularea unor investitii de peste trei miliarde euro si la alungarea investitorilor.
"Incertitudinea si lipsa de transparenta in procesul decizional trebuie inlocuite cu predictibilitate si colaborare cu mediul de afaceri. Pe langa provocarile crizei sanitare cu care s-a confruntat tot mediul de afaceri, activitatea investitionala din Bucuresti este acum puternic ingreunata de schimbarile de viziune si strategie urbanistica ce deriva din intentia de suspendare a PUZ-urilor, aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5 si 6, care se face fara respectarea termenului de transparenta decizionala conform Legii 52/2003. Consideram necesar ca aceasta revizuire a regimului urbanistic al Municipiului Bucuresti sa aiba si o componenta de consultare publica, similara celei prevazute de lege pentru aprobarea planurilor urbanistice zonale", a declarat Antoanela Comsa, Presedinte al Consiliului Director AREI.
La randul sau, ADIRU, cealalta asociatie a dezvoltatorilor imobiliari, spune ca decizia de suspendare a celor cinci planuri urbanistice zonale nu ar fi in acord cu legislatia.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter