RO EN
Košík je prázdný

CASA VERDE CLASIC: Buget disponibil de 94 milioane de lei

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a lansat oficial programul Casa Verde Clasic, pentru care a alocat un buget total de 94 milioane de lei, din care 60 milioane de lei pentru persoane fizice si 34 milioane de lei pentru cele juridice. Ghidul de finantare a fost publicat la 28 septembrie 2016 in Monitorul Oficial, iar persoanele fizice interesate pot depune dosare de finantare in perioada 10-24 octombrie 2016 la sediile agentiilor pentru protectia mediului din judetele de resedinta.
 
Prin programul Casa Verde persoanele fizice si juridice pot beneficia de finantare prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru instalarea, inlocuirea sau completarea sistemelor de incalzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabila. Echipamentele finantate pentru populatie prin acest program sunt panourile solare si pompele de caldura, cuantumul finantarii nerambursabile prin AFM fiind in functie de tipul instalatiei, astfel:
●      pana la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;
●      pana la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate;
●      pana la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de caldura, exclusiv pompele de caldura aer-aer;
 
"Unul dintre principalele sectoare pe care se bazeaza economia verde, prioritate stabilita pentru mandatul din acest an, sunt energiile regenerabile. De aceea, am decis reluarea programului Casa Verde dupa o pauza de 5 ani. Imi doresc sa incurajam o cat mai mare parte a populatiei sa foloseasca sisteme de incalzire verzi in propriile locuinte. Romania este una dintre tarile cu mare potential in domeniul energiilor regenerabile, iar aceasta resursa reprezinta o oportunitate reala de valorificare care trebuie sustinuta si impulsionata prin astfel de programe. Daca am exploata la maximum intregul potential solar din tara noastra am putea substitui in aceasta forma aproape jumatate din volumul de apa calda menajera si circa 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta", a declarat Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului.
 
Etape ce trebuie parcurse pentru accesarea finantarilor prin Casa Verde:
1. depunerea dosarului de finantare la agentia teritoriala de protectia mediului;
2. urmarirea site-ului AFM pentru decizia de acceptare in program;
3. semnarea contractului de finantare cu AFM;
4. demararea lucrarilor;
5. depunerea cererii de decontare a lucrarilor in termen de maximum 12 luni de la data semnarii contractului de finantare.
 
Procedural, dupa depunerea dosarelor de catre populatie la agentiile teritoriale si transmiterea acestora la AFM, se va evalua fiecare cerere in parte si se vor aproba pentru finantare numai cele care respecta cerintele ghidului de finantare. Dupa publicarea listei pe site, AFM va intocmi contractele de finantare si le va transmite in teritoriu, la sediile Agentiilor de Protectie a Mediului, pentru a fi semnate si de catre cei admisi in program. Conform MMAP, acestia au la dispozitie, pentru semnarea contractului de finantare cu AFM, un termen de maximum 60 de zile de la publicarea, pe site-ul AFM, a listei cu agentiile teritoriale care au intrat in posesia contractelor.
 
In ceea ce priveste persoanele juridice, beneficiarii programului pot fi unitatile administrativ-teritoriale, institutiile publice si unitatile de cult. In acest caz se va finanta instalarea de sisteme care utilizeaza energie solara si energie geotermala, la fel ca in cazul persoanelor fizice, dar si sisteme care folosesc drept combustibil gazul de fermentare a deseurilor, a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Persoanele juridice pot depune dosarele de finantare in intervalul 17 octombrie - 14 noiembrie 2016.
O institutie solicitanta poate depune, in cadrul unei sesiuni de finantare, o singura cerere de finantare. Unitatile administrativ-teritoriale/ institutiile publice/ unitatile de cult pot solicita finantare pentru mai multe imobile/ obiective in cadrul aceleiasi cereri de finantare, insa cuantumul acesteia nu poate depasi:
●      doua milioane de lei pentru institutiile publice;
●      500.000 de lei pentru unitatile de cult;
●      4 milioane de lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori mai mare de 100.000;
●      3 milioane de lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori cuprins intre 50.000 si 100.000;
●      doua milioane de lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori cuprins intre 20.000 si 50.000;
●      un milion de lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori cuprins intre 3.000 si 20.000;
●      500.000 de lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori mai mic de 3.000.
In cazul persoanelor juridice, finantarea nerambursabila se acorda in cuantum de pana la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului.
 
Ghidurile de finantare au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ordinul Nr. 1817 si Ordinul Nr. 1818 ale MMAP. Mai multe detalii aici:

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter