RO EN
Košík je prázdný

BT: In 2019 investitiile productive au inregistrat cel mai bun ritm din 2007

Institutul National de Statistica (INS) a publicat astazi estimarile provizorii cu privire la dinamica PIB-ului si componentelor in trimestrul IV si anul 2019. Spre deosebire de estimarile provizorii comunicate pe 10 martie INS a revizuit in sus evolutia consumului privat, investitiilor productive si exportului net si in jos dinamica consumului public si variatiei stocurilor.
Astfel, conform estimarilor provizorii economia interna a accelerat in ultimul trimestru din 2019: ritm trimestrial de 1.5%, dinamica an/an de 4.3%. Comparativ cu estimarile anterioare INS a majorat dinamica consumului gospodariilor populatiei (de la 7.2% an/an la 7.3% an/an) si investitiilor productive (de la 15.2% an/an la 15.7% an/an).
De asemenea, contributia cererii externe nete la dinamica anuala a PIB din T4 a fost ameliorata, pe fondul revizuirii semnificative in sus a ritmului exporturilor (de la 3.1% an/an la 6.4% an/an). Dinamica anuala a importurilor a fost revizuita in sus de la 6.2% la 7.3%.
Astfel, in 2019 economia Romaniei a consemnat un avans de 4.1%, in decelerare de la 4.4% in 2018 si, totodata, cea mai slaba evolutie din 2015.
Cererea interna a contribuit cu 5.7 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB din 2019 (revizuire in jos de la 5.8 puncte procentuale), evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice.
Se evidentiaza majorarea investitiilor productive cu 18.2% an/an (cel mai bun ritm din 2007) (revizuire in sus de la 17.8% an/an), pe fondul ameliorarii perceptiei de risc, nivelului redus al costurilor reale de finantare si oportunitatilor de dezvoltare pe termen mediu din economia Romaniei.
De asemenea, consumul gospodariilor populatiei (principala componenta a PIB) a consemnat un avans de 6% an/an in 2019 (revizuire in sus de la 5.9% an/an), evolutie sustinuta de climatul pozitiv din piata fortei de munca si din piata creditului.
Pe de alta parte, contributia consumului guvernamental la dinamica anuala a PIB din 2019 a fost revizuita in jos, de la 1.2 puncte procentuale la 1 punct procentual. Variatia stocurilor a avut o contributie de -2.9 puncte procentuale la ritmul anual al PIB din 2019 (estimarile anterioare indicau -2.8 puncte procentuale).
Cererea externa neta a contribuit cu -1.6 puncte procentuale la ritmul anual al PIB din 2019 (revizuire in sus de la -1.7 puncte procentuale): exporturile au crescut cu 4.6% an/an (majorare de la 3.5% an/an), in timp ce importurile s-au majorat cu 8% an/an (estimarile anterioare indicau un avans de 7.2% an/an).
Analiza din perspectiva ofertei agregate evidentiaza majorarea sectorului de constructii cu 17.3% an/an in 2019, evolutie sustinuta de majorarea veniturilor populatiei, nivelului redus al costurilor reale de finantare si ameliorarea investitiilor publice. De asemenea, ramura IT&C a consemnat un avans de 8.1% an/an in 2019, dinamica sustinuta de intensificarea digitalizarii in economia mondiala si economia europeana.
Totodata, ramura ciclica comert cu ridicata si cu amanuntul/repararea autovehiculelor si motocicletelor/transport si depozitare/hoteluri si restaurante a crescut cu 5.1% an/an in 2019, evolutie sustinuta de climatul pozitiv din piata fortei de munca si din piata creditului.
Nu in ultimul rand, componenta tranzactii imobiliare a consemnat un avans de 5.7% an/an. Pe de alta parte, sectorul primar a scazut cu 3.2% an/an, pe fondul climatului meteorologic nefavorabil. De asemenea, industria s-a diminuat cu 1.5% an/an, in contextul provocarilor cu care s-a confruntat industria europeana (inclusiv tensiunile comerciale internationale).
Ne asteptam ca economia interna sa resimta impactul socului pandemiei indeosebi in perioada martie-mai. Cu toate acestea, subliniem faptul ca Romania poate sa evite un scenariu similar celui din 2009 daca autoritatile responsabile cu implementarea politicii economice vor lansa rapid masuri de sustinere a investitiilor in agricultura, industria alimentara si constructia/modernizarea infrastructurii critice.
 
Articol realizat de dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter