RO EN
Košík je prázdný

BNR: Investitiile vor deveni vizibile in al doilea semestru din 2011

In raportul detaliat referitor la fenomenul inflationist, dat recent publicitatii, specialistii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au indicat principalele riscuri care ar putea destabiliza economia nationala in intervalul urmator. Astfel, in opinia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, "cresterea preturilor, solicitarile de majorari salariale si stagnarea consumului final" vor fi principalele caracteristici specifice economiei romanesti pe termen scurt si mediu. "Prognozele indica un indice Euribor la trei luni (utilizat la calculul dobanzii creditelor - n.r.) de 0,79% in 2010 si 1,16% anul viitor, in timp ce raportul dintre euro si moneda americana ar putea fi de 1,26 pe parcursul lui 2011. Prognoza curenta presupune o stabilizare a cursului euro/USD la valori apropiate de cele actuale, respectiv 1,27 pentru restul anului curent. In acest context, caracterul impredictibil al politicii fiscale (stabilite de Guvern) reprezinta un factor permanent generator de riscuri. Recentele masuri implementate de autoritati, referitoare la disponibilizari si reduceri de salarii in sectorul public, vor avea un efect nefavorabil, in special la nivelul consumului final. Cresterea gradului de impredictibilitate a politicii fiscale contribuie la o deteriorare a increderii populatiei si firmelor in legatura cu perspectivele economice, reducand, astfel, cererea de investitii. Totusi, in situatia prelungirii aplicarii pe perioade mai indelungate de timp a masurilor de restabilire a echilibrului bugetar, ce afecteaza cu precadere veniturile angajatilor din sectorul de stat si nivelul ocuparii fortei de munca pe acest plan, o revigorare mai rapida a dinamicii economice datorata sectorului privat ar putea asigura mentinerea unui echilibru al pietei fortei de munca, inclusiv prin reintegrarea in activitati productive a unei parti a persoanelor afectate de procesul de disponibilizare", se arata in raportul BNR.
Derapajele de la acordurile internationale pun presiune asupra inflatiei
Proiectia anticipeaza trenarea consumului final total la niveluri reduse in ultima parte a anului 2010, ca urmare a efectelor restrictive induse de programul de austeritate, urmand ca ulterior situatia sa se revigoreze gradual, in principal sub impactul refacerii treptate a increderii in economie si ca urmare a consolidarii semnalelor cu privire la depasirea perioadei de recesiune si la relaxarea relativa a constrangerilor financiare. Astfel, din a doua parte a anului 2011 se asteapta ca formarea bruta de capital fix (investitiile, inclusiv cele straine directe) sa fie semnificative si sa contribuie pozitiv la cresterea Produsului Intern Brut (PIB) real. Incertitudinile actuale se refera atat la capacitatea autoritatilor de a implementa efectiv masurile necesare pentru a reduce sustenabil deficitul bugetar in limita impusa de tratatul de aderare la Uniunea Europeana, cat si la impactul acestor masuri asupra activitatii economice interne. In perceptia expertilor BNR, toate acestea reprezinta riscuri semnificative, cu un impact major asupra economiei reale. In document se mai arata ca, "intr-un context macroeconomic marcat de relativa penurie si/sau de accesul costisitor la resursele financiare, orice deviere a parametrilor bugetari de la cei conveniti cu institutiile internationale s-ar putea reflecta intr-o inrautatire a perceptiei investitorilor straini cu privire la sustenabilitatea finantelor publice. Intr-o asemenea situatie, presiunile resimtite de moneda nationala ar putea fi semnificative, ceea ce ar urma sa contribuie in mod direct la o deteriorare a performantei dezinflationiste comparativ cu nivelul stabilit in scenariul de baza al proiectiei". Informatii suplimentare, la www.bnr.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter