RO EN
Košík je prázdný

BM reconfirma perspectiva de crestere cu 2,6% a economiei Romaniei, in 2023

Banca Mondiala nu si-a modificat estimarile referitoare la ritmul de crestere care ar urma sa fie inregistrat in acest an de economia Romaniei, dar si le-a revizuit usor in scadere pe cele referitoare la anul urmator, conform celei mai recente editii a raportului "Perspective Economice Globale" (Global Economic Prospects) publicat marti de institutia financiara internationala.
Conform noilor estimari, Produsul Intern Brut al Romaniei ar urma sa inregistreze in acest an un avans de 2,6%, nivel similar celui anuntat de Banca Mondiala in luna ianuarie 2023. Ritmul de crestere ar urma sa accelereze in 2024, cand Banca Mondiala prognozeaza o expansiune de 3,9% a economiei romanesti, mai mica totusi fata de avansul de 4,2% previzionat in ianuarie. De asemenea, in primele sale estimari pentru anul 2025, Banca Mondiala mizeaza in cazul Romaniei pe o crestere de 4,1%.
La nivel regional, Banca Mondiala prognozeaza ca Europa Centrala si Asia va inregistra o crestere accelerata de 1,4% in 2023, dupa un avans de 1,2% in 2022, dar avertizeaza ca perspectiva ramane una deosebit de incerta din cauza invaziei rusesti in Ucraina si repercusiunilor sale. Cresterea regionala ar urma sa revina la 2,7% pe an in 2024-25, stimulata de cererea externa si interna solida, in contextul diminuarii socurilor negative.
Cu toate acestea, riscurile la nivel regional raman orientate in jos si includ posibilitatea unei invazii mai intense sau mai prelungite a Rusiei in Ucraina, o inflatie mai mare si politici monetare mai stricte precum si stresul din sectorul financiar. O incetinire peste asteptari in zona euro ar diminua si mai mult cererea externa pentru Europa Centrala si Balcanii de Vest.
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit semnificativ in scadere estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, de la 3,1% cat estima in toamna, pana la 2,4%, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat in aprilie de institutia financiara internationala.
Conform noilor prognoze ale FMI, economia romaneasca va incetini de la un avans de 4,8% in 2022, pana la unul 2,4% in 2023, pentru ca anul viitor sa accelereze pana la 3,7%.
Comisia Nationala de Strategie si Prognoza estima, in primavara acestui an, un avans economic de 2,8% pentru 2023, considerat a fi unul prudent, pe fondul unei inflatii inca ridicate, dar cu premise favorabile determinate de un comportament bun al serviciilor, ceea ce ar putea conduce ulterior la imbunatatirea estimarilor.
 
OCDE se asteapta la o crestere moderata a economiei mondiale, in 2024
Cresterea economiei mondiale va fi doar moderata anul viitor, deoarece se vor resimti efectele complete ale majorarilor de dobanzi de catre bancile centrale, ceea ce ve atenua castigul obtinut de pe urma reducerii inflatiei, a anuntat miercuri Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), la prezentarea raportului privind perspectivele economice, transmite Reuters.
Organizatia cu sediul la Paris a imbunatatit la 2,7% estimarile privind cresterea economiei mondiale in acest an, de la un nivel 2,6% previzionat in martie, citand atenuarea restrictiilor din China. Ar fi cel mai redus ritm anual de crestere de la criza financiara globala din 2008-2009, cu exceptia anului 2020, afectat de efectele pandemiei.
Apoi cresterea va accelera usor anul viitor, la 2,9%, un nivel similar cu cel estimat in martie, deoarece impactul majorarilor de dobanzi din 2022 de catre bancile centrale vor afecta investitiile private, incepand cu piata imobiliara.
In G20, inflatia va scadea de la 7,8%, anul trecut, la 6,1% anul acesta si 4,7% anul viitor, desi sub tintele celor mai multe banci centrale, in pofida majorarilor de dobanzi.
Rezerva Federala a SUA (Fed) ar urma sa ajunga curand la nivelul de varf de 5,25%-5,5%, cu reduceri "modeste" ale dobanzilor in semestrul doi din 2024.
De asemenea, OCDE se asteapta ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa continue cresterea dobanzilor in contextul nivelului ridicat al inflatiei de baza, nivelul de varf urmand sa fie inregistrat in trimestrul trei. BCE ar urma sa mentina dobanda la 4,25% pana la finalul lui 2024.
Organizatia cu sediul la Paris estimeaza ca PIB-ul SUA va creste cu 1,6% anul acesta, inainte de a incetini la 1% anul viitor, cea mai mare economie mondiala resimtind efectele majorarilor de dobanzi. Anterior, OCDE previziona un avans al economiei americane de 1,5% in 2023 si de 0,9% in 2023.
Sprijinita de ridicarea restrictiilor, China ar urma sa inregistreze o crestere a PIB-ului de 5,4% in 2023 si de 5,1% in 2024, dupa ce anterior este previzionat un avans de 5,3% si, respectiv, 4,9%.
In conditiile atenuarii socului produs de preturile ridicate la energie, economia zonei euro ar urma sa accelereze la 0,9% anul acesta si la 1,5% anul viitor, in urma reducerii inflatiei. In martie, OCDE previziona un avans de 0,8% in 2023 si de 1,4% in 2023. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter