RO EN
Košík je prázdný

BERD: Revizuire in sens negativ a perspectivelor economice pentru 2023 si 2024

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit estimarile privind evolutia economiei romanesti in 2023 si in 2024, potrivit unui raport publicat miercuri de institutia financiara internationala.
Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul Romaniei ar urma sa inregistreze un avans de 1,8% in acest an, dupa ce prognoza din mai indica o expansiune de 2,5% in 2023. Cresterea ar urma sa accelereze la 3,2% anul viitor, fata de un nivel de 3,5% estimat in luna mai, se arata in raport.
Economia Romaniei s-a dovedit rezistenta in 2022 si a inregistrat o crestere de 4,7%, stimulata de cererea interna robusta si acumularea de stocuri. In prima jumatate din 2023, crestere s-a diminuat la 1,7% in ritm anual, reflectand o incetinire brusca in trimestrul doi. Cererea interna a ramas robusta, pe fondul cheltuielilor guvernamentale mai ridicate si a investitiilor, dar epuizarea stocurilor si declinul exporturilor de marfuri in ritm anul au tras in jos cresterea, apreciaza BERD.
Productia industriala nu a reusit pana acum sa revina pe crestere, reflectand socul pretului energiei precum si cerere externa mai slaba. Desi inflatia este inca la un nivel ridicat - 9,4% in iulie 2023 - cresterea salariului real a fost pozitiva din martie 2023, reflectand inasprirea conditiilor pe piata muncii. Pozitia fiscala s-a inrautatit, insa, si autoritatile pregatesc un plan de consolidare fiscala, care urmeaza sa fie convenit cu Comisia Europeana.
Deficitul fiscal ar putea ajunge la 7% din PIB in 2023, mult mai ridicat decat nivelul prevazut de 4,4% din PIB. Ca atare, consumul privat moderat, impreuna cu cu ajustari potentiale de taxe, vor defini probabil traiectoria de crestere din acest an, se arata in raport.
Avand in vedere incetinirea din prima jumatate a anului, cresterea PIB-ului este prognozata la 1,8% pe ansamblul acestui an, estimeaza BERD.
Exporturile si productia agricola solida, si investitiile robuste finantate de UE, sunt surse de riscuri de evolutie pozitiva pentru prognoza, in timp ce deficientele din industrie si constructii ar urma sa afecteze cresterea. In 2024, in conditiile in care inflatia se modereaza si se atenueaza conditiile financiare, cresterea ar putea accelera la 3,2%, in absenta oricaror socuri majore, apreciaza BERD.
 
BERD se asteapta la o crestere a economiei de 2,4% in 2023 si 3,2% in 2024, in regiunea sa de activitate
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) se asteapta ca avansul economiei in regiunea sa de activitate - care acopera aproximativ 40 de economii si se intinde din Kazahstan in Ungaria si Tunisia - sa fie de 2,4% in 2023 si de 3,2% in 2024, transmite Reuters.
Consumul de gaze in Europa emergenta a scazut cu peste 20% in iarna din 2022/2023, dupa ce reducerea livrarilor din Rusia a majorat preturile energiei. Dar chiar daca pretul gazelor in Europa a revenit la nivelul de la inceputul anului 2021, ramane de aproape patru ori mai ridicat decat pretul gazelor din SUA, se arata in raportul BERD publicat miercuri."Tarile sunt pe un trend dezinflationist, dar va mai dura pana vor reveni la obiectivele lor privind inflatia", a declarat pentru Reuters Beata Javorcik, economist sef al BERD.
Industria europeana si-a redus activitatea in sectoarele unde se folosesc intensiv gazele, cum ar fi materialele de constructii, produsele chimice, metale si hartie, in timp ce a sporit activitatea in sectoarele cu o productie mai putin intensiva la nivel de emisii de dioxid de carbon, cum ar fi echipamentele electrice, fabricarea masinilor si producerea de medicamente.
Institutia financiara internationala previzioneaza ca inflatia in regiunea sa de activitate s-a situat in medie la 9,7% in iulie, de la nivelul de varf de 17,5% in octombrie 2022.
In primul semestru din 2023, tari ca Albania, Muntenegru si Kosovo au fost afectate de cerea externa slaba, din partea partenerilor cheie din zona euro, dar economiile lor au beneficiat de pe urma performantelor peste asteptari din turism.
De exemplu, sosirile de turisti in Albania au crescut in ritm anual cu 30% in primele sapte luni din 2023, sprijinind cresterea pe termen scurt si mediu. Alaturi de Grecia, Turcia si Muntenegru, multe tari se asteapta la un nivel mai ridicat al sosirilor de turisti decat in 2019, inaintea pandemiei.
Economiile din Asia Centrala, din Mongolia in Kazahstan si Uzbekistan, vor inregistra o crestere solida anul acesta si anul viitor, in urma extinderii comertului si a fluxurilor de transferuri de bani din Rusia, se arata in raportul BERD.
Asia Centrala ar urma sa inregistreze o crestere de 5,7% in 2023 si de 5,9% in 2024, previzioneaza BERD.
"Ei servesc ca intermediari in comertul dintre Europa Occidentala si Rusia", in contextul sanctiunilor occidentale, care au limitat comertul cu Rusia dupa razboiul din Ucraina, a explicat Beata Javorcik. Oficialul a adaugat: "Rusia a inregistrat 3,5 milioane noi lucratori migranti in 2022, iar 90% din ei sunt din Asia Centrala. Rubla s-a apreciat in primul semestru din 2023, ceea ce a majorat remitentele catre acele tari".
Companiile din Rusia si-au relocat activitatea catre Asia Centrala, iar cererea din China pentru materii prime a stimulat cresterea economica, apreciaza BERD.
De asemenea, BERD a imbunatatit previziunile pentru Turcia, care ar urma sa inregistreze o crestere de 3,5% in 2023, in timp ce economiile din Europa Centrala si statele baltice ar urma sa inregistreze un avans de 0,5% in 2023 si de 2,5% in 2024. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter