RO EN
Košík je prázdný

Banca Mondiala revizuieste estimarile privind evolutia economiei in anii 2024 si 2025

Economia romaneasca a inregistrat in 2023 un avans de 1,8%, cu 0,8 puncte procentuale mai putin decat se estima anterior, conform celui mai recent raport privind "Perspectivele Economice Globale" (Global Economic Prospects), publicat marti de Banca Mondiala, informeaza Agerpres.
Au fost revizuite in jos si estimarile privind evolutia economiei romanesti in 2024 si 2025, cand cresterea reala a PIB-ului ar urma sa fie de 3,3%, respectiv 3,8%. Comparativ, in luna iunie a anului trecut, Banca Mondiala prognoza pentru Romania o crestere de 3,9% in 2024 si de 4,1% in 2025.
La nivel mondial, Banca Mondiala a avertizat, marti, ca in 2024 economia mondiala va incetini pentru al treilea an consecutiv. Institutia financiara cu sediul la Washington prognozeaza ca Produsul Intern Brut mondial va inregistra un avans de 2,4% in acest an, dupa o crestere de 2,6% in 2023, una de 3% in 2022 si de 6,2% in 2021, cand a avut loc o revenire dupa terminarea pandemiei.
Asta ar face cresterea economica mondiala inregistrata in perioada 2020 - 2024 mai slaba decat cea consemnata in anii din preajma crizei financiare globale 2008 - 2009, a crizei financiare asiatice de la finele anilor '90 si a incetinirii de la inceputul anilor 2000, a declarat adjunctul economistului sef de la banca Mondiala, Ayhan Kose.
Daca excludem contractia economica provocata de pandemie in 2020, cresterea din acest an ar urma sa fie cea mai slaba de dupa criza financiara din 2009, subliniaza Banca Mondiala. Raportul publicat marti prognozeaza ca in 2025 avansul economiei mondiale va accelera pana la 2,7%, dar si in acest caz cifrele au fost revizuite in jos fata de estimarea de 3% din luna iunie a anului trecut, motivul principal fiind incetinirile inregistrate de economiile avansate.
In acest conditii, obiectivul Bancii Mondiale de a elimina saracia extrema pana in 2030 pare a fi imposibil de atins, in conditiile in care activitatea economica este tinuta pe loc de conflictele geopolitice.
"In absenta unei modificari majore de directie, deceniul 2020 va intra in istorie drept deceniul oportunitatilor irosite", a avertizat economistul sef al Grupului Bancii Mondiale, Indermit Gill.
Banca Mondiala precizeaza ca o modalitate pentru stimularea cresterii economice, in special in tarile emergente si in curs de dezvoltare, ar fi accelerarea investitiilor anuale de aproximativ 2.400 miliarde de dolari necesare pentru a face tranzitia la energia curata si adaptarea la schimbarile climatice.
Institutia financiara a studiat efectele unei accelerari a investitiilor cu cel putin 4% pe an si a descoperit ca impulsioneaza cresterea veniturilor per-capita, productia in sectoarele manufacturier si serviciilor si, totodata, imbunatateste pozitia fiscala a tarilor. Insa, astfel de accelerari cer reforme comprehensive, inclusiv reforme structurale pentru a majora comertul si fluxurile financiare transfrontaliere, precum si imbunatatiri in domeniile politicilor fiscale si monetare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter