Pentru acest an, piata constructiilor va continua sa se diminueze cu circa 9%, valoarea acesteia urmand a fi de aproximativ 11 miliarde euro, sustin reprezentantii Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO). “Tendintele de contractie a sectorului se vor manifesta in acest an atat din perspectiva finantarilor probabile, a continuarii disponibilizarilor, cat si ca urmare a eliminarii unor societati, prin insolventa sau faliment. In anul 2009 sectorul constructiilor a regresat cu circa 17%, mai mult decat dublul contractiei PIB, atingand valoarea de 12,2 miliarde euro. Totodata, s-a inregistrat o reducere de circa 70.000 de salariati, iar peste 20.000 de societati cu obiect principal de activitate stabilit in constructii sunt in insolventa/faliment sau si-au suspendat activitatea. Principalele cauze care au generat aceste efecte economico-sociale sunt reprezentate de respectarea partiala a programului de masuri anticriza aprobat in primul trimestru din 2009, dimensiunea electorala a anului trecut si pozitia inflexibila a sistemului bancar in ceea ce priveste politica de creditare”, a declarat Laurentiu Plosceanu, presedinte ARACO. Mai mult chiar, din cauza faptului ca bugetul national a fost aprobat cu o intarziere de doua luni si ca, in aceasta perioada, nu se vor incepe proiecte noi, reprezentantii antreprenorilor considera ca primele doua trimestre ale acestui an sunt compromise.
Diminuare a pietelor de ciment si de BCA
In anul 2009 piata cimentului s-a diminuat cu 25%-30%, ajungand la nivelul consumului din 2007, cele mai mari scaderi inregistrandu-se in sectoarele de beton si agregate. In acelasi timp, numarul angajatilor s-a diminuat cu 18%, pentru intervalul urmator neprevazandu-se alte disponibilizari. “Pentru acest an apreciem ca piata cimentului se va diminua cu 2%-3% comparativ cu 2009, avand in vedere ca in 2010 ne vom baza, in mare parte, pe proiecte noi. Deoarecepentru primul semestru al anului nu se intrevede o finantare a proiectelor importante, consider ca piata isi va reveni in semestrul al doilea al anului”, a declarat Mihai Rohan, presedinte al CIROM si director general al CarpatcementHolding.Totodata, pentru anul in curs nu se intrevad cresteri de pret la ciment. Pentru piata materialelor de zidarie, in principal BCA, se preconizeaza o scadere cuprinsa intre 5%-7%, comparativ cu 2009. “Daca anul trecut preturile la BCA s-au diminuat cu aproximativ 15%-18%, pentru acest an se estimeaza o scadere de 2%-3% a acestora”, a declarat Marius Marin, presedinte PRO BCA si director general al grupului Macon-Simcor.
ARACO propune investitii de 11 miliarde euro
Pentru perioada 2010-2016, ARACO propune guvernului un program de investitii, ce vizeaza realizarea a 545 km de autostrada la profil complet (in valoare de 5.450 milioane de euro), 394 km de autostrada numai calea I, bidirectionala (2.167 milioane de euro), 1.342 km de drum expres - in mare parte cu trei benzi (3.355 milioane de euro). “Daca la acesti indicatori adaugam ce avem acum, adica 259 km de autostrada si 284 km de drum expres, la sfarsitul anului 2016 vom avea circa 3.000 km de drumuri modernizate, suficiente pentru preluarea traficului fara restrictii”, a precizat Laurentiu Plosceanu.
Masuri generale de interes economico-social
Reprezentantii asociatiilor profesionale ARACO, CIROM si PRO BCA solicita executivului plata creantelor catre sectorul de constructii, care - la inceputul acestui an au fost evaluate la 1,2 miliarde de euro - precum si promovarea unor masuri urgente si ferme de catre BNR, impreuna cu Guvernul Romaniei pentru asigurarea creditarii economiei private reale, finantarea productiei si a investitiilor cu dobanzi la nivelul “bancilor mama” din tarile membre UE. De asemenea, oficialii asociatiilor solicita finantarea cu precadere a lucrarilor aflate deja in derulare, a caror stopare genereaza risc de insolventa sau faliment pentru constructori, iar contractarea lucrarilor noi sa se efectueze doar in cazul existentei sursei de finantare garantate de autoritatea contractanta. O alta masura care trebuie avuta in vedere de guvernanti vizeaza promovarea si sustinerea investitiilor curente, precum si a celor noi din domeniile infrastructurii rutiere, de cai ferate, de mediu, edilitare, constructiilor de locuinte (inclusiv sociale), a programelor de reabilitare energetica a tuturor cladirilor, private sau publice. Si eficientizarea sistemului de control si urmarire a investitiilor pentru inlaturarea progresiva, dar ferma a activitatilor “la negru“ practicate pe scara larga de o serie de societati si investitori din afara zonei UE in Romania reprezinta o alta masura care trebuie avuta in vedere de autoritatile publice. Informatii suplimentare, la www.araco.org
Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.