RO EN
Košík je prázdný

ANAP: Rata de respingere de 22% pentru ofertantii la licitatii de lucrari publice

Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) a dat recent publicitatii, mai precis la data de 30 septembrie 2019, indicatorii de monitorizare a eficientei procedurilor de achizitie publica finalizate prin contract in anul 2018.
Potrivit datelor centralizate de ANAP, pentru contractele de achizitie publica atribuite in anul 2018, autoritatile/entitatile contractante au publicat, pana la data de 11.03.2019, un numar de 18.643 anunturi de atribuire aferente unor proceduri de achizitie publica initiate cu anunt de publicare prealabil. In ceea ce priveste numarul si tipul procedurilor de achizitie publica finalizate in intervalul de referinta, in functie de anul initierii acestora, cea mai utilizata procedura de achizitie publica a fost procedura simplificata (respectiv cererea de oferte in domeniile apararii si securitatii), in procent de 79,97%. La polul opus se situeaza dialogul competitiv, utilizat o singura data.
Din cele 18.643 de proceduri finalizate prin incheierea unui contract in anul 2018, 84% au fost initiate si finalizate in acelasi an, respectiv 15.592 proceduri. Raportandu-ne la numarul total al procedurilor de achizitie publica initiate in anul de referinta (fara a lua in calcul procedurile incheiate prin modalitatea speciala de atribuire acord-cadru), a rezultat un grad de finalizare a acestora de 89%, din care: 61% dintre procedurile de achizitie publica initiate au fost finalizate prin atribuire de contract, restul de 28% fiind finalizate prin anulare. Diferenta de 11% o reprezinta procedurile de achizitie publica aflate in curs de desfasurare la data de 11.03.2019, data la care au fost extrase informatiile statistice.
Ca urmare a eliminarii din baza de calcul a acordurilor-cadru, din motive metodologice mentionate in documentul statistic al ANAP, se inregistreaza diferente semnificative de valori in anul 2018, fata de anul 2017, in ceea ce priveste numarul contractelor de achizitie publica. Astfel, in anul 2017, calculul indicatorilor a fost efectuat pe o baza de date cuprinzand un numar de 74.727 de contracte, incluzand si acordurile-cadru incheiate, spre deosebire de anul 2018, cand calculul indicatorilor a fost efectuat pe o baza de date cuprinzand un numar total de 29.069 contracte incheiate (exclusiv acordurile-cadru).
In ceea ce priveste concurenta, merita analizata rata de respingere a ofertantilor pe tip de contract/pe tip de procedura/pe categorie de coduri CPV), care reflecta competitia pe piata achizitiilor publice prin determinarea ratei de respingere a ofertantilor participanti la procedurile de achizitie publica derulate de autoritatile contractante, furnizand o imagine de ansamblu privind transparenta, eficienta si eficacitatea sistemului de achizitii publice din Romania. Astfel, pe tipuri de contracte, rata de respingere este de 22% in cazul contractelor de lucrari, pe tip de procedura cea mai mare rata de respingere s-a consemnat la dialogul competitiv (33%), dar s-a evidentiat si licitatia restransa (19%), in timp ce, in functie de codul CPV, cel specific lucrarilor de constructii se afla pe pozitia a doua (la egalitate cu produsele agricole), cu o rata de respingere de 22%. Pentru a descarca intregul raport al ANAP, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter