RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Imbunatatire a perspectivelor privind posibilitatile de investitii

In timp ce turbulentele de pe pietele financiare internationale ar putea pune in dificultate, in urmatorii ani, performantele economice ale Romaniei, o mai buna absorbtie a fondurilor europene ar putea contribui la sustinerea cresterii PIB pe termen lung. Astfel, in contextul in care tara noastra va beneficia, in continuare, de transferuri de resurse de la bugetul comun al UE pentru investitii in dezvoltare regionala si infrastructura, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a repozitionat Romania in categoria tarilor recomandate pentru investitii. Potrivit celui mai recent raport emis de publicatia IHS Global Insight, PIB va spori cu 1,3% in 2011, dupa doi ani consecutivi de scadere. De asemenea, pentru intervalul 2012-2013 este previzionata o accelerare a cresterii economice la 3,4%, simultan cu relansarea cererii interne. In aceste conditii macroeconomice, potrivit analistilor companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL), cu toate ca fondurile de investitii de tip «value-add» si «core plus» au inceput sa reia in considerare alocarea de resurse financiare in Romania ca urmare a cresterii concurentei pe principalele piete din Europa Centrala, cresterea acestui interes nu s-a transpus in activitatea tranzactionala din trimestrul al treilea a.c. "In pofida recentei destabilizari a pietelor financiare globale si a crizei datoriilor, suntem de parere ca interesul manifestat de investitori in prima jumatate a acestui an va continua sa se concretizeze si in perioada urmatoare, in special in ceea ce priveste proprietatile de tip prime. In ansamblu, in prezent putem estima o crestere economica, sustinuta atat de relativa stabilizare macroeconomica actuala, cat si de cresterea substantiala a nivelului de ocupare, coroborata cu diversificarea categoriilor de chiriasi", se arata in documentul Bucharest City Report, realizat de specialistii JLL in trimestrul al treilea al acestui an.
Finalizarea unor proiecte de cladiri de birouri si industriale - amanata pentru 2012
In ultimul trimestru al anului in curs, in Bucuresti se vor afla in diverse etape de constructie cladiri de birouri insumand peste 150.000 mp, din care obiective cu arii totale de aproximativ 120.000 mp vor fi definitivate in 2012. Astfel, fara niciun proiect finalizat in trimestrul al III-lea a.c., stocul modern de spatii de afaceri (clasele A si B) se mentine la 1,85 milioane de metri patrati. In ultimele trei luni din 2011 este stabilita livrarea pe piata a sase cladiri de birouri, insumand 54.000 mp, cele mai importante dintre acestea fiind Cathedral Plaza, Crystal Tower si Novo Park G, precum si initierea lucrarilor de executie pentru doua obiective noi. De asemenea, in 2012 vor fi definitivate lucrarile la ansamblurile: Hermes Business Campus, AFI Offices, Monolit Center si Aviatorilor Center, iar acestea nu vor depasi 50.000 mp.
In ceea ce priveste spatiile industriale, dezvoltatorii specializati au anuntat reluarea unor investitii, insa livrarea acestora se realizeaza exclusiv pe baza de pre-contracte. Analistii JLL apreciaza ca majoritatea proiectelor realizate in trimestrul al IV-lea apartin investitorilor care au obtinut fonduri europene sau care desfasoara demersuri pentru accesarea acestora. In prezent, stocul disponibil de spatii industriale din Capitala este evaluat la circa un milion de metri patrati. Pentru 2012 se estimeaza definitivarea unor proiecte specifice amplasate in proximitatea autostrazii A1. La nivel national, cele mai multe investitii vor fi realizate in zonele industriale ale municipiilor Ploisti, Timisoara, Pitesti si Deva.
Patru centre comerciale vor fi inaugurate in ultimul trimestru
In ceea ce priveste sectorul comercial, pana la sfarsitul acestui an, la nivel national sunt programate a fi deschise trei centre noi, in timp ce un al patrulea va fi extins, cele mai importante fiind: Maritimo Shopping Center (Constanta), Galleria (Arad) si Oradea Shopping City. In prezent, stocul de spatii comerciale existente in Bucuresti este de aproximativ 610.000 mp, in urma inaugurarii, in perioada iulie-septembrie a.c. a centrului Colosseum (37.500 mp) si a finalizarii extinderii Baneasa Shopping City (14.000 mp). In timp ce proiectele anuntate pentru finalizare in ultimul trimestru a.c. au stabilita o dsata exacta pentru inaugurare, stocul aferent anului viitor este, inca, incert. "Consideram ca acesta este format din 5-7 proiecte in orase din toata tara, insumand maximum 150.000 mp. Cele mai reprezentative centre comerciale ce vor fi deschise in 2012 sunt Palas (Iasi), Corall (Constanta) si NEPI (Brasov). De asemenea, stocul din Capitala se va extinde datorita inaugurarii a doua centre de tip hipermarket, respectiv Cora (amplasat de Sos. Alexandriei) si Kaufland (pe B-dul Mihai Bravu).
Piata rezidentiala se va afla in recesiune si in anul viitor
Activitatea pe piata proiectelor rezidentiale noi din Bucuresti se desfasoara, inca, la un nivel scazut, atat din punct de vedere al cererii, cat si al ofertei. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in Capitala au fost finalizate, anul trecut, 2.772 unitati locative, iar in primul semestru din 2011 au fost definitivate 748 de locuinte, premise ce confirma situatia de criza in care se afla, inca, acest domeniu. De fapt, efectele recesiunii sunt mult mai vizibile din perspectiva proiectelor blocate si a numarului relativ mare de dezvoltatori care au intrat in insolventa. "Desi este putin probabil sa se inregistreze o crestere efectiva a pietei in viitorul apropiat, factorii fundamentali care formeaza cererea pe segmentul rezidential din Bucuresti (cum ar fi stocul de locuinte de dimensiuni reduse) raman valabili si ofera perspective de viitor", au concluzionat analistii JLL. Informatii suplimentare, la www.joneslanglasalle.com

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter