RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Avansul anual al productiei industriale - cel mai puternic dupa 2007

Dupa cum arata datele publicate recent de Institutul National de Statistica si analizate de expertii Bancii Transilvania (BT), in cel mai nou raport BTmacroFOCUS, in anul 2017, productia industriala a consemnat un avans de 8,2% (pe baze comparative anuale, fata de precedentele 12 luni), in accelerare de la 1,7% in 2016 si, totodata, raportand cel mai bun ritm din 2007 pana in prezent. Aceasta situatie optima, inregistrata in premiera in ultimul deceniu, ar putea avea repercusiuni pozitive asupra economiei nationale, influentand si alte sectoare de activitate.
„Aceasta evolutie a fost determinata de accelerarea productiei in ramura prelucratoare, de la 2,6% in 2016 la 8,9% in 2017, reprezentand la randul sau cea mai buna dinamica din 2013, pe fondul impulsului exporturilor si accelerarii consumului privat intern (dat fiind mix-ul relaxat fara precedent de politici economice). Analiza pe marile grupe industriale evidentiaza accelerarea productiei de bunuri de capital, de la 2,3% in 2016 la 12,4% in 2017. De asemenea, productia de bunuri intermediare a crescut cu 10,2% in 2017, in accelerare de la 2,6% in 2016. In acelasi timp, productia de bunuri de folosinta indelungata a decelerat de la 9,4% in 2016 la 5,2% in 2017, situatie care confirma intrarea consumului privat in faza de maturitate a ciclului post-criza”, a declarat dr. Andrei Radulescu, economist-senior al BT si cercetator stiintific gradul III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane.
Potrivit expertului, in ultimele luni, se observa o accelerare a componentei structurale a productiei in industria prelucratoare, evolutie convergenta cu cea a comenzilor noi, sub influenta momentului favorabil din zona euro (cel mai bun ritm de crestere din 2007) si a dinamizarii consumului privat intern (date fiind efectele inca persistente ale mix-ului relaxat de politici economice). Evolutia recenta a comenzilor noi, in accelerare de la 11,7% in trimestrul al treilea din 2017 (tot pe baze anuale de comparare, fata de trimestrul similar al anului precedent) la 17,5% in octombrie-decembrie 2017, exprima premise de consolidare a climatului favorabil din industrie pe termen scurt. 
„In scenariul macroeconomic central al BT (care momentan nu se modifica) previzionam cresterea investitiilor productive cu ritmuri medii anuale de 3,7% in 2018, 3,2% in 2019, respectiv 1,9% in 2020”, a concluzionat dr. Andrei Radulescu. Informatii suplimentare, la www.bancatransilvania.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter