RO EN
Košík je prázdný

AEI: Politicile energetice in Romania trebuie sa fie mai mult decat "Loz in plic"

Programe precum "Casa Verde" sunt necesare si binevenite, dar cred ca totusi in prezent politicile energetice promovate trebuie sa fie mai mult decat "Loz in plic" si sa nu ne mai bazam pe noroc, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
"La noi, ca aproape intotdeauna, ca aproape in orice domeniu, lucrurile sunt heirupiste, adica zeci de ani nu facem nimic si dupa aceea credem ca putem ca in doua saptamani, in doi ani, sa recuperam tot ceea ce am pierdut in atatia zeci de ani. Daca intram pe site-ul Ministerului Mediului o sa vedem ca sunt vreo 12 tipuri de proiecte, unele care au ca scop promovarea Legii regenerabilelor in zona casnica, altele in zona privata, altele in zona non-casnica. Chiar daca ele sunt binevenite, sub forma in care au inceput la nivelul Ministerului Mediului, consider ca nu este o abordare foarte utila. Ceea ce se intampla in momentul de fata este un fel de "Loz in plic", adica ma aduc intr-o aplicatie si acolo fac un "Loz in plic" cu niste elemente - poate castig, poate nu castig... Cred ca politicile energetice sunt mai mult decat "Loz in plic", pentru ca nu trebuie sa ne bazam pe noroc, trebuie sa ne bazam pe oportunitati, pe necesitati, pe elemente critice spre care trebuie sa se mearga. Inca o data, cred ca astfel de programe sunt necesare, sunt binevenite si mai ales la inceput sunt foarte importante, dar ulterior cred ca totusi ar trebui sa facem politici, pentru ca foarte multi vin si se inscriu in astfel de programe, doar datorita faptului ca e ceva gratis. Romanii sunt fani la a merge sa stea la coada daca primesc ceva gratis, le trebuie sau nu le trebuie... Daca e gratis, de ce sa nu primeasca si el ceva !?", a mentionat Chisalita.
In opinia specialistului, un program guvernamental derulat pe zona de energie ar trebui sa aiba la baza considerente sociale, destinat persoanelor care nu au posibilitati financiare pentru investitii "verzi".
"Aici lucrurile sunt intr-o zona cu totul si cu totul anormala, pentru ca energia regenerabila o folosesti in momentul in care ai niste elemente de maxima eficienta. Nu te apuci sa pui energie regenerabila pe o casa prin care bate vantul, si vorbesc acum la modul figurativ. O prima consideratie ca cineva sa dea bani, recte statul, adica noi toti, este sa dam acesti bani ca sa nu-i aruncam pe fereastra. Din punctul meu de vedere, n-ar fi trebuit sa se permita sa se puna astfel de procese pana cand nu exista niste case energetice maxime pe zona in care se pun astfel de proiecte. E o foarte mare problema de ingrijorare sa aruncam efectiv bani ca o parte din energia care se va produce, chiar si "verde", sa fie risipita prin tot felul de programe ineficiente. A doua problema este o problema de utilitate. Ar trebui sa merg pe proiecte fie din considerente sociale, sa ma adresez acelor imobile care au un grad de izolatie suficient de mare si in care oamenii nu au posibilitatea sa isi plateasca factura sau nu au posibilitatea sa faca astfel de investitii. Nu sa permit ca, nu stiu, cineva care castiga 10-15.000 euro pe luna sa mearga si sa mai primeasca inca 5.000 euro, moca, de la noi din buzunar pentru a-si pune panouri. Oamenii acestia au suficienti bani daca vor sa isi puna panouri", este de parere reprezentantul asociatiei de profil.
Acesta a adaugat ca este nevoie de o abordare inginereasca atunci cand se abordeaza proiecte energetice menite sa ajute consumatorii finali.
"Noi dam drumul la astfel de "Lozuri in plic", dar nu avem asigurate in spate niste elemente minimale, asa cum sunt numarul de contoare necesare pentru ca acele echipamente sa si functioneze, sa debiteze in retea. In continuare se sta cu lunile pana primesti un astfel de de contoar pentru a putea sa faci deversare efectiva a energiei in retea. Aceasta constructie trebuie sa aiba in spatele ei, totusi, o abordare stiintifica sau inginereasca si sa nu se dezvolte intr-un mod haotic, asa cum se intampla din pacate in momentul de fata. Noi avem acum 200.000 - 300.000 de consumatori. Intrebarea mare va fi ce se intampla cand vom avea patru milioane de consumatori ? Eu am facut un sondaj ad-hoc printre cei pe care i-am cunoscut si au castigat. In general, intr-o mare majoritate, sunt si oameni cu bani, iar asta inseamna ca, din pacate, daca vom avea patru milioane de consumatori, am avea alte patru milioane de consumatori, in general oameni saraci, care vor trebui sa preia si costurile de tarifare a celor care nu mai folosesc sistemele de tarifare decat partial. Vom ajunge sa cadem din lac in put, ca peste cativa ani, nu foarte multi, sa achite si costurile pe care consumatorii, astazi, nu le vor mai achita din considerente de folosire a retelei mai putin sau de nefolosire a acesteia", a explicat Dumitru Chisalita.
Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii (CLCC) organizeaza, luni, dezbaterea cu tema "Casa Verde sau drumul de la consumator la prosumator". Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter