RO EN
Košík je prázdný

ABIEC: Marii consumatori de energie se opun majorarii plafoanelor de preturi

Asociatia Marilor Consumatori de Energie din Romania (ABIEC) trage un semnal de alarma legat de situatia fara precedent din piata energiei, care a condus deja la inchiderea a numeroase fabrici si care pune in pericol cea mai mare parte a industriei romanesti. In acest context, incurajam luarea de masuri de catre Guvern, dar propunerile venite dinspre jucatorii din domeniul energiei ne ingrijoreaza si mai mult, transmite ABIEC.
Potrivit Asociatiei, propunerile veninte din piata energiei ignora, inca o data, interesele legitime ale consumatorilor finali si arunca, din nou, povara crizei tocmai pe umerii celor care au suportat-o din plin pana astazi: consumatorii finali, fie ei casnici sau industriali.
Urmarind ratele de profitabilitate ale celor care fac aceste propuneri de majorare a poverii pentru consumatori, constatam ca ele s-au majorat exponential in timpul acestei crize si ne intrebam ce legitimitate au astfel de propuneri. Atragem atentia factorilor interesati ca orice solutie pe piata energiei care presupune majorarea costurilor platite de industrie, de marii consumatori, ii impinge pe acestia in incapacitate de plata, cu consecinte dezastruoase asupra economiei nationale si, in ultima instanta, a securitatii si stabilitatii statului, precizeaza reprezentantii ABIEC.
Credem cu tarie ca solutiile care trebuie adoptate trebuie sa vizeze impartirea echitabila a poverii crizei, in sensul prezervarii unei profitabilitati rezonabile a tuturor actorilor implicati in piata energiei. Constatam, din propunerile facute de organizatiile mai sus amintite, absenta acestor preocupari precum si ignorarea unor mijloace simple de atingere a acestor scopuri, sustin acestia.
In consecinta, ABIEC reaminteste solutiile propuse de marii consumatori industriali, printre care:
1. Plafonarea/Compensarea pretului energiei si al gazului natural pe tot lantul de comercializare, de la producator pana la consumatorul final- masura aplicata deja de o serie de state europene. De exemplu, Guvernul slovac a ajuns la o intelegere cu compania Slovenské elektrarny sa vanda 6,15 TWh pentru anumite grupuri de consumatori la pretul de 61,2 Euro/MWh, pret care permite producatorului sa isi acopere costurile si sa aiba o marja rezonabila de profit, eliminandu-se insa profiturile speculative ale intermediarilor. Bulgaria ramburseaza industriei 128 Euro/MWh, iar Grecia are o masura similara prin care subventioneaza pretul pentru companii cu 65 Euro/MWh la energia electrica si cu 30 Euro/MWh la gazul natural. Spania si Portugalia au plafonat pretul gazului folosit pentru producerea de energie electrica la 40 Euro/MWh, ceea ce duce la scaderea costului de productie a electricitatii, masura aprobata de Comisia Europeana pe 8 iunie 2022.
2. Contracte pe termen lung intre producatori si marii consumatori;
3. Reduceri ale taxelor pe energia electrica pentru utilizatorii mari consumatori de energie;
4. Urgentarea prelungirii schemei de compensare a emisiilor indirecte de CO2 pentru perioada 2021-2030 precum si finantarea adecvata a acesteia.
ABIEC, in calitate de reprezentant al marilor consumatori de energie din economia romaneasca, crede cu tarie ca solutiile benefice in economia romaneasca nu pot exista decat daca lucreaza pentru alinierea intereselor actorilor din energie - producatori, furnizori, consumatori - si nu prin falimentarea unora dintre ei.
Industria a platit deja un pret nejustificat de mare al crizei prin inchideri totale sau partiale de capacitati la Azomures, ALRO, ALUM, Chimcomplex etc., inchideri care, speram noi sa fie temporare, dar care, din cauza masurilor propuse, risca sa devina definitive si sa se extinda si la alti actori din industrie, in cascada, in timp ce industria din celelalte state membre ale Uniunii Europene a fost sprijinita prin diverse mijloace pentru a putea supravietui crizei.
ABIEC atrage atentia ca intrarea industriei in incapacitate de plata nu va avea doar consecinte economice, ci si cu puternic impact social, intrucat familiile lucratorilor disponibilizati ca urmare a preturilor aberante ale utilitatilor nu vor mai putea sa-si acopere traiul zilnic in prag de iarna.
Asociatia Marilor Consumatori de Energie include cei mai mari consumatori de energie din Romania. Printre aceste companii se numara Alro Slatina, ArcelorMittal Hunedoara, Liberty Galati, TenarisSilcotub, Saint-Gobain Romania, Romcim si BA Glass Romania care au un consum de energie de aproximativ 10% din totalul produs in Romania.
Aceste companii sunt angajatori directi pentru peste 25.000 de oameni si sunt indirect responsabile pentru alte 1 milion de locuri de munca ale companiilor contractoare.
Membrii fondatori platesc anual peste 150 de milioane de euro la bugetul de stat si la bugetele locale, au exporturi cumulate de peste un miliard de euro si au realizat investitii care depasesc 1,7 miliarde de euro in Romania, avand strategii de dezvoltare pe termen lung pentru operatiunile locale.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter