Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in crestere, de la +4,4% la +5,1%, estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat la data de 17 aprilie a.c. de institutia financiara internationala.
Conform raportului, Malta si Romania vor inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de +5,7%, respectiv, +5,1%. Totusi, pentru 2019, analistii FMI se asteapta la o incetinire semnificativa, la +3,5%, a ratei de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei.
In acelasi timp, FMI a revizuit in scadere estimarile referitoare la rata somajului in Romania, care ar urma sa se situeze in 2018 si in 2019 la cate 4,6%, fata de 5,2% cat s-a preconizat in raportul anterior.
Pentru analistii FMI (care continua sa incadreze tara noastra in Europa emergenta, alaturi de Polonia, Rusia si Turcia), balanta contului curent (corectata pentru discrepantele raportate in tranzactiile intra-zona) va ramane la -3,7% atat in 2018, cat si in 2019, dupa ce s-a situat la -3,5% anul trecut.
O problema de ordin diferit, analizata de FMI, se refera la gradul de participare a fortei de munca in diferite regiuni europene, constatandu-se mari disparitati la acest capitol. „Participarea fortei de munca s-a redus in aproape o treime din regiunile europene intre anii 2000 si 2016. Desi in unele tari exista modele aproape similare (de pilda, participarea fortei de munca a scazut in toate zonele din Romania si Norvegia, dar a crescut in toate zonele din Suedia si Spania), in alte state (Franta, Germania, Portugalia si Marea Britanie) se remarca diferente majore chiar si pe plan intern. Chiar si in tarile in care cresterea sau scaderea sunt unitare, exista totusi o disparitate intre mediul urban si cel rural, in cel din urma consemnandu-se, in functie de situatie, fie scaderi mult mai abrupte, fie cresteri modeste”, au declarat Benjamin Hilgenstock si Zsóka Kóczán, autorii capitolului referitor la acest indicator al pietei fortei de munca. Exista si un punct forte, pentru care Romania este citata - si anume faptul ca exista un varf de angajari in industria producatoare. „Pe plan mondial, actualmente, doar cateva state aflate in curs de dezvoltare, in care industria productiva era deja bine reprezentata la nivelul anului 1980 (cum ar fi regiunea administrata special Hong Kong, Coreea de Sud, Mauritius, Polonia, Romania, Singapore si provincia chineza Taiwan), au ajuns la un varf in ceea ce priveste rata angajarii industriale, ce este mult mai mare decat media din tarile cu economii avansate. In schimb, in domeniul serviciilor, rata angajarii este mai mica fata de cea din economiile avansate”, se mai precizeaza in raport.
Inflatia - o problema reala pentru tara noastra
In ceea ce priveste evolutia preturilor de consum in Romania in acest an, estimarile institutiei financiare internationale au fost revizuite in sens ascendent, pana la o inflatie de 4,7%, de la 3,3% cat se estima in octombrie 2017, urmand ca ritmul de crestere a preturilor sa se atenueze in 2019, pana la 3,1%. De altfel, la acest indicator macroeconomic, situatia actuala nu este deloc incurajatoare, deoarece, in cursul zilei de 18 aprilie 2018, biroul european de statistica Eurostat a anuntat ca Romania s-a situat pe primul loc in ceea ce priveste rata anuala a inflatiei in martie 2018, inregistrand o crestere de +4% a Indicelui Armonizat al Preturilor de Consum (IAPC). Totodata, datele comunicate de Eurostat iau in considerare indexul IAPC, astfel incat, in raportarea citata, apare o inflatie de 4% in martie 2018 pentru Romania, in loc de 5%, cat fusese Indicele Preturilor de Consum (IPC), agregat si de Institutul National de Statistica (INS). Potrivit Eurostat, cele mai mari rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Romania (4%), Estonia (2,9%), Slovacia si Lituania (ambele 2,5%), iar cele mai scazute rate anuale au fost in Cipru (-0,4%), Grecia (0,2%) si Danemarca (0,4%). Comparativ cu luna februarie a.c., rata anuala a inflatiei a scazut in sase state membre, a ramas stabila in sase si a crescut in 15 state. Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1,3% in martie 2018, de la 1,1% cat inregistra in februarie, iar in aceeasi perioada din anul precedent, rata inflatiei a fost 1,5%. In Uniunea Europeana, inflatia a fost de 1,5% in martie 2018, in crestere fata de 1,4% cat s-a inregistrat in februarie a.c., iar in aceeasi perioada din anul precedent, rata a fost de 1,6%. In fine, dar nu in ultimul rand, expertii Eurostat mai arata ca, in luna martie 2018, cea mai mare contributie la rata anuala a inflatiei din zona euro a provenit din servicii (0,67 puncte procentuale), domeniu urmat de cel al comercializarii de alimente, alcool si tutun (0,41 puncte procentuale), de energie (0,20 puncte procentuale) si de produse industriale non-energetice (0,07 puncte procentuale).
***
Publicatia „World Economic Outlook” (WEO) reprezinta un studiu editat de echipa de analisti a FMI si publicat de doua ori pe an, in primavara si in toamna. Cercetarea WEO este pregatita de echipa FMI si beneficiaza de comentarii si sugestii facute de directorii executivi ai institutiei financiare internationale (in acest caz, asupra raportului actual, ce le-a fost prezentat la 2 aprilie 2018). Estimarile si punctele de vedere exprimate in cadrul cercetarii reflecta totusi pozitia analistilor FMI si nu prezinta, cu o acuratete de 100%, opinia directorilor executivi si/sau a autoritatilor ori institutiilor statelor la care se face referire in raport. Pentru a descarca documentul complet, click aici!