RO EN
السلة فارغة

UTILBEN: Piata de utilaje autonome pentru constructii va creste cu 11,4% pe an

Lumea paseste intr-o noua era, in automatizarea isi face simtita prezenta in orice domeniu. In acest context, sectorul constructiilor a inceput deja transformarea catre digitalizare si automatizare a operatiunilor din santiere.
Utilajele autonome au inceput in ultimii ani sa capteze atentia multor producatori de echipamente, precum si companiilor de constructii. Sarcinile pe care operatorii de utilaje trebuie sa le efectueze zi de zi sunt de obicei repetitive, necesita precizie, implica munca fizica si trebuie sa fie efectuate intr-un interval fix de timp. Pentru aceste categorii de locuri de munca, automatizate este un pas inevitabil, iar sectorul constructiilor trebuie sa se adapteze la acest progres.
Adoptarea acestor noi tehnologii va avea un impact profund asupra intregului domeniu al constructiilor. Este foarte posibil ca utilajele autonome si utilizarea lor in santiere sa schimbe normele existente in ceea ce priveste dimensiunea echipamentelor folosite, rolul producatorilor de echipamente sau al dealerilor, si chiar rolul operatorilor de utilaje. Pe masura ce deficientele sectorului devin tot mai evidente si tehnologia avanseaza, aceasta tendinta va influenta din ce in ce mai mult directia in care se indreapta acest domeniu.
 
Avantajele utilajelor autonome pentru constructori
Tehnologia de control de la distanta le permite operatorilor sa foloseasca utilajele in siguranta, chiar daca ei se afla in afara cabinei. Acest lucru inseamna un risc redus de accidentare in cazul operatiunilor dificile si poate oferi o vedere de ansamblu, neobstructionata, asupra operatiunii. Un alt avantaj al operarii de la distanta este posibilitatea de a vedea toate miscarile utilajului. Operatorul se poate afla in afara echipamentului si poate vedea fiecare unghi al lucrarii.
In ceea ce priveste nivelul de confort, operatorii au de castigat daca folosesc utilaje autonome deoarece nu mai sunt nevoiti sa stea in cabina unui utilaj timp de 8 ore, ci pot lucra in afara cabinei, fara ca productivitatea sa scada. Oboseala este un aspect important in alegerea unui echipament care poate fi condus de la distanta. In majoritatea cazurilor, operarea de la distanta va creste productivitatea, deoarece reduce oboseala si le permite operatorilor sa lucreze mai eficient, reducand perioadele de nefunctionare. Ei pot folosi o telecomanda care le va permite sa aiba o vedere de ansamblu mult mai buna asupra muncii pe care o desfasoara. Astfel, nu mai este nevoie ca operatiunea sa necesite un eventual observator, permitand altor muncitori de pe santier sa realizeze alte sarcini mai productive. In plus, utilizarea telecomenzii poate imbunatati sanatatea generala a operatorului, reducand numarul total de ore petrecute in cabina.
 
Dimensiunea pietei de utilaje autonome pentru constructii
Piata globala a utilajelor autonome pentru constructii a atins o valoare de 11.862,88 mil. USD in anul 2022, rata de crestere anuala fiind de 9,1%, incepand cu anul 2017.
Se preconizeaza ca piata va urma sa creasca la 20.330,88 mil. USD in 2027, cu o rata de crestere de 11,4%. Ulterior, estimarile ne arata ca piata va inregistra o crestere mai lenta, de 9,4%, in perioada 2027-2032, urmand sa ajunga la 31.840,99 mil. USD in ultimul an din acea perioada.
Cresterea pietei de utilaje autonome in constructii a rezultat din progresul economic de pe pietele emergente, dezvoltarea infrastructurii la nivel global, nevoia crescanda de a oferi conditii mai bune de siguranta in munca si cresterea industrializarii. Principalele pietele emergente care au inregistrat o crestere notabila in ceea ce priveste sectorul constructiilor sunt: China, India, Arabia Saudita, Brazilia si Indonezia.
In viitor, alti factori precum urbanizarea rapida, cresterea activitatilor din constructii si cresterea sprijinului guvernamental vor contribui la cresterea adoptarii utilajelor autonome in santiere.
 
Tendintele pietei de utilaje autonome pentru constructii
Companiile din piata utilajelor autonome de constructii se concentreaza pe echipamente avansate tehnologic si dezvolta produse noi pentru a-si consolida pozitia pe piata. Constructorii si utilizatorii finali ai utilajelor vor ca tehnologia sa le permita sa lucreze mult mai rapid, mai in siguranta si cu rezultate imbunatatite.
Cererea de pe piata globala pentru echipamente de constructii autonome a crescut semnificativ in ultimii ani. Nevoia de a reduce munca manuala si de a creste productivitatea a condus la o adoptare in crestere a acestor tehnologii. Costurile reduse de manipulare a materialelor de constructii prin utilizarea echipamentelor autonome vor contribui, de asemenea, la cresterea pietei in anii urmatori.
 
Oportunitati in piata de utilaje autonome pentru constructii
Piata utilajelor autonome este segmentata in utilaje complet autonome si utilaje semi-autonome, care necesita un anumit grad de interventie din partea operatorului. Estimarile arata ca piata utilajelor semi-autonome va inregistra o crestere de 5.583,6 mil. USD pana in 2027.
Alte oportunitati se refera la segmentul echipamentelor autonome pentru terasamente, care va castiga 3.811,5 mil. USD din vanzari anuale globale pana in 2027.
 
Piedici in procesul de crestere a pietei de utilaje autonome
Factorii care ar putea impiedica cresterea pietei de echipamente autonome pentru constructii ar putea include cresterea ratelor dobanzilor, lipsa muncitorilor calificati, razboiul Rusia-Ucraina si problemele de siguranta si securitate cibernetica.
Lipsa angajatilor pregatiti corespunzator in industria utilajelor de constructii autonome va fi putea cauza o stagnare a acestei piete. Industria utilajelor autonoma de constructii se afla inca la inceput de drum in ceea ce priveste nivelul de pregatire al personalului in operarea si mentenanta utilajelor autonome.
 
Concluzii
Piata globala a utilaje autonome de constructii va creste semnificativ in urmatorii ani. Costurile operationale reduse, eliminarea nevoii de a angaja muncitori calificati pentru operarea utilajelor complexe si eficienta data de aceste echipamente vor fi principalii factori de crestere a adoptarii acestor tehnologii.
 
*** Articol publicat de specialistii de la UTILBEN, companie furnizoare de utilaje si echipamente pentru constructii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter