RO EN
السلة فارغة

VIOHALCO: Majorare de 19% a cifrei de afaceri la nivel de grup

Potrivit unui comunicat, dat recent publicitatii de managerii Viohalco, in primul semestru al anului in curs societatile din cadrul grupului au raportat un trend de crestere sustenabila a afacerilor. Astfel, cifra de afaceri (sau veniturile consolidate) la nivel de grup a sporit cu +19%, in timp ce EBITDA consolidat s-a stabilizat, iar profitul net s-a majorat cu +35%. Dezvoltarea activitatii a dus, inevitabil, la o sporire a datoriei nete, pe fondul contractarii unor imprumuturi prin care sa se finanteze proiectele de investitii pentru diviziile de cabluri si tubulatura din otel, precum si in vederea acoperirii cerintelor superioare la nivelul capitalului de lucru.
Astfel, conform raportului, managerii Viohalco (grup listat atat la Euronext - Bruxelles, cat si la Athens Stock Exchange) au subliniat ca, in intervalul de referinta, veniturile consolidate s-au cifrat la 2,185 miliarde euro (+18%), indicatorul EBITDA consolidat a ramas la 169 milioane de euro, profitul net consolidat a fost pozitiv, marcand pragul de 40 milioane de euro (+35%), iar datoria neta s-a plasat la 1,599 miliarde euro, fata de 1,528 miliarde euro, cat s-a inregistrat la 31 decembrie 2017.
In ceea ce priveste dinamica afacerilor, vanzarile cantitative si valorice au fost mai mari pentru diviziile de aluminiu si cupru, fiind sustinute de majorarea cererii si de pretul optim al metalelor de baza. Aceeasi situatie pozitiva s-a remarcat si la sectia de otel, cu imbunatatiri vizibile ale volumului vanzarilor si cresteri ale pretului de comercializare, concomitent cu o rata mai mare de utilizare a liniilor de productie, ca urmare a finalizarii investitiei strategice de la unitatea Dojran Steel in 2017. Pe segmentul tubulaturii din otel, veniturile au sporit, de vreme ce societatea integrata Corinth Pipeworks a lansat in executie sau finalizat mai multe proiecte semnificative, majoritatea acestora fiind offshore. Divizia de cabluri a consemnat aceeasi performanta ca si anul trecut, desi intarzierile in implementarea unor proiecte specifice au avut un impact negativ asupra gradului de utilizare a capacitatii productive. Primul semestru din 2018 a fost, de asemenea, o perioada optima pentru afacerile imobiliare, toate proiectele majore fiind dezvoltate conform planului.    
Previziunile pe termen scurt continua insa, dupa cum se mai arata in comunicat, sa fie marcate de incertitudine in ceea ce priveste politicile comerciale externe si alte probleme politico-economice, care reprezinta riscuri in ceea ce priveste performanta societatilor ce formeaza grupul Viohalco. Astfel, firmele din grup se concentreaza in continuare pe consolidarea pozitiei pe piata, prin intermediul programelor de investitii aflate in curs de implementare si prin dezvoltarea profesionala a angajatilor, masuri care au dat rezultate pozitive semnificative pana in prezent si au imbunatatit rezistenta firmelor respective la presiuni externe. Pe toate segmentele de activitate, companiile din cadrul Viohalco raman dedicate optimizarii operationale si inovarii tehnologice. Astfel, grupul continua sa se pozitioneze in mod optim, pentru a profita de orice imbunatatire a contextului pietei in al doilea semestru din 2018.
***
Infiintat in anul 1937, holdingul Viohalco detine controlul asupra activitatii mai multor societati (sau grupuri de firme), avand participatii in cadrul a 90 de companii, o parte dintre acestea fiind listate la Bursa din Atena. Dintre companiile integrate, se remarca, printre multe altele, ElvalHalcor (listata din februarie a.c. la Bursa din Atena), Hellenic Cables, Corinth Pipeworks si Etem. Pe piata romaneasca, Viohalco este activa prin intermediul Steelmet si Elvial (o subsidiara a Elval SA), coordonand direct compania Icme Ecab SA (implicata in productia de cabluri). De asemenea, are peste 30 de fabrici in opt tari (Grecia, Bulgaria, Romania, Rusia, Australia, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei - FYROM, Turcia si Marea Britanie), o retea comerciala dezvoltata in 21 de state, iar produsele sale sunt distribuite direct sau indirect in 100 de tari din intreaga lume. Pentru anul 2015, corporatia a anuntat  o cifra de afaceri consolidata ce s-a apreciat cu +11,3%, pana la 3,275 miliarde euro (comparativ cu 2,943 miliarde euro din 2014), in timp ce pierderea neta s-a diminuat vizibil, prin consemnarea unei sume de -63,4 milioane de euro, comparativ cu pierderea evaluata la -90 milioane de euro din precedentele 12 luni. In raportul aferent anului 2016, cifra de afaceri consolidata a ajuns la 3,119 miliarde euro (-4,76%), iar pierderea neta s-a cifrat la -6,93 milioane de euro (-89,1%), ceea ce a reprezentat, totusi, o performanta deosebita in acel context al pietei produselor extrudate din aluminiu. Insa, in 2017, situatia din sectorul aluminiului s-a imbunatatit vizibil si, dupa ce au accesat Euronext, prin listare, intr-o noua structura de tip holding, managerii Viohalco au fost in masura sa raporteze o cifra de afaceri de 3,721 miliarde euro (+19,3%) si, ceea ce este mai important, un profit net de circa 83,8 milioane de euro.
ElvalHalcor Hellenic Copper and Aluminium Industry SA (ElvalHalcor), cu o cifra de afaceri de 1,86 miliarde euro in 2017 (din care 959 milioane de euro este contributia diviziei de aluminiu), in crestere cu +21,5%, ramane o companie controlata de Viohalco (grup ce detine 89,62% din actiuni) si capitalizeaza sinergiile rezultate din inovare, cercetare si dezvoltare, achizitii, marketing, infrastructura de afaceri si mediu, pentru a realiza produse cu valoare adaugata mare si solutii de inalta calitate, adresate clientilor din intreaga lume. Informatii suplimentare, la www.viohalco.com

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter