RO EN
السلة فارغة

PEMRG: In Romania se recicleaza 25% din masele plastice

Consumul anual de mase plastice din Romania se situeaza la cota de 0,7 milioane de tone, ceea ce pozitioneaza tara noastra printre statele avand cea mai scazuta cerere din Uniunea Europeana. Aceasta realitate poate fi pusa pe seama recesiunii, precum si a regresului inregistrat in domeniul constructiilor - unul dintre cei mai importanti utilizatori ai materialelor din categoria respectiva. Un studiu recent realizat de PlasticsEurope Market Research Group (PEMRG) releva faptul ca productia mondiala a atins, in 2011, nivelul de 280 milioane de tone, in Europa acest indicator situandu-se la 58 milioane de tone (din care 19,5 milioane de tone au fost realizate in Germania). Potrivit datelor statistice comunicate, in ceea ce priveste consumul, Europa se afla pe primul loc, cu o pondere de 21%, in sectorul constructiilor utilizandu-se 20,5% din cantitatea totala (produsele cele mai solicitate pe acest segment incadrandu-se, in ordine, in categoriile PVC, polietilena de inalta densitate, polistiren expandat, poliuretan si polipropilena). Un alt clasament indica faptul ca, la nivel european, in intervalul de referinta, s-au utilizat 8,9 milioane de tone polipropilena - PP (folosita inclusiv la fabricatia tubulaturii pentru infrastructura), 5,2 milioane tone de PVC, 3,5 milioane de tone polistiren - PS (utilizat in procesul de executie a termosistemelor), respectiv 3,3 milioane de tone poliuretan - PUR. Din cele 47 milioane de tone de mase plastice comercializate in Europa, 12 milioane de tone au fost folosite in industria germana, pe pozitiile urmatoare in acest clasament situandu-se Italia, Franta si Marea Britanie. In Romania, cererea de mase plastice a fost, in aceeasi perioada, de aproximativ 0,7 milioane de tone, in grupa valorica respectiva (0,5 milioane de tone - 1 milion tone) aflandu-se Elvetia, Suedia, Portugalia, Grecia si Ungaria. Un element pozitive este constituit de faptul ca, in ceea ce priveste rata de reciclare, tara noastra se situeaza la nivelul mediei din Uniunea Europeana (aproximativ 25%). Estimarile specialistilor PRMRG indica, pe termen mediu, o crestere a consumului de astfel de materiale pana la cota de 136 kg/locuitor, de la nivelul de 100 kg/locuitor, cat se inregistra in 2005. O dublare a cererii este asteptata de la regiunile in curs de dezvoltare, unde cota medie actuala este de numai 20 kg/locuitor.
 
Expertii sunt optimisti in ceea ce priveste redresarea industriei de procesare
Un alt capitol al studiului vizeaza sfera utilajelor destinate fabricarii/procesarii maselor plastice, vanzarile pe segmentul respectiv fiind, in 2011, de 28 miliarde euro. In primele 11 luni ale anului precedent, sectorul industrial de profil din Germania atinsese un volum record al exporturilor (de 4,4 miliarde euro), cu 3,1% mai mult fata de perioada similara din exercitiul financiar precedent. La finele anului trecut, producatorii federali raportau rezultate de 6,5 miliarde euro, ceea ce reprezinta o depasire a pragului consemnat inainte de declansarea crizei economice. Expertii din domeniu mizeaza, inclusiv in 2013, pe o evolutie similara, optimismul acestora fiind sustinut de nevoia obiectiva de redresare a anumitor ramuri industriale, dupa declinul major consemnat in intervalul 2008 - 2009. Un segment important al industriei analizate este cel al companiilor specializate in prelucrarea maselor plastice, doar in Germania companiile active in bransa comunicand vanzari de 56,2 miliarde euro. Se pare ca, inclusiv in acest domeniu (care include activitatile de procesare a sistemelor destinate utilizarii in domeniul constructiilor) s-a instalat o usoara tendinta de redresare, fata de anii precedenti fiind raportate majorari de cateva procente. Informatii suplimentare, la www.plasticseurope.org

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter