RO EN
السلة فارغة

ING: Pretul betonului nu va scadea pana in primavara, in pofida ieftinirii energiei

Cotatiile mai multor materiale de constructii s-au aflat in scadere in ultima perioada. Totusi, pretul cimentului, betonului si al blocurilor ceramice continua sa creasca si, in pofida diminuarii costurilor cu energia, nu sunt asteptate ieftiniri pentru aceste materiale, mari consumatoare de energie in productie, inainte de primavara acestui an, potrivit estimarilor ING Research.
"Preturile multor materiale de constructie au atins un varf in vara anului 2022 si de atunci au inceput sa scada constant, concomitent cu eliminarea treptata a intreruperilor din lanturile de aprovizionare si scaderea asteptata a cererii, pe masura ce previziunile pentru dezvoltarea economica in multe tari sunt negative. De pilda, pretul lemnului a scazut cu 17% in noiembrie 2022 fata de nivelul de varf atins in aprilie 2022, ca urmare a scaderii cererii si problemelor moderarii lantului de aprovizionare. Preturile de producator ale minereurilor metalice au scazut si ele, dar intr-o masura mai mica", noteaza Maurice van Sante, analist ING Research.
 
 
Cu toate acestea, nu toate materialele de constructii sunt mai ieftine. Preturile in mod normal stabile ale betonului, cimentului si caramizilor au crescut constant in 2022 din cauza scumpirii energiei, deoarece procesele de productie ale acestor materiale sunt mari consumatoare de energie. Costurile temporare de transport mai mari, din cauza nivelului scazut al apelor in multe rauri europene in timpul verii 2022, au accelerat cresterea acestor costuri. Preturile energiei (in special al gazelor) au scazut foarte mult, insa, in ultimele luni, ceea ce ar trebui sa puna presiune pe reducerea pretului cimentului, betonului si caramizii. Cu toate acestea, un numar aproape record de furnizori specializati au declarat, in decembrie 2022, ca planuiesc sa-si creasca in continuare preturile de vanzare. In schimb, multi furnizori de produse din lemn si metale au planificat sa creasca preturile in vara anului 2022, dar in pana la finalul anului trecut planurile de crestere a preturilor lor de productie nu s-au materializat, mai noteaza analistul ING Research.
 
 
Specialistii au identificat doua motive principale pentru care preturile la ciment, beton si caramida vor continua sa creasca:
1.Preturile de productie ale acestor materiale de constructii au inceput sa creasca mai tarziu. Industria betonului, cimentului si caramizii este mare consumator de energie. Preturile energiei au inceput sa creasca inca de cand pandemia de Covid-19 s-a atenuat, spre deosebire de cele ale produselor din lemn, care au crescut in principal in timpul pandemiei de Covid, pe masura ce fabricile specializate si-au redus productia. Totusi, cererea produse din lemn a crescut in mod neasteptat, tot in timpul pandemiei, din cauza mai multor lucrari de renovare pentru reconstructia caselor. Consumatorii au avut nevoie de spatiu suplimentar acasa si si-au folosit economiile generate de lipsa vacantelor pentru renovarea locuintelor.
 
2.Preturile betonului, cimentului si caramizilor sunt mai putin vulnerabile decat cele la lemn si otel. Preturile lemnului si otelului reactioneaza relativ rapid la schimbarile de pe piata. Daca stocurile furnizorilor de materiale de constructii din lemn cresc, acest lucru determina reduceri de preturi in decurs cel mult doua luni. Piata (globala) pentru aceste produse este foarte competitiva, astfel incat preturile de achizitie in schimbare sunt rapid transmise. Dimpotriva, materialele de constructie precum betonul si cimentul sunt grele si voluminoase. Din acest motiv, acestea sunt adesea tranzactionate pe piete locale relativ mici, ceea ce duce la o concurenta mai mica. Acest lucru ofera furnizorilor acestor produse mai multa putere de piata, ceea ce de obicei are ca rezultat atat preturi mai mari, cat si o volatilitate mai mica a preturilor. Din acest motiv, producatorii nu trebuie sa transmita direct scaderile de pret ale materiilor prime sau ale costurilor energiei, din cauza concurentei relativ limitate. Ca urmare, preturile de productie ale acestor materiale cresc (si scad) intr-un ritm mai lent in comparatie cu produse precum cele din lemn, care sunt comercializate pe piete mai competitive.
 
 
Preturile vor incepe sa scada dupa cresterea stocurilor producatorilor
Inainte ca furnizorii de materiale de constructii sa ia in considerare scaderea preturilor de vanzare, acestia trebuie sa isi creasca semnificativ stocurile, dar nu ca urmare a majorarii productiei, ci mai degraba ca rezultat al scaderii vanzarilor. Pentru a contrabalansa acest lucru, companiile vor fi nevoite sa ajusteze preturile.
Analistii ING Research arata ca materialele de constructie precum cimentul, betonul si caramida reactioneaza cu o intarziere de peste sase luni la modificarile in evaluarea stocurilor lor, din motivele mentionate mai sus. Stocurile acestor materiale au inceput sa creasca de la inceputul trimestrului al treilea al anului 2022, ceea ce ar insemna ca preturile acestor produse vor incepe sa scada in curand. Cu toate acestea, stocurile sunt inca la niveluri reduse, iar preturile de intrare la energie (in principal gaz) raman ridicate, desi acestea au scazut din august 2022. Prin urmare, analistii ING Research considera ca abia cel mai devreme in primavara acestui an preturile betonului, cimentului si caramizii vor inregistra primele scaderi, dar numai cu conditia esentiala ca preturile la energie sa nu creasca din nou.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter