RO EN
السلة فارغة

CIROM: Cresteri anuale de 2%-3% estimate pe piata cimentului

Piata locala a cimentului a inregistrat un avans de 3% in primele trei luni ale anului in curs fata de aceeasi perioada din 2012, potrivit celor mai recente date furnizate de Patronatul din Industria Cimentului si altor Produse Minerale pentru Constructii (CIROM). "Usoara evolutie din acest interval nu ne face prea increzatori intr-o revenire a cererii din domeniu, ci se datoreaza, in principal, segmentului constructiilor rezidentiale, care a consemnat o crestere de 23,2% fata de primul trimestru al anului 2012, ca urmare a vremii favorabile. Din pacate, in cazul lucrarilor ingineresti s-a constatat un regres de 10,4%", a explicat Mihai Rohan, presedintele CIROM. Conform datelor disponibile de la Institutul National de Statistica (INS), piata cimentului s-a mentinut, in 2012, la un nivel similar celui din 2011, respectiv la circa 7,2 milioane de tone. Exporturile au fost de aproximativ 400.000 de tone, iar importurile de 350.000 de tone. Valoarea pietei locale a cimentului s-a situat, anul trecut, la 600-650 milioane de euro, pentru 2013 fiind estimata mentinerea aceluiasi nivel. "Fata de evolutia sectorului nu putem fi prea optimisti, asa ca daca piata se va situa, in acest an, la nivelul lui 2012, se contureaza deja un scenariu potrivit. Constatam ca marile lucrari sunt blocate sau se lucreaza foarte incet, din lipsa de fonduri. Un exemplu recent este tronsonul de metrou Drumul Taberei - Universitate, proiect extrem de necesar, sistat, insa, in asteptarea finantarii. Sunt anuntate multe proiecte mari sau mici, dar deocamdata sunt «pe hartie» si speram ca vor fi demarate anul viitor. Pentru 2014-2015 suntem mai optimisti, considerand ca vor fi initiate lucrarile majore de investitii prevazute in «Strategia fiscal-bugetara» si vom avea o crestere de 2%-3% in fiecare an", a precizat Mihai Rohan.
 
Constructiile noi au constituit motorul vanzarilor de ciment
Principalul motor ce a sustinut activitatea producatorilor de ciment in anul 2012 a fost reprezentat de lucrarile de constructii noi (care au crescut cu 5,9% fata de nivelul din 2011), in special de cele ingineresti (+2,9%). Reparatiile capitale si lucrarile de intretinere au inregistrat o scadere de circa 10%, in timp ce o reducere importanta a fost consemnata in cazul cladirilor rezidentiale (-15,4%). Pe baza acestor date, oficialii CIROM estimeaza ca lucrarile ingineresti, finantate de la bugetul de stat, vor reprezenta motorul pietei cimentului si in acest an, in cazul in care se va tine pasul cu necesitatile existente in domeniul local al constructiilor. "In prezent, patronatul CIROM are in atentie legislatia si strategiile care se modifica in Romania atat de des, respectiv Legea minelor, Legea energiei, Strategia deseurilor, Strategia reindustrializarii, normele referitoare la emisiile de CO2, Legea dialogului social, precum si directivele care sunt in dezbatere la nivel european. Principalele probleme pe care le intampinam sunt legate de instabilitatea fiscala, desele modificari ale Codului Fiscal si impredictibilitatea legislativa, in general. De asemenea, constatam lipsa creditelor de productie sau investitii, care blocheaza activitatea industriala a micilor intreprinderi. Toti constructorii au o mare problema cu lucrarile realizate pentru stat sau autoritatile locale si care sunt platite cu mari intarzieri, unele generand insolvente in lant", a mai spus Mihai Rohan.
Sectorul local al cimentului integreaza trei mari producatori, ce au cote de piata relativ similare, respectiv Lafarge Romania, Carpatcement si Holcim Romania. Informatii suplimentare, la www.cirom.ro
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter