RO EN
السلة فارغة

CIROM: Crestere de 10,6% pe piata locala de ciment, in primele noua luni

Piata locala a cimentului, evaluata valoric la 500 de milioane de euro anual, a inregistrat o crestere de 10,6% in primele noua luni din 2019 comparativ cu aceeasi perioada din 2018, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), citate de CIROM - Patronatul din industria cimentului si a altor produse minerale pentru constructii din Romania. Evolutia semnificativa a cererii a fost favorizata de cresterea volumului de lucrari de constructii in acelasi interval, ca serie bruta cifrele oficiale indicand o crestere de 38,3% la cladirile nerezidentiale, de 32,1% la cele rezidentiale si cu 20% pe sectorul de infrastructura. 
"Avand in vederea cresterea destul de mare din ultimii ani si faptul ca in Romania vor fi alegeri locale si parlamentare in 2020, nu estimam cresteri pe piata cimentului fata de anul 2019", a precizat Mihai Rohan, presedintele CIROM.
In continuare, producatorii de ciment se confrunta cu dificultati legate de inflatie si de lipsa fortei de munca atat din zona industriala si de productie, cat si din sectorul logistic.
"Pretul energiei electrice a crescut cu aproximativ 24% in ultimul an, conform datelor Eurostat disponibile pentru primul semestru din 2019, in comparatie cu prima jumatate din 2018. In plus, majorarea salariului minim pe economie a afectat toate societatile, deoarece, plecand de la salariul minim firmele au fost nevoite sa modifice toata grila de salarizare, fapt ce a determinat cresterea costurilor si diminuarea profitabilitatii acestora. S-au mentinut si dificultatile legate de forta de munca din zona industriala. Desi am pregatit muncitori pe mai multe specializari, in final acestia migreaza spre alte industrii. In zona de logistica ne confruntam cu lipsa soferilor, fluctuatia acestora fiind destul de mare", a explicat Mihai Rohan.
 
Productia de ciment, in continuu proces de modernizare si eficientizare
In ultimii ani, toate companiile de ciment din Romania au investit in modernizarea capacitatilor de productie existente, cu scopul de a se adapta la cerintele pietei, atat din punct de vedere al emisiilor, cat si al productivitatii si migrarii spre o economie digitala. 
"O provocare majora, care ii ingrijoreaza pe producatorii de ciment si var, se refera la schimbarile climatice, in contextul in care la nivel european, Comisia Europeana, prin programul «European Green Deal», propune cresterea tintei de reducere a emisiilor de CO2 de la 40% la 55%, pana in 2030. Avand in vedere aceste tendinte, este necesara o consultare activa cu autoritatile romane pentru elaborarea reformelor politicii UE si nationale, in contextul in care Romania este tara de granita a UE si va deveni necompetitiva in fata unor importuri din tari non UE, care nu au restrictii la emisiile de CO2. Toate sectoarele economiei trebuie sa lucreze impreuna pentru a permite tranzitia catre un viitor cu emisii reduse de carbon", a explicat presedintele CIROM.
In ceea ce priveste co-procesarea deseurilor, industria cimentului ofera o solutie optima de valorificare energetica si materiala a deseurilor si va contribui la reducerea emisiilor totale de gaze cu efect de sera.
In ceea ce priveste trendul digitalizarii, in mare parte procesul de productie a cimentului a inglobat deja o mare parte a noilor tehnologii, in special in zona de management si financiara. "Este necesara digitalizarea sectorului de vanzari si comunicarea cu clientii, care vor trebui sa isi urmareasca stadiul comenzilor in timp real si, de asemenea, productia sa poata fi adaptata in functie de cererea existenta pe piata. Pe zona de logistica, va trebui sa facem progrese in sensul digitalizarii, aici mai este loc pentru imbunatatire si companiile sunt deschise sa se adapteze la aceasta noua era", a mai spus Mihai Rohan.
***
Patronatul CIROM s-a constituit in anul 1991, fiind implicat in evolutia pietei locale a cimentului inca de la privatizarea acesteia (1995-1999). Din organizatie fac parte atat cei trei mari producatori de ciment din Romania - CRH, HeidelbergCement si Holcim Romania -, cat si alti producatori de materiale si produse minerale pentru constructii, precum BASF, Carmeuse, Etermed SA, Iridex Group Plastic, Sika Romania etc.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter