RO EN
السلة فارغة

CEFIC: Industria chimica din UE va stagna in 2013

Consiliul European al Industriei Chimice (Cefic) a publicat, recent, previziunile privind dinamica acestui sector de activitate (care include preponderent substantele chimice pentru constructii) aferenta perioadei 2012-2013. "Productia - si evident valoarea vanzarilor - pe plan european se vor diminua cu 2% in 2012, fata de 2011, prognoza fiind revizuita in sens negativ, din cauza stagnarii economice din UE-27 si declinului continuu al pietei de profil, remarcat inca din primul trimestru al anului trecut. La nivelul lui 2013, se estimeaza o majorare usoara, de 0,3%, care corespunde mai curand unei stagnari. Sectoarele auto si de constructii, ale caror rezultate au fost dezamagitoare in 2012, au fost cele care au influentat negativ industria chimica, intrucat numarul de contracte si comenzi pentru achizitia de materiale specifice s-a degradat pana la un prag fara precedent. In primul caz, problemele s-au reflectat prin achizitia unui numar foarte redus de autovehicule noi si prin incetarea efectelor multor programe guvernamentale de subventionare. In al doilea rand, neregulile structurale legate de capacitatea supradimensionata a sectorului de constructii, ce a fost afectat inca din primul moment de criza economica globala, nu au fost rezolvate, ceea ce inseamna ca pentru acest domeniu de activitate punctul maxim al scaderii nu este deocamdata atins. Practic, volumul lucrarilor de constructii se situeaza la cote minime istorice, astfel incat cererea de substante chimice este tot mai fragila si nu exista niciun semn ca aceasta s-ar putea revigora pe termen scurt si mediu", se arata intr-un comunicat al Cefic. Comentand previziunile respective, dr. Kurt Bock, presedintele organizatiei si al corporatiei BASF, a declarat: "Actualul declin economic din UE are o influenta majora asupra industriei chimice europene, iar impactul negativ are loc intr-un moment in care si alte regiuni ale lumii se confrunta cu provocari semnificative. De aceea, credem ca productia de materiale chimice este, in 2012, cu pana la 8% mai redusa decat cea din ultimul an de crestere economica. Situatia continua sa fie nesigura in Europa, mai ales ca asa-numitele «masuri de austeritate», care ar fi trebuit sa duca la o reducere drastica a datoriei suverane a multor state comunitare, au avut ca efecte exacerbarea somajului si, in consecinta, diminuarea consumului. Insasi Comisia Europeana estimeaza o contractie de 0,3% a PIB in UE-27, iar pentru 2013 nivelul va fi apropiat de zero".
***
Analiza indicatorilor industriei chimice nu include si tendintele specifice sectorului farmaceutic, considerat a fi un domeniu distinct si se refera cu precadere la produsele ce sunt utilizate pe piata de constructii si pe cea auto. Raportul Cefic – organizatie reprezentativa pe plan european, fondata in anul 1972 si care are 29.000 de companii afiliate – se bazeaza pe indicatorii publicati cu o frecventa lunara de biroul Eurostat privind productia de substante chimice, comertul, preturile si vanzarile totale. Astfel, in cel mai recent raport lunar al Cefic, acoperind intervalul ianuarie-august 2012, se precizeaza ca, desi productia efectiva s-a diminuat cu 1,6% in perioada analizata, comparativ cu primele opt luni ale lui 2011, valoarea vanzarilor a fost cu 4,9% mai mare decat cea din 2008, cand piata se situa la nivelul sau maxim. Sporirea respectiva se bazeaza, astfel, pe corectiile succesive in sens pozitiv ale pretului (+2,1% numai in luna august), insa expertii Cefic avertizeaza ca in scurt timp s-ar putea ajunge la un anumit grad de saturare, deoarece indicatorul increderii in industria chimica (indicele CCI) s-a degradat cu 2,4 puncte in octombrie 2012, reflectand un regres de 7,2 puncte in ceea ce priveste asteptarile in planul portofoliului de comenzi si de 4 puncte la nivelul productiei viitoare. Informatii suplimentare, la www.cefic.org   

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter