RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Scadere a cererii anuale de ciment si estimari de stabilizare

Diminuarea volumului investitiilor publice, inregistrata anul trecut, a determinat o contractie pe piata locala a cimentului, cifra de afaceri cumulata a celor trei lideri ai pietei (Holcim, Carpatcement si Lafarge) ajungand la 522 milioane de euro, in scadere cu 12% fata de nivelul de 586 milioane de euro realizat in 2012. Totusi, la inceputul anului in curs, reprezentantii Patronatului din Industria Cimentului si altor Produse Minerale pentru Constructii (CIROM) au indicat o scadere cuprinsa intre 5% si 8% in 2013 fata precedentele 12 luni, din punct de vedere cantitativ piata de ciment situandu-se, astfel, sub nivelul de 7 milioane de tone pe an.
Pentru anul in curs, managerii celor trei companii producatoare de ciment estimeaza o stabilizare a vanzarilor, mai ales dupa rezultatele favorabile raportate pentru primele trei luni din 2014. Astfel, valoarea industriei cimentului se va situa la maximum 600 milioane de euro in acest an, nivel mediu consemnat in perioada 2011-2013. Chiar daca exista posibilitatea ca majorarile din trimestrul intai sa fie strict conjuncturale si realizate in extrasezon, operatorii prefera sa-si mentina optimismul, in pofida faptului ca nu au mai fost demarate proiecte noi de investitii in infrastructura.
 
Semnale pozitive din domeniul rezidential
Dupa un an 2013 considerat a fi una dintre cele mai dificile perioade pentru industria constructiilor, in care cererea constanta s-a mentinut numai pe segmentul proiectelor individuale, de mica anvergura, semnalele pozitive in domeniul rezidential (cum ar fi cresterea numarului autorizatiilor de construire) sunt imbucuratoare pentru producatorii de materiale de constructii. "Ne asteptam la o redresare a sectorului rezidential, care se va dezvolta in 2014, datorita investitiilor in proiecte mici si mijlocii. De asemenea, credem ca piata isi poate reveni prin cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, ceea ce ar ajuta nu numai industria constructiilor, ci si economia in ansamblul sau, deoarece finantarile nerambursabile sunt disponibile pentru toate sectoarele economice. In mod deosebit, speram ca se va accelera absorbtia fondurilor europene pentru proiectele de infrastructura, ce ar determina majorarea cheltuielilor cu infrastructura atat de necesara", a declarat François Pétry, CEO al Holcim Romania, lider al pietei locale a cimentului, cu afaceri de 202 milioane de euro realizate in 2013 (-5%). In ceea ce priveste incasarile celor doi competitori majori, Carpatcement a raportat la Ministerul Finantelor Publice o scadere cu aproape 10%, pana la 165 milioane de euro, iar rulajul Lafarge Ciment s-a restrans cu 24%, la 155 milioane de euro. Ceilalti doi producatori de ciment, situati in judetul Constanta, Ceminter International si Cemrom SA, au raportat vanzari de 6,8 milioane de euro (-18,5%), respectiv de 17 milioane de euro (+47%) in 2013.
 
Circa 20% din livrarile de ciment ajung la proiecte de infrastructura
Potrivit datelor CIROM, aproximativ 15%-20% din livrarile de ciment sunt utilizate la lucrari de infrastructura, fiind, totusi, destul de dificil de estimat volumul de ciment livrat in mod direct pentru executia acestui tip de proiecte, deoarece producatorii livreaza cimentul antreprenorilor, care mai au si alte santiere deschise. "Nu ne asteptam la evolutii spectaculoase in 2014 in acest domeniu. Daca, insa, mediul politic va fi stabil si dedicat economiei, in mod normal ar trebui sa se remarce cresteri ale consumului de 2%-5% pe an, insa acest lucru depinde exclusiv de factorul politic", este de parere Mihai Rohan, presedintele CIROM. Cea mai mare productie de ciment a fost inregistrata in Romania in 2008, cand aceasta s-a situat la 10,6 milioane de tone, nivelul maxim consemnat inainte de 1990 fiind de 8,5 milioane de tone. In prezent, in Romania exista noua unitati de productie a cimentului, apartinand celor trei producatori internationali. Astfel, Carpatcement Holding detine fabricile de ciment din Bicaz, Deva si Fieni, Holcim (Romania) pe cele din Alesd, Campulung Muscel si Turda, iar Lafarge Ciment controleaza unitatile din Medgidia, Hoghiz si Targu Jiu. De asemenea, mai exista alte doua unitati de productie, apartinand Ceminter International (in portul Constanta) si Cemrom SA (in Corbu, Constanta).
O analiza completa a pietei locale de ciment, agregate si betoane poate fi lecturata in editia Mai-Iunie a revistei Agenda Constructiilor.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter