RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Perspective de crestere cu +3% pentru industria chimica din UE

Consiliul European al Industriei Chimice (CEFIC) a publicat, recent, noi documente analitice privind dinamica acestui sector de activitate (care include preponderent substantele chimice pentru constructii) aferente primelor trei trimestre ale anului 2017. "In perioada de referinta, dupa finalizarea celor noua luni analizate, productia s-a majorat cu +3,4% comparativ cu nivelul perioadei similare din 2016, in timp ce vanzarile au continuat sa progreseze intr-un ritm sustinut (+8,3%), pe fondul cresterii consumului (+8,3%), chiar si in contextul continuarii trendului de ajustare in sens pozitiv al pretului stabilit de producatori (+5,2%). In consecinta, oferta (ca rezultat al productiei si stocurilor) a consemnat un nivel mai mult decat satisfacator, desi, doar in ceea ce priveste fabricatia, acest prag se situeaza cu 1,3% sub cel din primul trimestru al anului 2008. Totodata, livrarile la nivelul UE au fost in crestere, deoarece volumele mai mari de productie si tendinta persistenta de sporire a preturilor la producatori au generat o majorare clara a vanzarilor efective. De pilda, in lunile ianuarie-august 2017, veniturile din vanzari, generate de companiile europene doar pe piata din UE, au ajuns la 246,8 miliarde euro, cu 19,1 miliarde euro (+8,4%) fata de aceeasi perioada din 2016. In acelasi timp, in primele opt luni ale anului trecut, veniturile totale din vanzari (efectuate in cadrul UE si la export) au depasit 351,3 miliarde euro (+8,26% in comparatie cu 324,5 miliarde euro din ianuarie-august 2016)”, se arata in documentele organizatiei.
Insa, datele referitoare strict la productia din primele noua luni ale anului trecut indica faptul ca aproape toate marile segmente analizate de CEFIC au consemnat situatii pozitive, cum ar fi majorarile raportate la elemente anorganice de baza, polimeri, pigmenti, produse de larg consum, materiale chimice pentru agricultura etc. Chiar daca au avut loc si cresteri sub potential, mai ales la substante chimice speciale, productia industriei chimice din UE a atins niveluri considerate a fi optime.
La randul sau, consumul (vanzari interne si import) pe piata din UE s-a plasat pe un trend ascendent in ianuarie-august 2017, fiind astfel in valoare de 319,3 miliarde euro (+8,3%).
Celelalte date privind activitatea comerciala reflecta o sporire de +7,7% a importurilor, pana la 5,2 miliarde euro in ianuarie-august 2017, din care peste o treime reprezinta petrochimice, urmate de substante chimice speciale (24% din totalul importurilor). Cresteri ale importurilor, fata de 2016, au fost inregistrate, insa, in toate sectoarele analizate de CEFIC, principalele surse fiind constituite de SUA si restul Europei. La randul sau, exportul s-a cifrat la 104,5 miliarde euro in aceeasi perioada, fiind cu 7,6 miliarde euro (+7,9%) mai mare ca in ianuarie-august 2016. Exportul catre zona non-UE a reprezentat 29,7% din vanzarile totale de substante chimice, toate sectoarele raportand majorari ale incasarilor la export. Surplusuri deosebite s-au constatat insa la substantele chimice speciale si la polimeri (4,5 miliarde euro dintr-un surplus total al perioadei de 7,6 miliarde euro), iar ca destinatii de export se remarca restul Europei (cu Turcia, Elvetia, Norvegia si Ucraina), precum si SUA. O analiza comparativa, de la un an la altul, pune in evidenta cresteri semnificative ale exportului in China, restul Asiei si restul Europei (mai ales in Federatia Rusa). Astfel, surplusul comercial net s-a plasat la 32,1 miliarde euro in ianuarie-august 2016 (fiind cu 2,5 miliarde euro mai mare ca in acelasi interval din 2016). Cea mai mare parte a surplusului comercial net se datoreaza tranzactiilor efectuate in restul Europei. Industria chimica din UE a consemnat totusi deficite comerciale nete (fiind mai putin competitiva) in relatiile cu India, Japonia si Coreea de Sud, dar substantele chimice speciale si materialele chimice pentru consumatori au contribuit cel mai mult la surplusul comercial net consemnat in lunile analizate.   
Predictiile bazate pe activitatea curenta indica, astfel, faptul ca situatia specifica industriei chimice din UE reflecta perspective mult mai favorabile decat in trecutul apropiat, urmand ca ritmul de crestere sa se intensifice in continuare, desi exista inca riscuri majore, date de nesiguranta economica si de factorul politic. Astfel, perspectivele pe termen scurt si mediu, reiterate inclusiv de Comisia Europeana, sunt promitatoare, iar managerii marilor companii din industrie sunt optimisti, dar intr-un mod ponderat, cu privire la evolutia cererii, aspect dat si de cresterea cu +2,7% a gradului de utilizare a capacitatii productive in intervalul analizat si de majorarea cu +1,1% a numarului de angajati din sector. Mai mult, potrivit IFO World Economic Survey (WES), o analiza complexa citata de CEFIC, in cadrul careia s-au integrat si cele mai recente date privind zona euro, elaborate de INSEE si ISTAT, in al patrulea trimestru din 2017, climatul economic mondial a continuat sa se imbunatateasca, iar indicatorul specific a atins cel mai inalt nivel din 2011 pana in prezent. Totodata, potrivit expertilor care au elaborat WES, estimarile pe termen scurt, pentru lunile care urmeaza, sunt relativ optimiste. Climatul economic este mai bun decat in trecutul apropiat, in toate regiunile lumii, cu exceptia unor zone din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Evident, expectativele sunt mult mai bune pentru economiile avansate, in timp ce, in tarile emergente si in cele cu economii aflate in curs de dezvoltare, se asteapta o recuperare graduala (cu un trend ascendent ceva mai accelerat in America Latina).  
Revenind la perspectivele industriei chimice din UE, analistii CEFIC afirma ca „acestea s-au mutat in ultimul timp intr-o zona favorabila, climatul de afaceri fiind tot mai optim in trimestrul al patrulea din 2017, comparativ cu anterioarele trei luni, iar prognoza pentru intervalul urmator continua sa fie optimista. Astfel, pentru 2017 se estimeaza un avans solid de +3% al productiei de materiale chimice, pe fondul cresterii cererii in industriile-tinta. Totusi, o usoara decelerare este asteptata pentru 2018, cand sporirea s-ar putea situa la +2%”.
***
Analiza indicatorilor industriei chimice nu include si tendintele specifice sectorului farmaceutic, considerat a fi un domeniu distinct si se refera cu precadere la produsele ce sunt utilizate pe piata de constructii si pe cea auto. Raportul CEFIC - organizatie reprezentativa pe plan european, fondata in anul 1972 si care integreaza 29.000 de companii afiliate, cu aproape 1,2 milioane de angajati, ce genereaza 14,7% din productia mondiala de chimicale si au o contributie de 519 miliarde euro la economia UE - se bazeaza pe datele publicate cu o frecventa lunara de biroul Eurostat privind productia de substante chimice, comertul, preturile si vanzarile totale, precum si pe alti indici, cum ar fi cei cuprinsi in cercetarile periodice ale IFO, Comisiei Europene etc. Informatii suplimentare, la www.cefic.org

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter