RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Noi tranzactii pe piata internationala a cimentului

Decizia fuziunii marilor producatori de ciment Lafarge si Holcim a cauzat o serie de tranzactii pe piata internationala de profil, aproape toti operatorii europeni aflandu-se intr-un proces de repozitionare la nivelul pietelor in cadrul carora activeaza. Astfel, daca Holcim si Lafarge au continuat procesul de cesiune a activelor din diverse state pentru a se alinia normelor de concurenta din fiecare tara unde sunt active, implicand in proces alti fabricanti importanti precum grupul mexican Cemex, producatorul german HeidelbergCement si-a anuntat, recent, intentia de a vinde activele din America de Nord (cu exceptia fabricii din vestul Canadei) si Marea Britanie ale subsidiarei Hanson Building Products, in urma unei tranzactii evaluate la 1,4 miliarde USD, din care 100 milioane USD vor intra in contul companiei germane in 2016, in functie de activitatea din 2015. Cumparatorul este reprezentat de fondul de investitii american Lone Star Funds, iar decizia HeidelbergCement a fost luata de actionari cu scopul reducerii datoriilor grupului. "Hanson Building Products este o companie multinationala importanta, cu un portofoliu ce include, pe langa ciment si agregate, productia si comercializarea de blocuri ceramice, sisteme de tubulatura si alte materiale de constructii aflate in afara ariei principale de activitate a HeidelbergCement. Vom folosi fondurile obtinute din tranzactie pentru reducerea datoriilor grupului", a declarat Bernd Scheifele, CEO al HeidelbergCement. Hanson Building Products detine 107 unitati de productie si 11 centre de distributie in SUA, estul Canadei si Marea Britanie, lucrand cu 4.621 angajati. In 2013 veniturile totale raportate de companie s-au situat la 1,1 miliarde USD, in conditiile unui profit net de 90 milioane USD.
 
Holcim si Lafarge aleg viitorul comitet executiv al noului grup
Producatorii de ciment Holcim si Lafarge, care au luat decizia de a fuziona in luna aprilie 2014, isi aleg in aceasta perioada viitorul comitet executiv ce va coordona activitatea holdingului ce ar putea fi creat in prima jumatate a acestui an. Astfel, noul CEO al grupului Lafarge-Holcim va fi actualul executiv al Lafarge, Bruno Lafont, care va conduce o echipa de 10 manageri ce va supraveghea procesul de tranzitie, pana la consolidarea structurii noii companii. Dupa unificarea activitatilor, membrii acestei echipe de proiect vor fi numiti automat membri ai comitetului executiv de catre viitorul actionariat, al carui presedinte va fi Wolfgang Reitzle, actualul presedinte al consiliului director al Holcim. "Dupa un proces riguros, am identificat echipa care va conduce grupul unificat in viitor. Astfel, de aspectele financiare ale noului grup se va ocupa Thomas Aebischer, seful departamentului financiar al Holcim, iar de procesul de integrare va fi responsabil Jean-Jacques Gauthier, actualul director financiar al Lafarge. Din punct de vedere regional, de activitatea din Europa se va ocupa Roland Köhler, actualul manager al operatiunilor din Europa ale Holcim, de afacerile din Asia-Pacific va raspunde Ian Thackwray, directorul operatiunilor din regiune ale Holcim, de cele din Africa Centrala si de Est se va ocupa Eric Olsen (Lafarge), de cele din America de Nord - Alain Bourguignon (Holcim), iar de operatiunile din America Latina va fi raspunzator Saad Sebbar (managerul Lafarge Maroc). Divizia unificata de performanta si costuri va fi condusa de Urs Bleisch (Holcim), iar cea de dezvoltare si inovare - de catre Gérard Kuperfarb (Lafarge)", a declarat Bruno Lafont.
 
Finalizare a tranzactiilor din Europa dintre Holcim si Cemex
Holcim a anuntat finalizarea tranzactiilor din Europa realizate prin schimb de active cu grupul mexican Cemex, ca parte a companiei elvetiene de reorganizare a afacerilor in procesul de fuziune cu Lafarge. Astfel, Holcim a preluat operatiunile Cemex din vestul Germaniei si din Olanda, in schimbul activelor Cemex din Cehia, cele doua companii renuntand si la joint-venture-ul prin intermediul caruia activau in Spania. Astfel, in ceea ce priveste piata iberica, grupul Cemex a achizitionat de la Holcim fabrica de ciment Gador si statia de macinare Yeles, cu o capacitate de 1,75 milioane de tone de ciment pe an. Holcim va coordona, in continuare, celelalte operatiuni din Spania, reprezentand o capacitate de 2,2 milioane de tone de ciment pe an, precum si unitatile de productie a agregatelor si betoanelor. In urma tranzactiei, Cemex a platit companiei Holcim lichiditati in valoare de 45 milioane de euro. Grupul mexican Cemex, ce detine o capacitate anuala de productie a cimentului de 76 milioane de tone, a raportat o crestere de 3% a vanzarilor in trimestrul al treilea din 2014, pana la 4,14 miliarde USD. In 2013, compania a obtinut incasari totale de 15,2 miliarde USD, nivel cu 2% superior celui din 2012, in conditiile unui profit net de 2,6 miliarde USD. Holcim are o capacitate totala de fabricatie a cimentului de 174 milioane de tone pe an, in 2013 realizand incasari totale de 19,7 miliarde franci elvetieni (CHF), in scadere cu 6,8% fata de nivelul din 2012, insa profitul net al companiei s-a majorat cu 25%, la 1,6 miliarde CHF.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter