RO EN
السلة فارغة

UPT: Numarul studentilor din facultatile de inginerie a scazut cu 15% in ultimii 10 ani

Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, trage un semnal de alarma referitor la scaderea numarului de studenti care opteaza pentru inginerie la nivel national, in pofida cererii mari de pe piata muncii. Aceasta scadere vine intr-un moment critic pentru ca in prezent in Romania sunt in derulare numeroase proiecte de constructii si digitalizare prin Planul National de Redresare si Rezilienta, iar cererea de ingineri va creste, in toate domeniile de interes. In acest context, deficitul de specialisti din domeniul tehnic poate duce la o implementare mai dificila si de lunga durata a unor proiecte ce trebuie sa fie finalizate pana in 2027, informeaza Agerpres.
"Din pacate sunt multe cauze ce au dus la aceasta scadere a studentilor la facultatile de inginerie. Putem vorbi de o migrare a tinerilor spre universitati de afara, de scaderea populatiei scolare, dar si de o scadere a numarului de locuri la inginerie a universitatilor generaliste. Noi, ca universitate tehnica, am mentinut numarul de locuri in ultimii zece ani la acelasi nivel, insa unele universitati generaliste care aveau si facultati de inginerie au redirectionat aceste locuri spre facultati mai usoare pentru studenti pentru a nu pierde finantarea de la Ministerul Educatiei. In plus, in perioada de dupa pandemie a crescut si abandonul universitar. Studiile ingineresti sunt considerate mai dificile, indiferent de beneficiile pe care tanarul le are dupa finalizarea lor. Putem vorbi de salarii mai mari, dar si de o rata de angajabilitate de peste 90% in domeniu”, sustine rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, Florin Dragan.
Raportul Ministerului Educatiei analizeaza numarul total de studenti din perioada 2014-2023, inscrisi la universitatile din toata Romania. In raport putem observa o crestere a numarului celor ce studiaza la specializarile ce tin de „tehnologiile informatiei si comunicatiilor” (IT&C), insa aceasta crestere nu compenseaza scaderea din inginerie. De exemplu, in 2023 erau inscrisi la licenta 31.160  de studenti la specializari IT&C, in timp ce in urma cu zece ani erau 27.000 de studenti.
"Este o crestere, insa ca numar de absolventi raportat la cererea din piata este una foarte mica ce nu compenseaza deloc scaderea din inginerie. Practic am pierdut 11.000 de ingineri si am castigat doar 4.000 de IT-isti. Din pacate, la nivel preuniversitar a scazut interesul elevilor pentru materii precum Fizica si, partial, Matematica. Inclusiv printre cei ce aleg ingineria observam ca le lipsesc notiuni si cunostinte de baza ce ar fi trebuit sa le aiba deja la sosirea la facultate. Asa ca trebuie lucrat mai mult la nivel preuniversitar la modul de predare, la o mai buna promovare a celor doua materii si la o constientizare a elevilor asupra beneficiilor pe care le au daca devin absolventi ai unei facultati de inginerie. Un pas mic de promovare a domeniului a fost facut prin noua lege a educatiei, acordandu-se fonduri suplimentare pentru bursele studentilor care studiaza la programele de studii din aria STEM”, sustine Florin Dragan.
 
Multe companii multinationale nu mai fac in Romania doar productie, ci si cercetare
Cresterea nevoii de ingineri pe piata muncii a aparut in ultimii ani deoarece multe companii care in trecut faceau in Romania doar productie, acum au si departamente de cercetare. De altfel, Planul National de Redresare si Rezilienta are in componenta numeroase proiecte de digitalizare si de infrastructura, astfel ca nevoia de ingineri va creste si mai mult in viitorul apropiat.
"Atat timp cat companiile multinationale din industrie se axau strict pe productie in Romania, criza de ingineri nu era foarte vizibila. In ultimii ani, numai in vestul tarii au fost numeroase companii care si-au mutat partial diviziile de cercetare din alte tari sau au deschis centre de cercetare in Romania. Unele dintre ele nu au finalizat acest proces, asa ca au nevoie in continuare de specialisti. Practic din acel moment problema fortei de munca inalt calificata a devenit atat de vizibila. De altfel, este o problema intalnita la nivel european si este nevoie de masuri rapide si concrete. Exista si o comoditate partiala a tinerei generatii pentru ca isi doreste un parcurs universitar mai lejer, in detrimentul unei calificari puternice pe piata muncii”, a incheiat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter