RO EN
السلة فارغة

PwC: Impactul noilor tehnologii va transforma 600.000 de locuri de munca

In urmatorii zece ani, 600.000 de locuri de munca din Romania vor fi afectate de transformarea digitala generata de noile tehnologii, releva raportul PwC’s Workforce Disruption Index, prezentat pe 2 iulie 2019 in cadrul evenimentului Workforce for the future. Upskilling for Era 4.0. Potrivit raportului, vor fi create 325.000 de noi locuri de munca in urmatorul deceniu, in timp ce pentru alte 275.000 lucratorii trebuie sa-si imbunatateasca abilitatile digitale intrucat automatizarea si introducerea inteligentei artificiale vor elimina treptat activitatile repetitive.
”Raportul prezinta in premiera pentru Romania potentialul impact al noilor tehnologii asupra locurilor de munca, fiind foarte util pentru cei preocupati de modul in care transformarea digitala va reconfigura modelele de afaceri, anumite industrii si chiar economia tarii. Cea mai importanta observatie este ca dezvoltarea abilitatilor digitale ale angajatilor devine vitala si ca, totodata, trebuie incurajate parteneriatele cu institutiile guvernamentale pentru a cauta zone de interes comun, cum ar fi infrastructura, educatia sau sanatatea, in care e nevoie de investitii pentru a stimula adoptarea noilor tehnologii. In lipsa investitiilor, nu pot aparea noi locuri de munca in sectoare esentiale. Mai mult, in cazul economiilor vulnerabile la automatizare si la schimbarea modelelor de afaceri, exista riscul destul de mare ca unele locuri de munca sa dispara. Prin urmare, preocuparea pentru educatie si recalificare, inclusiv a guvernelor, poate sa atenueze presiunea asupra persoanelor cu abilitati care vor fi tot mai putin cerute pe piata muncii in viitor”, spune Ionut Sas, Partener PwC Romania.
Principalele concluzii ale raportului pentru Romania:
- 600.000 de locuri de munca vor resimti impactul noilor tehnologii in Romania. Pentru mentinerea, respectiv crearea lor fiind necesara o strategie in domeniile inovarii si digitalizarii.
- Inovarea si digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor, dar impun si aplicarea unor strategii de imbunatatire a abilitatilor digitale ale lucratorilor.
- Cele 600.000 de locuri de munca pot aduce o contributie la cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei de 66 miliarde dolari, pana in anul 2029.
- In industria manufacturiera, agricultura si utilitati, locurile de munca au cea mai mare probabilitate de a fi inlocuite, avand in vedere ca aceste sectoare nu folosesc, in prezent, tehnologie si automatizare. In aceste sectoare va fi nevoie de imbunatatirea abilitatilor digitale ale angajatilor.
- Noile tehnologii vor genera noi locuri de munca in special in domeniile: sanatate, educatie sau servicii financiare.
“Schimbarile sociale, economice, culturale si tehnologice au un impact asupra fiecarei industrii si ocupatiilor. In acest context, raportul PwC reprezinta un punct de plecare pentru organizatiile care vor sa obtina un avantaj competitiv si sa analizeze perspectivele pentru industria lor, precum si modul in care pot reactiona la schimbare. De exemplu, companiile care depind de costurile scazute cu forta de munca, cum ar fi cele din industria prelucratoare, pot incepe sa se reorganizeze intern, sa isi adapteze procesele si sa investeasca in dezvoltarea abilitatilor digitale ale angajatilor pentru a face fata obiectivelor pe termen lung”, explica Oana Munteanu, Senior Manager PwC Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter