RO EN
السلة فارغة

KeysFin: Piata locala de servicii de resurse umane poate reveni la crestere in 2021

Piata locala de servicii de resurse umane va relua cresterea in 2021, dupa scaderea de aproximativ 10% din 2020, pe a revenirii treptate a economiei, potrivit noii analize KeysFin dedicate HR-ului local.
Desi cifra de afaceri a furnizorilor de servicii HR din Romania a scazut cu 2,8% in 2019, in comparatie cu anul precedent, respectiv 2018, aceasta a depasit cu aproape 204% nivelul din 2010. Astfel, la final de 2019, cifra de afaceri a fost de putin peste 4 miliarde de lei, iar pentru 2020 analistii KeysFin estimeaza scaderea spre nivelul de 3,7 miliarde de lei, acesta fiind al doilea an de corectie al acestei industrii din ultimii 10 analizati.
“In analiza de anul trecut, dedicata pietei locale de HR, estimam ca momentul maturizarii sosise iar in aceasta industrie vor ramane business-urile solide, astfel ca, la noua editie a analizei, suntem bucurosi sa constatam ca profetia noastra s-a implinit si ca acest sector a trecut cu bine peste pandemie. Cu toate acestea, pentru ca aceste business-uri sa ramana in continuare relevante, au nevoie sa comunice mai mult si mai bine cu mediul antreprenorial: rata scazuta a muncii de acasa, in contextul pandemiei, ne arata lipsa intelegerii rolului angajatilor in digitalizarea unei companii.“, a declarat Roxana Popescu, managing director KeysFin.
Aproximativ 3.500 de firme activau la finalul anului 2019 in piata locala de servicii de resurse umane (grupa CAEN 78), potrivit analizei KeysFin. Analiza nu include insa performanta unor companii precum EJOBS GROUP SRL sau BESTJOBS RECRUTARE SA, acestea avand ca principal domeniu de activitate coduri CAEN aferente sectorului de IT&C. Daca si acestea ar fi luate in considerare, cifra de afaceri a industriei ar creste cu aproape 78 de milioane de lei in 2019.
Rezultatul net (profit minus pierdere neta) al furnizorilor de servicii HR a crescut insa cu 32,6%, in comparatie cu 2018, ajungand la 303 milioane de lei in 2019.
Dintre cele 3.523 de companii analizate, mai mult de jumatate, respectiv 1.893 au inregistrat profit (53,7%), 1.099 au avut pierderi (31,2%), restul raportand un rezultat nul in 2019.
Numarul de angajati a fost de 49 de mii in 2019, cu 10% mai mic fata de anul anterior insa cu 61% peste nivelul din 2010.
 
Impactul pandemiei: Posibile rocade in TOP 10
Potrivit datelor KeysFin, in varful clasamentului companiilor din domeniu, se mentine LUGERA & MAKLER SRL, cu o cifra de afaceri de 310 milioane de lei (7,6% din total) in 2019, dar care este totusi mai mica decat cea din 2018, cand compania facea afaceri de peste 321 milioane lei.
Topul principalelor trei companii de servicii HR este completat de ADECCO RESURSE UMANE SRL cu 278 de milioane lei si MANPOWER HR SRL cu aproape 172 milioane de lei.
Totusi, potrivit datelor centralizate la nivel de grup (in baza structurii actionariatului), ADECCO (prin ADECCO RESURSE UMANE SRL si ADECCO ROMANIA SRL) conduce industria locala de servicii HR cu afaceri de peste 403 milioane de lei in 2019, fiind urmata de LUGERA&MAKLER cu 356 de milioane de lei si de MANPOWER cu aproximativ 253 de milioane de lei.
Impactul pandemiei va fi unul inegal, poate chiar divergent la nivelul primilor 10 jucatori: astfel, specialistii KeysFin se asteapta ca ADECCO RESURSE UMANE SRL (principalul jucator dupa cifra de afaceri in 2017) sa redevina lider in 2020, iar APT RESOURCES & SERVICES SRL (locul 6 dupa cifra de afaceri la 2019) sa continue sa creasca dupa cel mai mare avans procentual din Top 10, de 81,4% in 2019, si sa intre chiar in cursa pentru locul 3.
 
HR-ul post pandemie: Multi someri si putine firme care le permit angajatilor sa munceasca de acasa
Piata locala de resurse umane s-a adaptat noilor realitati ale societatii romanesti si vine in sprijinul angajatorilor si angajatilor cu solutii pentru interviuri online sau chiar targuri virtuale de angajare, insa, cu toate acestea, Romania mai are mai progrese de facut la capitolul work from home.
Astfel, potrivit unei analize Eurostat, romanii se afla in coada clasamentului angajatilor carora li se permite sa lucreze de acasa, cu doar 2,5%.
Cat despre rata somajului, masurata ca ponderea numarului de someri in populatia activa, a crescut de la 3,9% in decembrie 2019, la maximul ultimilor aproape 5 ani de 5,7% in februarie 2021 (cu un varf de 5,6% in anul pandemiei atins in iunie cand au fost 495 de mii de someri).
Cu toate acestea, rata somajului din Romania a ramas cu cel putin 1,4 puncte procentuale (p.p.) (aproximativ un sfert) sub media Uniunii Europene de la sfarsitul lui 2019, in martie 2021 fiind cu 1,8 p.p. sub media UE, de 6%.
Totusi, numarul de someri (15-74 ani) a revenit pe scadere dupa varful din februarie si a fost de aproape 464 de mii in martie 2021 iar, pe termen scurt, specialistii KeysFin se asteapta la o consolidare a acestui numar, ca urmare a masurilor de relaxare a restrictiilor si de revenire graduala a activitatii economice.
Potrivit acestora, economia are nevoie in continuare de angajari, iar cheia o reprezinta echilibrul pe care trebuie sa il gaseasca autoritatile intre atragerea si directionarea eficienta a fondurilor europene pe de o parte si repornirea unor sectoare ale economiei, precum horeca sau cel cultural (nu sunt nici pe departe cheie dupa CA la 2019 sunt locurile 11 respectiv 15 din 18), pe de alta parte. Totodata o reducere temporara a impozitarii fortei de munca, daca nu chiar o suspendare, pentru sectoarele deja afectate de pandemie, ar reprezenta o adevarata gura de oxigen pentru mediul de afaceri local.
Nota: Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 78: activitati de servicii privind forta de munca. Toate cifrele sunt exprimate in lei, iar datele au fost extrase in prima parte a lui 2021.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter