RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Focus pe investitiile in constructii din regiunea Moldovei

Romania trebuie sa iasa din mirajul cresterii economice bazata pe consum si sa insiste pe investitii sustenabile, pe termen mediu si lung. Regiunea Moldovei este una dintre provinciile istorice ale Romaniei care are nevoie de infuzii majore de capital, pentru a reduce din decalajul fata de polii de crestere economica cum sunt Bucurestiul, Constanta si Cluj-Napoca, potrivit unui studiu realizat de KeysFin Romania, societate ce ofera servicii de informatii si credit management dedicate mediului de afaceri.
Conform datelor statistice, cifra de afaceri din sectorul constructiilor din regiunea de nord-est a tarii noastre a depasit, anul trecut, pragul de 8 miliarde lei (cifre provizorii), cu aproximativ un miliard de lei peste nivelul de 7,18 miliarde lei din 2015 si cu mai mult de 2,4 miliarde lei fata de investitiile totale de 5,57 miliarde lei atrase de companiile din regiune in 2014.
La nivelul anului 2015, potrivit celor mai recente informatii disponibile, cele mai multe investitii din zona au fost atrase de judetul Iasi (2,03 miliarde lei), urmat de Bacau (1,69 miliarde lei) si Suceava (1,35 miliarde lei).
"Exista un potential de investitii foarte bun, mai ales in jurul oraselor Iasi, Bacau sau Suceava, acolo unde asistam la un reviriment economic, in special in sectoarele inovatoare. Acesta trebuie sustinut de investitii cu rol de catalizator, precum cele in constructii, vitale pentru dezvoltarea infrastructurii. Plusul se va propaga la nivelul pietei fortei de munca si va contribui la cresterea nivelului de trai in regiune", a declarat Cristian Matei, directorul de retail Arabesque, unul dintre cei mai mari furnizori de materiale pentru constructii din regiune. In aceasta saptamana, compania inaugureaza primul centru de bricolaj dedicat persoanelor fizice, la Iasi, in urma unei investitii de circa 10 milioane de euro.
Conform datelor incluse in studiul regional, cresterea economica din ultimii ani se vede in constructia de locuinte, spatii comerciale si de productie.
"Iasiul reprezinta pentru noi o buna oportunitate de crestere, iar prin investitii care adauga valoare, se atrag furnizori si beneficiari, dezvoltandu-se, astfel, lanturi economice absolut necesare pentru cresterea economica in aceasta regiune", a precizat reprezentantul Arabesque.
Potrivit radiografiei economice a regiunii de nord-est, investitorii in constructii sunt, in principal, barbati cu varste intre 45 si 65 de ani, cu experienta in mediul de business, care investesc in primul rand in dezvoltarea de imobiliare private (blocuri, vile) si de afaceri (unitati turistice, sedii de firma, spatii comerciale). Semnificativa este, insa, si cresterea apetitului clientilor particulari pentru investitii imobiliare, renovari si amenajari.
 
Terenuri pentru investitii greenfield
Regiunea Moldovei reprezinta un exemplu relevant al dezvoltarii inegale si dezechilibrate a economiei nationale, iar judetele Iasi, Bacau si Suceava reprezinta motoarele zonei.
Potrivit analizei KeysFin, in 2015, in Iasi erau inregistrate 1.546 de firme de constructii, cu 11.153 de angajati. La polul opus se situau judetele Vaslui, unde erau numai 540 de companii, cu 2.885 de salariati, si Botosani, cu 448 de firme si 3.811 angajati.
"Coreland datele cu evolutia pietei, putem spune ca, in ansamblu, am asistat la o maturizare a pietei, dovada ca numarul firmelor de constructii s-a redus de la 7.076 in 2014 la 6.481 in 2015, in contextul in care cifra de afaceri a continuat sa creasca", au precizat analistii.
Pentru investitorii pe termen mediu si lung, aceasta situatie este privita ca o oportunitate. "Exista loc de afaceri pe piata, mai ales pentru investitiile greenfield, in facilitati de productie. Costurile logistice reduse (pretul terenurilor, forta de munca etc.) si oportunitatea dezvoltarii unor facilitati specifice zonelor dezvoltate reprezinta oportunitati pe care, cu siguranta, oamenii de afaceri care gandesc pe termen lung le intrevad", mai precizeaza autorii studiului.
Datele preliminarii privind dinamica firmelor din domeniu indica, de altfel, ca 2016 a adus un reviriment, iar in 2017 fenomenul se va consolida, in timp ce revirimentul investitional privat va stimula evolutia pietei fortei de munca si nivelul de trai al regiunii.
Rata somajului, la nivelul Moldovei, este, in prezent, de 7,2% in cazul barbatilor si de 5,4% in cel al femeilor, cu un nivel record de 14% in Vaslui in cazul barbatilor si de 8,1% in cel al femeilor. La polul opus se afla judetul Iasi, cu un somaj de 4,9% la barbati si 4% la femei.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter