RO EN
السلة فارغة

IPSOS: Peste 60% dintre angajati au suferit schimbari in viata profesionala

Pentru aproape 60% dintre romanii care sunt in baza de date a platformelor de recrutare BestJobs, eJobs, Hipo.ro si Undelucram.ro, viata profesionala a suferit transformari in ultima perioada, fie ca este vorba despre modificarea modului de lucru sau a locului din care isi desfasoara activitatea si pana la scaderi de salarii sau concedieri, arata un studiu IPSOS.
Cercetarea arata ca persoanele cel mai afectate de pierderea locului de munca au intre 45-54 ani, sunt din mediul rural si orase medii sau au un nivel de educatie mediu si submediu. In acelasi timp, somajul tehnic a fost o masura ce a afectat mai degraba persoanele de gen feminin, din orase medii, cu educatie medie.
Pentru 27% dintre respondenti nu s-a schimbat nimic la locul de munca in ultimele luni, in timp ce, la polul opus, 19% si-au pierdut locul de munca, 16% sunt in somaj tehnic, iar 23% si-au vazut fie salariul sau beneficiile diminuate, fie norma de munca redusa. Reducerile salariale au fost mentionate intr-o proportie mai mare de manageri, comparativ cu cei in functii de executie.
Domenii precum IT/ telecom au fost afectate intr-o mai mica masura, in timp ce angajatii din vanzari, productie/ logistica sau turism/ alimentatie au avut de infruntat provocari de tipul pierderii locului de munca, somajului tehnic sau reducerilor salariale.
 
 
Emotiile angajatilor romani
Dupa starea de panica de la inceputul pandemiei, analistii au observat o intreaga paleta de emotii in randul celor inregistrati pe platformele de recrutare.
"Cel mai puternic resimtite sunt ingrijorarea (46%, mai mult in randul femeilor), optimismul (40%) si tensiunea (38%). Barbatii sunt mai rezistenti in fata acestui aflux emotional, mai informati, mai pragmatici si mai pregatiti sa priveasca optimist spre viitor. Femeile, pe de alta parte, sunt mai ingrijorate si mai retinute in ceea ce priveste construirea unui plan de adaptare. Persoanele care activeaza in productie, desi mai ingrijorate, sunt mai pragmatice si optimiste. In acelasi timp, cei care lucreaza sau au lucrat in domeniul serviciilor sunt ingrijorati si tensionati, dar au si sentimentul ca se afla intr-o pozitie privilegiata comparativ cu angajatii din alte domenii", precizeaza cercetatorii de la IPSOS.
Indiferent de domeniul de activitate, cei cu o senioritate mai mare in munca sunt mai pragmatici, mai privilegiati si mai increzatori cu privire la viitorul lor.
"In ceea ce priveste nivelul de senioritate si modul in care sunt resimtite diferitele stari emotionale, putem vedea ca cei aflati la inceput de cariera au trairi mixte, nu neaparat pozitive (plictiseala, singuratate, impulsivitate), in timp ce persoanele cu o experienta de peste 5 ani sau aflate la nivel managerial se declara cu precadere pragmatice, chiar privilegiate (in cazul ultimei categorii)", se mai arata in analiza pe baza sondajului realizat de IPSOS.
 
Lucrul de acasa a fost facut posibil de cei care au mers la serviciu
Bucurestiul este o "pasare rara" printre mediile de rezidenta din Romania. Aici se inregistreaza cel mai mare procent al celor care lucreaza de acasa (65%) fata de cei care au continuat sa mearga la serviciu (22%). De asemenea, studiul a pus in evidenta un clivaj major la nivelul intregii tari intre cei care au lucrat de acasa (femeile, tinerii intre 18-34 de ani, persoanele cu educatie superioara) si cei care au continuat sa mearga la serviciu, asigurand, practic, conditiile de baza pentru ceilalti de a putea sa lucreze de acasa. Cei care au mers la serviciu au fost barbatii, angajatii de peste 45 de ani, cei din mediul rural sau urbanul mic si mediu, precum si angajatii cu educatie primara si medie. Provocarile lucrului de acasa au fost diferite in functie de varsta angajatilor: daca tinerii se plang de lipsa unui program de masa si izolare sociala, cei mai maturi au avut provocari pe masura: invatarea unor deprinderi profesionale noi, gestionarea unei zile incarcate sau responsabilitatile familiale si parentale.
"Intr-un mod poate incorect politic, as putea spune ca cei privilegiati au stat acasa, pe cand cei defavorizati au mers la lucru pentru a face acest lucru posibil. #staiacasasalveazavieti nu este un drept pentru toata lumea, atata vreme cat, parafrazandu-l pe Orwell, unii sunt mai egali decat altii. Unii au salvat vietile celor de acasa mergand la lucru, ceea ce nu e valabil doar pentru personalul medical", comenteaza Alina Stepan, Country Manager Ipsos Romania.
 
 
Aproape jumatate din angajatii care au lucrat de acasa vor sa se intoarca la birou
Aproape jumatate din cei care au lucrat de acasa (48%) spun ca isi doresc mult sau foarte mult sa revina la locul de munca, si doar 18% spun ca isi doresc putin sau foarte putin sa faca acest lucru. Cei care isi doresc cel mai putin sa revina sunt tinerii intre 25-45 de ani (nucleul dur al varstei active de munca), cei cu studii superioare si angajatii din Bucuresti. Cu toate acestea, tot aproape jumatate (49%) dintre romanii care au lucrat de acasa spun ca se simt inconfortabil sau foarte inconfortabil cu reluarea lucrului de la locul de munca.
Pentru viitor, cele mai stabile domenii sunt IT/ telecom, HR, marketing, caci angajatii din aceste domenii nu intentioneaza sa isi caute un loc de munca in perioada urmatoare, in timp ce angajatii din contabilitate-financiar, transporturi, turism, call centers cauta activ noi joburi, chiar si in afara domeniului in care lucreaza in prezent.
Pe de alta parte, informatiile despre nivelul salariilor din piata (39%), existenta cursurilor de perfectionare a abilitatilor profesionale (38%) si review-urile pozitive despre angajatori (33%) sunt cele mai importante trei aspecte pe care le pot adresa angajatorii care vor sa atraga forta de munca.
"Perioada pe care o traversam reprezinta un test atat pentru angajatori, cat si pentru angajati: fiecare trebuie sa faca eforturi pentru a supravietui profesional in conditii mai putin obisnuite, posibil pe termen nedefinit. In contextul unui mediu de business instabil si nesigur, este important sa putem privi matur si responsabil aceste schimbari si sa invatam sa gestionam optim ambiguitatea, aceasta devenind, practic, noua normalitate", precizeaza Manuela Gute, HR Senior Vice President la Ipsos.
***
Studiul Ipsos s-a desfasurat intre 11-17 mai 2020 in randul a 4.221 de romani prezenti pe platformele de recrutare BestJobs, eJobs, Hipo.ro si Undelucram.ro. Respondentii au fost invitati sa participe la proiect de catre fiecare platforma partenera prin canalele proprii (newsletter, email, website). Varsta participantilor este intre 18-55+ ani, cu o medie de varsta de 39 de ani (mijlocul varstei active de munca). Participantii provin din toate mediile de rezidenta, au diferite niveluri de pregatire educationala si se afla la niveluri diferite in cariera.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter