RO EN
السلة فارغة

CEE: Trend-urile sociale si demografice creeaza locuri de munca moderne

Investitorii cunosc foarte bine avantajele competitive din regiunea CEE, insa au aparut noi factori care pot juca un rol important pe termen mediu si lung. De exemplu, o schimbare vizibila este trecerea de la eficientizarea costurilor la calitate si operatiuni bazate pe cunostinte in toate sectoarele economiei din regiune. Cum se schimba structura chiriasilor cladirilor de birouri in CEE? Arata cresterea in sectorul BSS vreun semn de incetinire? Cum arata structurile legale si fiscale din tarile CEE in comparatie cu Europa de Vest? Raspunsurile la aceste intrebari si altele pot fi gasite in Raportul de Investitii CEE din 2018: Noi frontiere de dezvoltare, creat de Skanska, CBRE, Dentons si PwC.
De la extinderea din 2004, CEE a fost regiunea cu cea mai rapida dezvoltare din Uniunea Europeana, cu o rata de crestere de 4.2% in H1 din 2018, de doua ori mai mult decat media Uniunii Europene.
,,In ultimii 10 ani, Europa Centrala si de Est a evoluat de la o piata in curs de dezvoltare la o piata care este considerata din ce in ce mai matura. Catalogarea recenta a Poloniei de catre FTSE Russell ca ,,piata dezvoltata’’ in clasificarea anuala din 2018, arata ca tarile din CEE au ajuns la egalitate cu cele mai dezvoltate, precum SUA, UK si Germania Este o veste buna modul in care intrega regiune este perceputa la nivel international. Pentru sectorul de dezvoltare a proprietatilor comerciale, CEE este un obiectiv cheie de cativa ani. Este o regiune profitabila, sigura si stabila pentru afaceri’’, spune Adrian Karczewicz de la Skanska, Head of Divestments CEE pentru dezvoltare comerciala Europeana.
Activitatea de investitii este de asemenea foarte activa. In 2018, aproximativ 5.8 miliarde de euro vor fi investiti in piata de birouri din Europa Centrala si de Est. In regiune vin investitori din toata lumea - SUA, Europa de Vest, Israel si Africa de Sud. Previziunile comerciale pentru piata imobiliarelor sustin ca volumul investitiilor de anul acesta ar putea depasi 12 miliarde de euro.
Structuri legale si fiscale pentru CEE
CEE a devenit o piata matura atat din punct de vedere economic cat si din cel legal. Structurile tranzactiilor, ratele de impozitare si alte costuri sunt comparabile cu cele din Europa de Vest. Structurile tranzactionale similare sau modelate dupa standardele vestice sunt familiare si confortabile pentru investitori. Asta ofera un mediu tranzactional usor de inteles, care se supune unor legi care ofera in general acelasi nivel de securitate ca cel acceptat de investitori in jurisdictii mai mature, precum Germania, Olanda si altele asemnatoare. In acelasi timp, costurile tranzactionale sunt comparabile sau chiar mai favorabile decat in aceste piete dezvoltate. Regiunea CEE ofera conditii favorabile in mai multe privinte, cum ar fi taxa de transfer imobiliar si taxele pe profit.
Piata fortei de munca: trecerea de la costuri reduse la o economie bazata pe cunostinte
In acelasi timp, CEE este in mijlocul unei tranzitii importante de business: de la dezvoltarea economica care se bazeaza pe motivatii salariale la cresterea bazata pe know-how. Acest proces de schimbare poate fi observat in cererea crescuta pentru aptitudini. A crescut cererea pentru locurile de munca care cer expertiza, in timp ce numarul posturilor care nu necesita calificare a stagnat. CEE se schimba treptat, de la o piata care ofera mana de lucru, la o regiune care atrage angajati din alte regiuni. Astfel, piata fortei de munca se schimba, iar trend-urile sociale si demografice dicteaza interesul crescut pentru locuri de munca moderne.
Biroul are un nou rol - o unealta pentru branding-ul angajatorului
Schimbarile pe piata fortei de munca rezulta intr-o cerere crescuta de angajati cu expertiza la nivel inalt. In aceasta perioada, in care angajatorii sunt intr-o competitie acerba pentru a gasi oameni talentati,calitatea spatiului de lucru a devenit un avantaj competitiv, influentand astfel piata de birouri din regiune. Cererea pentru spatii de birouri moderne este foarte mare in CEE. In H1 din 2018, absorbtia neta in marile orase din CEE a fost de aproape 700.000 m2. Cererea mare genereaza o activitate crescuta in zona de dezvoltare. Suprafata spatiilor moderne de birouri este momentan estimata la 21.1 milioane m2, la care se vor adauga alte 6 milioane m2 ce vor fi construiti in urmatorii trei ani. Asta inseamna o crestere anuala de aproape 9%.
O alta schimbare notabila in CEE este structura cererii - aceasta a devenit semnificativ mai variata. In CEE, cel mai important chirias pentru spatii de birouri ramane sectorul de servicii, care de aproape doua decenii are cea mai mare dezvoltare si cea mai rapida schimbare fata de alte sectoare ale economiei. Desi de mai multe ori a fost anticipata o incetinire a acestei dezvoltari, ea inca nu este vizibila. Pe de alta parte, entitati publice au inceput sa isi mute sediile in cladiri de birouri noi si moderne. De altfel, din ce in ce mai multe companii locale se dezvolta si ele in spatii de birouri noi.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter