RO EN
السلة فارغة

BestJobs: Unul din doi romani s-a gandit sa emigreze dupa declansarea razboiului

Ziua Europei, recent celebrata la nivelul Uniunii Europene, este un memento pentru pace si unitate. Cu toate acestea, apropierea geografica a Romaniei de zona de desfasurare a unui razboi militar ii face pe romani sa se gandeasca mai serios la cum arata siguranta viitorului pentru ei. Astfel, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, de la declansarea razboiului in Ucraina, 51% dintre romani au luat in calcul sa paraseasca Romania, in timp ce 12% asteapta sa vada cum evolueaza situatia, iar 11% sunt de parere ca razboiul nu ne va afecta. Alti 26% dintre respondenti declara ca nu vor face acest pas indiferent de cum evolueaza situatia.
Principalele motive pentru care s-ar muta intr-o alta tara sunt: dorinta de a schimba mediul si tara in care lucreaza (38%), siguranta personala si a familiei (24%), dorinta de a accesa un venit mai mare, care nu este posibil in Romania (21%), nevoia de a avea mai multe oportunitati de dezvoltare profesionala (14%) si dorinta de a lucra intr-un domeniu mai sigur, care sa nu fie afectat de razboi (4%). Apropierea de rude sau cunostinte (27%) si distanta fata de zona razboiului (24%) se adauga pe lista motivelor pentru relocare.
Astfel, participantii la sondaj s-ar orienta catre destinatii precum: Germania (21%), Franta (14%), Marea Britanie (14%). Alti 30% au luat in calcul relocarea in Italia, SUA sau Australia.
Apropierea de zona razboiului i-a facut pe romani sa empatizeze cu refugiatii ucraineni
In contextul venirii unui numar atat de mare de refugiati ucraineni in Romania, 73% dintre respondenti au declarat ca s-au gandit ce ar insemna pentru ei si pentru familiile lor sa fie nevoiti sa isi paraseasca propria tara in caz de razboi si sa ceara statut de refugiati intr-o tara vecina.
Din punct de vedere al locului de munca, in situatia ipotetica in care ar ajunge ca refugiati intr-o alta tara, 48% au spus ca s-ar reprofila, in functie de optiunile disponibile in tara gazda, 31% ar cauta un job in acelasi domeniu in care lucreaza acum, pentru a-si valorifica experienta, iar 14% ar incerca sa isi pastreze jobul actual, datorita flexibilitatii de a lucra de oriunde.
 
6 din 10 romani au luat in calcul posibilitatea emigrarii si inainte de declansarea razboiului
Asa cum declara participantii la sondajul BestJobs, 60% au luat in calcul sa se mute intr-o alta tara si inainte de aparitia pericolului militar. 14% au spus ca au facut deja primii pasi in directia mutarii din Romania, alti 14% au inceput sa invete limba tarii unde intentioneaza sa se mute, 10% au inceput sa stranga bani pentru mutare, iar 20% au spus ca, personal, nu isi doresc sa emigreze, dar familia lor face demersuri in acest sens.
35% ar cauta de lucru in acelasi domeniu pentru a-si folosi experienta profesionala, 24% ar pleca doar avand un contract de munca semnat in prealabil, iar 21% ar fi dispusi sa se reprofileze, doar sa se poata muta. 14% ar incerca sa isi pastreze jobul si sa lucreze din tara respectiva, datorita muncii remote, iar alti 7%, chiar si relocati, si-ar cauta un job remote in tara de destinatie.
„Salariile mai mari, numarul mare de oportunitati de munca si conditiile mai bune de trai i-au facut pe romani sa aspire la un job in strainatate si inainte de declansarea razboiului in Ucraina, dar tendinta a fost accentuata dupa ridicarea restrictiilor de circulatie. Sondajul ne arata ca tot mai multi romani iau in calcul posibilitatea emigrarii, macar ca optiune de rezerva, ceea ce inseamna ca incep sa se documenteze, sa monitorizeze piata locurilor de munca si chiar sa aplice la joburi din tara care ii intereseaza. In prezent, peste 9% din volumul total de anunturi de pe BestJobs sunt pentru pozitii in strainatate, iar tarile cu cea mai mare deschidere catre candidatii romani corespund cu tarile vizate de acestia. Mai exact, cele mai multe oferte de joburi vin din Germania, Franta, Marea Britanie sau Olanda”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter