RO EN
السلة فارغة

ONU a decis ca 2022 sa fie anul international in care se celebreaza utilitatea sticlei

Organizatia Natiunilor Unite a decis ca 2022 sa fie Anul International al Sticlei, dedicat explorarii modului in care sticla ne ajuta sa construim o lume mai sustenabila. De la ferestre la fiole de vaccin, sticla este prezenta in viata noastra sub numeroase forme - unele mai evidente decat altele. Pentru a sarbatori acest lucru si pentru a promova inovatiile care ne conduc catre urmatorul capitol, ONU a declarat anul 2022 drept Anul International al Sticlei.
 
Modul in care sticla este parte integranta a sustenabilitatii pe termen lung
Alicia Duran are misiunea de a aduce discutiile despre sticla in centrul atentiei. Duran este presedinta Comitetului de coordonare pentru Anul International al Sticlei, care isi propune sa celebreze utilitatea sticlei, sa stimuleze interesul pentru industria sticlei si sa promoveze inovarea in acest sector.
Participantii la aceasta initiativa provin din 90 de tari, de pe cinci continente. Prin intermediul evenimentelor, activitatilor si expozitiilor, anul acesta nu va celebra doar importanta sticlei in modelarea societatii noastre, ci si rolul sau esential in tranzitia catre un viitor mai sustenabil.
 
De ce este sticla atat de speciala?
Sticla este speciala, deoarece face parte din viata noastra de secole si, in acelasi timp, continua sa testeze limitele inovatiei si ale descoperirilor stiintifice, prin fibre optice, parbrize personalizate pentru industria auto, dar si pentru potentialul sau medical, dupa cum subliniaza Alicia Duran.
Cu toate acestea, in domeniul constructiilor, sticla si calitatile sale intrinseci ar putea avea cel mai mare impact, ajutandu-ne sa construim o lume mai durabila si sa indeplinim obiectivele de sustenabilitate ale ONU.
Sticla este un material care se curata facil si este usor de intretinut. Rezistenta sa chimica ii confera rezistenta sporita la conditiile atmosferice. Sticla este componenta esentiala a cladirilor care ofera acces la lumina naturala si la privelistea exterioara, protejand cadirea impotriva caldurii vara si a frigului iarna, sau a zgomotului din apropiere.
Poate cel mai important: acest material este, teoretic, reciclabil la infinit. Spre deosebire de materiale precum plasticul, nu se degradeaza in timp. Putem incalzi sticla sparta (cioburi) pana cand se topeste, iar lichidul rezultat se poate reconstitui in sticla noua. Topirea cioburilor ca materie prima nu produce emisii directe de CO2, iar cuptoarele ard cu o intensitate mai mica pentru a topi cioburile de sticla.
Si, spre deosebire de alte materiale care sunt dificil de reutilizat in mod eficient, sticla constituie o resursa abundenta si regenerabila pentru constructii. Revista Nature a numit-o chiar „bijuteria ascunsa intr-un viitor neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon”.
In ciuda amprentei sale de carbon mai mari, un avantaj pe care betonul l-a avut fata de sticla este izolarea mai eficienta a caldurii. Dar noi evolutii ajuta la remedierea acestui dezechilibru. De exemplu, vitrajele termoizolante cu sticla Saint-Gobain (cunoscuta si sub numele de sticla cu emisivitate redusa sau sticla low-E) are un strat metalic transparent si reflexiv care ajuta la reducerea pierderilor de caldura si contribuie la cresterea eficientei energetice a cladirilor: pentru Europa, de exemplu, 37% din consumul total de energie al cladirilor poate fi economisit in 2050 gratie vitrajelor de inalta performanta.
 
Noi inovatii in domeniul sticlei mai durabile
Exista si alte modalitati prin care putem face din sticla un material mai durabil, indiferent daca este utilizat in constructii sau in alte domenii. De exemplu, rolul sticlei in crearea unei economii mai circulare depinde de eficienta proceselor de reciclare.
In 2019, 78% din toate produsele din sticla au fost reciclate in cele 28 de tari din UE. Acest lucru este semnificativ, dar trebuie sa fie posibil sa se faca si mai eficient, in special in sectorul constructiilor. Unul dintre obiectivele Anului International al Sticlei la ONU este de a obtine rate medii de reciclare de peste 90% pana in 2030. Acesta isi propune sa atinga acest obiectiv printr-o combinatie de procese mai avansate de colectare, sortare si tratare.
Dar cresterea numarului de persoane care recicleaza nu este suficienta. In mod special, trebuie gasite canale mai eficiente pentru reciclarea sticlei plane. Sticla plana (materialul utilizat pentru vitraje) trebuie sa fie extrem de pura, astfel incat poate fi produsa exclusiv din alta sticla plana reciclata - nu din ambalaje din sticla, de exemplu. Prin urmare, sunt necesare canale de reciclare separate pentru a se asigura ca aceasta puritate este pastrata. Pentru Saint-Gobain Glass, acest lucru inseamna o crestere a raportului actual de cioburi de la 34% in 2022 la 40% in 2030.
Dincolo de reciclare, putem, de asemenea, sa continuam sa imbunatatim sustenabilitatea sticlei prin perfectionarea modului in care este produsa. Pentru producerea sticlei sunt inca necesare cantitati semnificative de energie, dar se depun eforturi pentru cresterea eficientei acestor procese.
Saint-Gobain lucreaza la impulsionarea acestor evolutii in tehnologia de fabricare a sticlei, pentru a arata ca 2022, Anul Sticlei, ar putea fi un an al inovatiei durabile pentru industria sticlei plane.
Cu ajutorul ONU, probleme ca acestea vor fi aduse in prim-planul discutiilor despre sticla, despre cum este fabricata, cum este reciclata si cum poate fi folosita pentru a construi o lume mai durabila.
„Trebuie sa le aratam oamenilor unde functioneaza sticla, care este rolul sticlei si cum sprijina evolutia unei societati mai durabile”, spune Duran. „Aceasta este ceea ce speram sa realizam pe parcursul anului 2022. Bine ati venit in era sticlei”.
 
*** Articol publicat de specialistii de la Saint-Gobain, lider pe piata globala de produse si tehnologii pentru constructii sustenabile.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter