RO EN
السلة فارغة

ISOTERM: Izolarea puntilor termice cu spuma poliuretanica, fara pierderi de energie!

In limbajul proiectantilor si al constructorilor, notiunea de punti termice este cunoscuta si foarte des folosita. Este usor de inteles faptul ca aceste punti termice nu sunt bune si ca ele trebuie sa fie remediate cumva, iar din acest motiv discutam in cele ce urmeaza despre puntile termice, despre ce sunt acestea si cum ar trebui sa procedam in cazul lor.
 
Ce sunt puntile termice?
Puntile termice reprezinta zonele din interiorul unei structuri de constructii prin care se efectueaza un schimb constant de temperatura cu exteriorul. Spre deosebire de cazul ferestrelor, acolo unde avem nevoie de un schimb de temperatura in sensul aerisirii, in cazul puntilor termice vorbim despre schimburi ineficiente si constante de temperatura, care conduc in timp la pierderi de caldura si costuri mari de intretinere a locuintelor.
Puntile termice sunt in general zonele de imbinare a elementelor de constructii, precum placile peste nivel, zona ferestrelor, subsolurile si demisolurile sau imbinarile elementelor prefabricate. Desi puntile termice ar fi bine sa nu existe, ele sunt dispuse constructiv deoarece nu avem cum sa realizam o locuinta ca un monolit, adica dintr-o singura ”turnare”, ci lucram etapizat sau chiar bazandu-ne pe imbinarea corecta a elementelor de constructii.
Asadar, daca aceste punti termice exista, ele trebuie aflate, verificate si izolate, pentru a evita pierderile de caldura la nivelul lor.
 
Cata caldura se pierde prin puntile termice?
Conform statisticilor realizate in ultimii ani, se constata ca pierderile de caldura sunt adesea mari, de circa 20% din totalul unei cladiri. Raportat la costuri, acest lucru inseamna ca o cladire trebuie sa suplineasca orice consum cu 20 %, lucru care tradus in cifre ridica probleme.
Caldura care se pierde prin intermediul unor punti termice este un indicator important care ne arata ca acea cladire nu este eficienta din punct de vedere energetic, adica face eforturi sa suplimenteze cantitatea de caldura necesara asigurarii unui microcliumat potrivit.
Auditul energetic este o verificare facuta la nivelul cladirii, realizata de catre experti cu ajutorul unei aparaturi speciale, menite sa masoare consumurile si modul in care cladirea reuseste sa pastreze confortul dorit, fara a fi nevoie insa de consumuri suplimentare.
In zona puntilor termice se pot constata si fluctuatii de temperatura la nivelul suprafetelor, care sunt mai reci si care in acest fel vor favoriza si aparitia condensului in interiorul cladirii. Condensul va conduce la aparitia mucegaiului si astfel un lung sir de probleme va pleca de la un singur aspect, pe care il poti controla printr-un singur pas: izolarea.
Una dintre consecintele grave ale aparitiei mucegaiului este aceea ca el favorizeaza aparitia astmului bronsic, dar si a altor probleme respiratorii, pe care la o prima vedere le poti pune pe seama alergiilor.
In realitate insa, o casa neizolata sau izolata ineficient va favoriza aparitia mucegaiului in zonele cu probleme, iar solutia nu este doar curatarea, asa cum se obisnuieste, ci tratarea efectiva a problemei, prin intermediul izolarii termice.
Solutia propusa de noi este izolarea cu spuma poliuretanica cu structura cu celula deschisa sau inchisa, in functie de elementele constructive, de pozitionare, sau de cerintele de exploatare.
 
Cum izolam corect puntile termice folosind spuma poliuretanica?
Puntile termice necesita o izolare foarte buna, dar pentru a face acest lucru este nevoie de identificarea corecta a acestora. Prin termografiere sau scanarea in infrarosu a constructiei, se poate vedea care sunt zonele cu probleme, indiferent ca acestea tin de structura de rezistenta, de elemente de inchidere, sau chiar de zone aferente instalatiilor.
Pentru realizarea izolatiei se pot folosi mai multe materiale, fiecare avand proprietati diferite. Asa cum este si firesc, fiecare dintre aceste materiale aduce ceva in plus, fie ca vorbim despre caracteristici, fie ca vorbim despre pret.
Izolarea puntilor termice se poate face fie cu vata minerala bazaltica sau cu vata de sticla, fie folosind spuma poliuretanica. Desi poate parea usor neconventional sa folosesti spuma poliuretanica pentru izolare, rezultatele obtinute prin termografie arata faptul ca o cladire devine cu mult mai eficienta dupa izolarea cu spuma, chiar mai eficienta decat in ipoteza izolarii cu materiale traditionale. Acest lucru se datoreaza tocmai structurii compacte a spumei poliuretanice, care isi pastreaza proprietatile pentru multi timp, de-a lungul exploatarii constructiei.
Spuma poliuretanica prezinta avantajul aplicarii facile si a dispunerii in straturi, care faciliteaza pastrarea unui nivel optim in ceea ce priveste densitatea si capacitatea de retentie a caldurii.
In plus, spuma poliuretanica iti va oferi posibilitatea de a alege intre structura cu celula deschisa si cea cu celula inchisa, diferentele fiind raportate mai mult decat oricat la coeficientul de conductivitate termica. Spuma poliuretanica cu celula inchisa este de doua ori mai eficienta decat spuma cu celula deschisa, iar din acest motiv este potrivita cu precadere in cazul puntilor termice cu cerinte foarte mari, cum ar fi spre exemplu planseele.
Fiecare din aceste punti termice are nevoie de o acoperire suficienta la nivel de izolare, dispunerea materialului stabilindu-se constructiv in functie de cerinte, astfel incat gradul de eficienta energetica sa fie atins fara pierderi inutile de material.
 
Care sunt principalele punti termice ale constructiilor si cum le izolam cu spuma poliuretanica?
Izolarea planseelor
Una dintre problemele reale ale constructiilor o reprezinta izolatiile peste planseu. De cele mai multe ori acestea sunt uitate cu desavarsire, lucru care conduce catre pierderi mari de caldura la nivelul acestor elemente constructive. Din considerente de spatiu este destul de dificil sa asamblezi un sistem de izolare care sa nu necesite la randul lui cativa centimetri in plus. Chiar daca acei centimetri aduc un plus din punct de vedere al izolarii, de multe ori se prefera variante mai simple, dar la fel de eficiente, sau poate cu eficienta chiar mai ridicata, cum ar fi spre exemplu spuma poliuretanica.
Spuma poliuretanica poate fi aplicata cu usurinta in cazul planseelor, mai ales datorita faptului ca aplicarea se face simplu, fara rosturi si fara a necesita reparatii ulterioare. Se recomanda pentru aceste punti termice izolarea prin folosirea a unui strat de minim 5 centimetri grosime, folosindu-se spuma poliuretanica cu celala inchisa, astfel incat sa nu fie permis transferul de caldura.
 
Imbinarile peretilor exteriori
In general elementele monolite din beton nu permit trecerea prea mare a caldurii, insa este indicata izolarea. In cazul zidariei lucrurile nu mai stau deloc asa si nici in cazul elementelor prefabricate. Practic, orice element care nu este turnat ”dintr-o bucata” nu va prezenta garantia ca pe acolo nu se strecoara caldura spre exterior.
Desi pare un lucru nesemnificativ, in sensul ca nu se poate pierde o mare cantitate de caldura prin aceste zone, realitatea este cu totul alta, deoarece la o functionare zilnica a unei centrale termice, spre exemplu, vom constata ca aceasta va functiona practic cu circa o saptamana in plus in ipoteza neizolarii peretilor.
In plus, problema cea mai acuta cand vine vorba despre (ne)izolarea colturilor peretilor o reprezinta de fapt aparitia mucegaiului. Da, cu siguranta cu totii l-am vazut, stim cum apare si cat de repede se extinde, iar efectele nu sunt doar de ordin vizual, ci se rasfrang si asupra sanatatii noastre (mucegaiul este de fapt o ciuperca, destul de periculoasa, care se inmulteste prin spori si care poate afecta aparatul respirator).
Aceste zone necesita interventie in scopul izolarii, iar spuma poliuretanica este cea mai buna solutie, mai ales pentru faptul ca poate acoperi chiar si cele mai inguste spatii. Din nou, spuma poliuretanica cu celula inchisa este recomandata, cu o grosime de minim 3 cm, astfel incat zona sa fie complet etansata, fara a permite acestor punti termice sa transfere caldura.
 
Poduri (neizolate)
Orice suprafata neincalzita va avea un raspuns in ceea ce priveste consumurile finale ale unei cladiri. Ganditi-va la urmatorul exemplu: daca v-ati incalzi in mod permanent casa, locuinta, iar vecinul de alaturi nu, cu siguranta veti constata diferentele de temperatura care se resimt din cauza faptului ca suprafetele reci vor avea tendinta sa raceasca aerul din incinta.
Pe scurt, pentru a egaliza o temperatura a peretelui neincalzit, consumurile vor fi foarte mari, iar dumneavoastra veti avea senzatia ca mereu este frig in casa si ca totusi platiti mult pentru energie. Aceste consumuri exagerate pot fi eliminate prin izolare, iar in cazul podurilor neincalzite, solutia cea mai buna este izolarea cu spuma poliuretanica.
 
Soclul
Din categoria elementelor foarte importante de constructii care trebuie izolate, soclul detine o pondere foarte mare. Soclul prezinta dezavantajul de a se afla in contact direct cu solul, lucru care favorizeaza modificarile de temperatura la nivelul interiorului.
Soclul trebuie sa fie foarte bine izolat din punct de vedere termic, insa discutia se ramifica aici, deoarece acest tip de element de constructie trebuie sa fie asigurat in acelasi timp si cu ajutorul unei hidroizolatii eficiente.
 
Tamplarie exterioara
Zona tamplariei, reprezinta un gol in interiorul structurii, pe care trebuie sa il izolam pentru ca pierderile sa nu fie semnificative. Tamplaria moderna ne ofera posibilitatea de a izola corect aceste punti termice, insa este foarte important ca nu doar incastrarea tamplariei sa fie in sine o izolatie, ci si zona glafurilor. Din acest motiv izolatia trebuie dispusa in mod corect in acest zone, avand continuitate cu izolatia peretilor exteriori.
Toate aceste elemente de constructie trebuie sa fie identificate si izolate, pentru a preveni schimburile de caldura cu exteriorul. Pe langa aceste punti termice, suplimentar si in functie de tipul constructiilor, mai pot aparea si altele, despre care am discutat in acest material, in care am inclus si grosimile minime recomandate de material izolator, in speta spuma poliuretanica cu celula deschisa sau spuma poliuretanica cu celula inchisa.
 
Cum identificam puntile termice
Desi se cunosc foarte bine zonele prin care se poate pierde caldura, nu putem vedea cu ochiul liber unde trebuie sa intervenim. Putem face o radiografie a cladirii, denumita termografie prin infrarosu, care ne poate arata exact unde are nevoie cladirea de interventii punctuale si unde este nevoie de o aplicare mai ampla a materialelor de izolare.
In plus, termografia ne arata nu doar acele punti termice de la nivelul structurii constructive ci si acele punti termice care tin de domeniu instalatiilor. Da, aproape involuntar poate, apar si probleme de izolare la nivelul instalatiilor pentru constructii. Chiar si prin aceste zone poate fi pierduta caldura, iar termografia evidentiaza zonele in care putem interveni cu spuma poliuretanica pentru izolare, conform specificatiilor tehnice.
 
De ce sa alegi spuma poliuretanica pentru izolarea puntilor termice?
Puntile termice nu sunt intotdeauan elemente cu liniaritate perfecta, ci se poate intampla uneori ca acestea sa necesite chiar si umplerea unor denivelari sau goluri. Spuma poliuretanica, in amele variante, fie cu celula inchisa, fie cu celula deschisa, ofera posibilitatea de a umple cavitatile cu usurinta, printr-o aplicare facila si fara consumuri inutile de material.
Spre deosebire de alte materiale izolatoare, spuma poliuretanica se aplica mecanizat, cu miscari relativ rapide, fara a improsca materialul, generand astfel pierderi.
In plus, spuma poliuretanica cu celula inchisa nu expandeaza, spre deosebire de spuma poliuretanica cu celula deschisa, drept pentru care nu va fi nevoie de taierea materialului, asadar de operatiuni suplimentare de lucru.
Spuma poliuretanica nu necesita operatori specializati pentru aplicare, lucrarile de izolare putand fi realizate chiar si in regie proprie, iar acest lucru scoate in evidenta caracterul economic al izolarii puntilor termice folosind spuma poliuretanica.
Eliminarea acestor punti termice este importanta din orice punct de vedere am privi situatia. Fie ca vorbim despre costurile reduse in ceea ce priveste incalzirea, fie ca vorbim despre propria sanatate, punctul de plecare este acelasi. Este nevoie sa izolam corect puntile termice pentru ca acestea sa inchida cladirea, sa o anvelopeze si sa nu mai permita aerului sa circule, degajand caldura in exterior.
 
Concluzie
Izolarea puntilor termice poate fi privita ca pe o investitie, deoarece ea aduce beneficii reale proprietarilor de cladiri. O locuinta izolata este o locuinta sigura si eficienta din punct de vedere energetic, iar acest lucru se atensta chiar si pe certificatul de eficienta energetica emis in urma unui audit, adica a unei verificari la nivelul cladirii.
Daca si tu iti doresti o casa eficienta energetic, consumuri mai mici in ceea ce priveste energia, atunci te invitam sa afli detalii despre beneficiile izolarii prin folosirea spumei poliuretanice si sa stai de vorba cu unul dintre specialistii nosti pentru a afla care este cea mai buna varianta de izolare pentru locuinta ta.
 
 
*** Articol realizat de Isoterm Romania, companie specializata in executia de termoizolatii cu spuma poliuretanica. Informatii suplimentare, la https://isoterm.ro/noutati/

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter