RO EN
السلة فارغة

E.ON: Pompa de caldura este de 5 ori mai eficienta decat centrala termica pe gaz

Datorita eficientei energetice ridicate, a costurilor reduse de functionare, durabilitatii si confortului pe care-l ofera, pompele de caldura se profileaza tot mai mult ca o alternativa solida pe piata solutiilor de incalzire si racire pentru acasa. Sunt mai fiabile si mai sigure decat orice sistem de incalzire bazat pe combustie si pot asigura confortul dorit cel putin 25 de ani. Ele asigura incalzirea pe timpul iernii, chiar si la temperaturi foarte scazute - unele modele fiind testate la -40⁰C -, racirea pe timpul verii si apa calda menajera pe tot parcursul anului, potrivit E.On, furnizor de sisteme pentru incalzire rezidentiala.
"O pompa de caldura poate avea o eficienta energetica de 500% (COP5), altfel spus produce de 5 ori mai multa energie decat consuma si este de 5 ori mai eficienta decat o centrala termica pe gaz, iar radamentul mediu anual este 3,5 (COP). Este bine de stiut ca o pompa de caldura de tip aer-apa consuma aproximativ 6.500 kWh anual pentru incalzire, racire si prepararea apei calde menajere, pentru un imobil cu o suprafata pana in 150 mp. Insa, doar scapand de facturile la gaz, economia anuala poate depasi 6.000 de lei, echivalentul unui consum anual de gaz de circa 20.000 kWh pentru incalzirea unei case de 150 mp, conform unor estimari. Sa nu uitam, totodata, ca scapam si de costurile achizitiei unui aparat de aer conditionat, ceea ce reprezinta o alta economie importanta", spun specialistii.
In Romania, 66% dintre locuitori stau la casa si 34% in apartamente, conform datelor Eurostat (2020), iar principalele surse de incalzire sunt sobele pe lemne, urmate de centralele termice pe gaz.
Eficienta incalzirii cu sobe pe lemne este scazuta, randamentul fiind intre 20-40%, in timp ce in cazul unei centrale termice pe gaz acesta ajunge la 90-108%. Instalarea unei centrale termice pe gaz, mai ales a uneia performante, pe condensare, reprezinta o imbunatatire majora fata de utilizarea unei sobe pe lemne, dar acestea constituie o sursa de emisii poluante si expun consumatorii la costurile volatile ale gazelor naturale.
"O alternativa mult mai eficienta si, in acelasi timp, sustenabila, pe termen mediu si lung, este sa luam caldura existenta in pamant, apa sau aer, sa ridicam temperatura si sa o transferam in casa. Asta face o pompa de caldura prin intermediul unui compresor. Un atu important este ca se poate conecta la un sistem termic existent de incalzire prin pardoseala sau radiatoare.
Este adevarat ca, in prezent, trecerea la pompele de caldura este ingreunata de costurile cu investitia initiala. Urmand modelul altor tari, este important ca autoritatile sa ofere sprijin financiar pentru a permite consumatorilor sa investeasca in astfel de sisteme", mai precizeaza reprezentantii E.On.
In oferta companiei E.On Energie Romania, pompele de caldura aer-apa pornesc de la aproximativ 40.000 de lei (TVA inclus), iar investitia poate fi recuperata in circa 6 ani, datorita economiei la facturi si duratei de viata prelungite. Totodata, compania vine in sprijinul celor care doresc un astfel de sistem, oferind posibilitatea sa achite proiectul in rate fixe lunare pe o perioada de 1, 3, 5 sau 7 ani.
Solutia E.On Green Life consta intr-un sistem de echipamente premium de ultima generatie. Sistemul este simplu de controlat prin intermediul unui termostat inteligent sau direct dintr-o aplicatie dedicata pentru computer sau smartphone. E.On este alaturi de clienti pe parcursul intregului proces, compania ocupandu-se de la consiliere, livrarea echipamentelor, pana la instalarea sistemului, punere in functiune si mentenanta.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter