RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Prabusire a pietei de pardoseli elastice in zona CEE

Piata de pardoseli elastice din Europa Centrala si de Est (CEE) a suferit pierderi semnificative, prabusindu-se in 2016 si ajungand la un nivel minim de referinta, din cauza scaderii generale cu -6,6% a vanzarilor, comparativ cu 2015. Insa, in pofida acestei situatii dramatice, industria de profil poate sa se astepte la o reluare a trendului ascendent pe termen mediu. Astfel, tendinta de crestere se va manifesta inca din 2018, consolidandu-se apoi ca o sporire moderata, dupa cum se arata intr-o cercetare data recent publicitatii de Interconnection Consulting Group - Austria.
Potrivit analistilor, piata de pardoseli flexibile (elastice) din Federatia Rusa este cea mai mare dintre cele sase analizate, din spatiul CEE, cu o cota de 77,2% din total. De aceea, nu este surprinzator ca declinul recent al vanzarilor din Rusia (-7,6%) a afectat intreaga piata est-europeana. Totusi, in celelalte state din Europa de Est, volumul vanzarilor a crescut: de exemplu, in Polonia si Cehia numarul pardoselilor elastice comercializate si instalate a sporit cu +3,6%, in Ungaria s-a constatat un salt de +3,3%, in Slovacia majorarea a fost de +5,3%, iar in Turcia, de +3,2%.
„In general, elementele pentru pardoseli flexibile integreaza o gama diversa de produse, unele fiind realizate din materii prime naturale (linoleum, cauciuc, pluta), altele fiind din categoria PVC-ului omogen (ceea ce inseamna ca au unul sau mai multe straturi din acelasi material). De asemenea, se disting produse din PVC eterogen (ce includ cel putin doua straturi din materiale diferite), elemente din vinil capitonat (ce formeaza pardoseli din PVC sub forma de spuma rigida cu o suprafata structurata) si, nu in ultimul rand, elemente de design - asa-numitele pardoseli de lux din vinil - care constituie o varianta a elementelor eterogene din PVC ale caror suprafete sunt imprimate cu modele ce imita lemnul, piatra sau metalul. Cea mai semnificativa grupa de produse este cea a pardoselilor elastice eterogene, cu mai mult de 1/3 din total (adica 76,7%). Acestea sunt urmate la mare distanta de cele omogene (7,7%) si de sortimentele capitonate din vinil (7,5%). Insa, categoria de produse la care se constata cea mai mare crestere este a pardoselilor de lux din vinil, cu o cota de piata actuala de 5,5% (data fiind si noutatea acestei grupe), dar care se estimeaza ca va ajunge la 6,2% in anul 2020”, a declarat Marta Kushlyk, autoarea studiului, referindu-se la structura acestei piete.
Lucrarile de renovare continua sa fie preponderente
Conform cercetarii, pardoselile elastice sunt folosite predominant la imobilele nerezidentiale (80% din vanzari), insa, datorita grosimii reduse, precum si altor caracteristici de performanta, se preteaza mai ales pentru lucrarile de renovare si reabilitare. „In general, raportul dintre renovari si constructii noi, pe piata de pardoseli flexibile din CEE, este de 60 la 40. Totusi, influenta pietei constructiilor, cu particularitati de la o tara la alta, ramane semnificativa. In consecinta, in Turcia si Polonia, cea mai mare cota din vanzarile de pardoseli elastice revine celor efectuate pentru dotarea noilor constructii. Insa, in Europa de Est, in functie de aplicatie, vanzarile au ponderi aproape egale, divizandu-se in cele efectuate pentru imobile de locuinte, cladiri culturale si alte obiective publice. Mai nou, hotelurile incep sa constituie un adevarat motor al cererii, ca urmare a cresterii gradului de utilizare a unor asemenea pardoseli, iar de acest trend industria va profita si mai mult, mai cu seama in anii urmatori. Din punct de vedere al ofertei, corporatiile multinationale ca Forbo, Gerflor si Tarkett domina industria est-europeana de profil, ba chiar isi consolideaza pozitia, cum este, de pilda, cazul Tarkett, care a preluat recent afacerile unui producator polonez specializat, pentru a-si majora cota de piata in toata regiunea est-europeana”, a concluzionat Marta Kushlyk.
***
In consecinta, noua cercetare Interconnection porneste de la premisa ca piata de pardoseli elastice din tarile analizate insumeaza, la nivelul anului 2016, circa 945,6 milioane euro si un numar suficient de unitati pentru a acoperi 144,4 milioane mp, iar in perioada 2017-2020 nivelurile respective vor fi de 934,8 milioane de euro si usor peste 140 milioane mp (nivelul minim al intervalului analizat), apoi 964,4 milioane de euro si 141,3 milioane mp, 993,8 milioane de euro si 143,7 milioane mp, respectiv 1,03 miliarde euro si 147,8 milioane mp. Practic, indicele agregat de crestere CAGR pentru intervalul cuprins intre anii 2016 (cand s-au consemnat praguri certe de 945,6 miliarde euro sau 144,4 milioane mp) si 2020 va fi de +0,6% din punct de vedere al cantitatii si +2,3% ca valoare, ceea ce inseamna ca, pentru dezvoltarea puternica a acestui sector de activitate, va fi nevoie totusi de un ritm superior de majorare a cererii. Si aceasta pentru ca datele aferente anului 2014 indica niveluri de 1,37 miliarde euro si 180,7 milioane mp, care vor putea fi atinse doar pe termen lung. In fine, dar nu in ultimul rand, gradul de utilizare a pardoselilor elastice eterogene nu se va modifica semnificativ, ca de altfel nici al celorlalte grupe de produse, cu exceptia modelelor gen design. Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com, iar pentru consultarea diagramelor ce prezinta, pe de-o parte, evolutia valorica si cantitativa a pietei specifice, iar pe de alta parte, structura sortimentala a acesteia, click aici si aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter