RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Ascensiune pe piata europeana a materialelor de izolare termica

Tendinta ascendenta a pietei europene a materialelor termoizolatoare, observata in ultimul timp, continua sa se manifeste vizibil, mai ales ca, in 2017, industria de profil a inregistrat o majorare de +5,2% in termeni cantitativi, respectiv o crestere de +9,4% ca valoare, iar instalarea unui trend de recuperare puternica a pierderilor anterioare este posibila in continuare, cel putin pana in anul 2020. Potrivit rezultatelor unui nou studiu elaborat de Interconnection Consulting Group, sporirea puternica a cererii se datoreaza aproape exclusiv avantului specific segmentului lucrarilor de termoizolare in zona Europei de Est.
Conform cercetarii, anul trecut, piata materialelor pentru termoizolare din 11 tari europene (ce este relevanta pentru intregul continent) a atins noi niveluri record, de circa 184 milioane de metri cubi (+5,2%), in valoare de peste 10,1 miliarde euro (+9,4%) si, pana in anul 2020, ar trebui sa se majoreze, valoric, cu o medie CAGR a perioadei de +7,5% pe an. Totodata, potrivit analizei expertilor austrieci, Turcia reprezinta cea mai semnificativa piata in termeni ce tin de cifra de afaceri a companiilor specializate, cu vanzari de 1,93 miliarde euro anul trecut si cu o rata de crestere CAGR a acestei valori de +11,8% pe an pana in 2020 (cel mai mare indicator CAGR din toate tarile analizate). „Pe locul secund se afla Polonia, cu o majorare CAGR de +10,3% pe an (ca valoare), explicabila prin cresterea fara precedent a volumului lucrarilor de constructii. Anul trecut, numarul proiectelor de constructii finalizate in Polonia a sporit cu +17,2% fata de precedentele 12 luni. Totusi, cantitativ, cea mai mare piata din cele 11 analizate ramane Federatia Rusa, cu un volum de 44,4 milioane mc”, a declarat Veronika Hudakova, autoarea studiului.
In schimb, specialista Interconnection a aratat ca produsele din polistiren expandat - EPS (sau Styrofoam) predomina in Europa de Est si, evident, in Polonia, tara in care au o cota de 40,5%. „Costul competitiv al EPS face extrem de dificil demersul de a stabili si a impune noi metode, cel putin la fel de competitive, cu precadere in estul Europei. In schimb, prin contrast, in Europa Occidentala gradul de utilizare a EPS se diminueaza vizibil, mai ales din cauza temerilor referitoare la nivelul de inflamabilitate a acestui material. Solutiile izolatoare pe baza de poliuretan s-au confruntat cu un declin general al livrarilor in 2017, insa acesta a fost generat artificial, pe fondul sincopelor in aprovizionarea cu materii prime. De pilda, in Austria, scaderea consemnata la materialele poliuretanice a fost de -1,9%. Insa, ca zona de aplicare, in Europa, majoritatea materialelor termoizolatoare se utilizeaza la peretii exteriori (35,9%), urmand acoperisurile (34,1%). Spre deosebire de acestea, aplicatiile la pereti interiori se afla intr-un declin abrupt, in termeni de cota de piata, cu o diminuare de la 9,9% in 2017 pana la 7,7% in 2020. In acelasi timp, gradul de utilizare a materialelor de izolare la pardoseli va ramane relativ constant, cu aproape 14% din total”, a concluzionat Veronika Hudakova.
Cercetarea pietei europene de materiale termoizolatoare mai reliefeaza si faptul ca primele cinci corporatii din domeniu detin, impreuna, 38,5% din total in 2017, cota acestora urmand sa se consolideze pana in 2020, in dauna celorlalti competitori. Primele zece companii (sau marci) din bransa sunt, in ordinea alfabetica indicata de Interconnection, Austrotherm, Caparol, Isover, Kingspan, Knauf, Paroc, Rockwool, Swisspor, Technonikol si Ursa.
***
In fine, dar nu in ultimul rand, expertii companiei austriece de cercetare a pietei, pun la dispozitie doua diagrame ce reflecta, pe de-o parte, o serie de previziuni referitoare la evolutia pietei sistemelor pentru termoizolare (in termeni cantitativi si valorici), iar pe de alta parte, gradul de utilizare a sortimentelor specifice, in functie de aplicatie (la acoperisuri, pardoseli, pereti interiori si zidarie exterioara). Noul studiu Interconnection este, in consecinta, exhaustiv si prezinta situatia pietei materialelor de izolare din 11 tari europene: Austria, Elvetia, Franta, Italia, Olanda, Belgia, Polonia, Rusia, Cehia, Turcia si Marea Britanie. Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com, iar pentru a vizualiza cele doua diagrame click aici si aici!
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter