RO EN
السلة فارغة

AMVIC: Dificultati de implementare pe plan local a programelor de eficientizare

Grupul de firme Amvic reprezinta unul dintre cele mai dinamice holdinguri ce activeaza pe piata autohtona a tehnologiilor corespunzatoare executiei de case pasive. Companiile din cadrul Amvic sunt specializate in productia si promovarea de diverse sisteme si ansambluri, cum ar fi: tamplarie termoizolanta, panouri solare, pompe de caldura etc. Discutiile aparute in ultima vreme cu privire la acest subiect au dus la formarea unor diverse curente de opinie referitoare la problematica economiei de resurse si a eficientei energetice. In cele ce urmeaza, presedintele Amvic expune cateva puncte de vedere pe aceasta tema, subliniind principalele problemele care pot aparea in acest domeniu.
 
Marin Crutescu, director general al grupului Amvic: "Toti factorii responsabili de pe plan national, incepand cu specialistii din cadrul autoritatilor publice si terminand cu experti ai companiilor furnizoare de solutii pentru eficientizare energetica, sunt constienti de faptul ca tara noastra este cu mult devansata de statele occidentale, in domeniul respectiv. Programe precum Europa 20 - 20 - 20 sunt aplicabile acolo unde exista deja traditie in utilizarea resurselor regenerabile de energie si unde reglementarile legislative sunt clare, fiind respectate de toti beneficiarii. De asemenea, un alt impediment in calea implementarii unor astfel de proiecte in Romania este constituit de lipsa finantarii necesare, stiut fiind faptul ca asemenea demersuri sunt destul de costisitoare. Aceasta nu inseamna ca noi nu avem nicio sansa sa participam la efortul comun de reducere a consumului si diminuare a noxelor, insa aportul adus va fi nesemnificativ, cel putin pana la finalizarea termenului limita impus de autoritatile comunitare. Compania noastra a incercat, in ultimii 15 ani, sa promoveze astfel de solutii, insa gradul de acceptabilitate in randul beneficiarilor s-a dovedit a fi destul de limitat, mai ales in ceea ce priveste tehnologiile avansate, cum ar fi panourile solare sau pompele de caldura sol-apa. Investitiile aferente unor asemenea programe sunt destul de insemnate, iar la nivelul utilizatorilor din Romania nu este constientizata, inca, problema extrem de grava data de gradul limitat de disponibilitate a energiei produse ca urmare a utilizarii de materii prime fosile si nici cea a efectului deosebit de nociv creat de emisiile ridicate de dioxid de carbon. In opinia noastra o solutie fezabila, cu aplicabilitate pe termen mediu, care ar putea avea anumite rezultate, pe plan local, ar fi aceea de impunere - prin lege - a instalarii unui numar minim de panouri solare pentru producerea apei calde menajere (ACM), pentru fiecare unitate locativa in parte. Totodata, ar fi posibila introducerea obligativitatii respectarii unui anumit nivel maxim pentru coeficientul de transfer termic al fatadelor (pereti exteriori si ansambluri de tamplarie), masura prin care ar scadea drastic consumul energetic. Abia dupa aceea, se va putea pune problema energiei regenerabile sau a altor subiecte asemanatoare. O alta chestiune care se ridica, in prezent, este a dezinteresului total al arhitectilor si proiectantilor pentru noile solutii tehnice disponibile pe plan international, situatie cauzata - in mare parte - de lipsa de comunicare dintre designeri si furnizorii de sisteme. Pana nu vor fi solutionate favorabil aspectele mentionate anterior, va fi dificil de vorbit in Romania despre programe ample de eficientizare energetica".   
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter