RO EN
السلة فارغة

LINDAB: Circa 60% din vanzarile Diviziei Ventilatii au reprezentat sisteme circulare

Raspunzand unor intrebari referitoare la evolutia pietei de tubulatura de ventilatie, Ovidiu Margan, Business Unit Manager al firmei Lindab - Divizia Ventilatii, a precizat ca, segmentul specific are potential de crestere atat pentru cladirile nou-construite, cat - mai ales - pentru cele care vor intra la un moment dat in renovare. Totodata, principalele probleme intampinate in derularea activitatii sunt reprezentate de criza financiara, preturile explozive la otel, lipsa finantarii si stoparea sau amanarea investitiilor.
 
Ovidiu Margan, Business Unit Manager al firmei Lindab, Divizia Ventilatii: “Piata nationala de tubulatura de ventilatie este departe de a fi matura, pentru ca nu exista o traditie indelungata in tara noastra in acest domeniu. Chiar daca primele sisteme de ventilatie au aparut destul de timpuriu, totusi acestea nu au avut o raspandire foarte larga. Inainte de 1989, foarte putine tipuri de cladiri beneficiau de un sistem de climatizare-ventilatie (spre exemplu, Casa Poporului nu are un sistem real de climatizare - ventilatie). Tendinta s-a schimbat destul de mult in ultimii 10 ani, dar in continuare majoritatea cladirilor nu sunt ventilate. Cele de mai sus devin si mai evidente atunci cand comparam situatia pietei rezidentiale din Romania (in care locuintele - cu foarte putine exceptii - nu au sisteme mecanice de ventilatie) cu cele nordice sau occidentale (in care se mai construiesc extrem de putine imobile rezidentiale fara un sistem de ventilatie).
Din cauza motivelor amintite anterior, teoretic, piata de ventilatii si, implicit, de tubulatura are potential de crestere atat pentru cladirile nou-construite, cat mai ales pentru cele care vor intra la un moment dat in renovare. Practic, raportandu-ne la situatia actuala de declin accentuat al pietei constructiilor, la lipsa proiectelor noi (in special din mediul privat dar si de stat), la problemele de plata ale companiilor din domeniu, precum si la o posibila crestere a fiscalitatii, toate acestea ne fac sa fim destul de rezervati din punct de vedere al perspectivelor de dezvoltare pentru 2010-2011.
In momentul de fata, productia de tubulatura este realizata in mare parte de firme care au o gama foarte diversa de activitati: aceeasi firma se ocupa si cu proiectare, montaj sisteme de ventilatie, servicii de intretinere etc. Lipsa de specialisti si eterogenitate limiteaza dezvoltarea la standarde ridicate de calitate a productiei de tubulatura de ventilatie. Astfel, productia industrializata de inalta eficienta si cu bune rezultate din punct de vedere calitativ nu se efectueaza pe scara larga.
Calitativ vorbind, cererea este destul de fragmentata. Exista proiecte in care sunt foarte importante specificatiile tehnice si de calitate a produselor, dar exista si obiective in care calitatea ceruta este cea mai joasa comparativ cu restul tarilor din UE. Oferta actuala are raspuns pentru toate nivelurile de calitate cerute. Principalele probleme sunt reprezentate de criza financiara, preturile explozive la otel, lipsa finantarii si stoparea sau amanarea investitiilor. La nivelul grupului Lindab, cifra de afaceri din primul trimestru al lui 2010 a fost de 123,4 milioane de euro, in scadere cu 30% fata de aceeasi perioada din 2009. In ceea ce priveste prezenta pe piata din Romania, ne-am pastrat pozitia de lider al domeniului de sisteme circulare (tubulaturi si fitinguri). Anul 2010 va fi in continuare dificil pentru producatorii materialelor de constructii si pentru economia romaneasca, poate chiar mai mult decat 2009. Practic, anul trecut am beneficiat de lucrari demarate inca din cea de-a doua parte a lui 2008, cand perspectiva asupra situatiei economice nu parea la fel de sumbra. In 2010, insa, astfel de proiecte nu mai exista sau sunt foarte putine.
La nivelul lui 2009, aproximativ 60% din vanzarile Diviziei Ventilatii au reprezentat sisteme circulare, respectiv tubulaturi si fitinguri, pe care Lindab le realizeaza pe plan local prin centrele de productie si distributie de la Stefanestii de Jos - Ilfov si Floresti - Cluj. Grilele si difuzoarele de ventilatie Comfort Air Systems, respectiv elementele de protectie la foc si fum Fire&Smoke Protection (clapete si grile), reprezinta alte doua grupe importante de produse ale Lindab. Zona geografica in care se inregistreaza cele mai reduse vanzari ramane, in continuare, Moldova, celelalte arii ale tarii fiind sensibil egale ca aport in cifra de afaceri. Ne propunem valorificarea oportunitatilor, cum ar fi majorarea cotei de piata, prin castigarea de partea noastra a clientilor care in mod traditional erau orientati catre furnizori care acum nu mai exista sau se afla in proceduri de insolventa / faliment. La nivel de grup, Lindab si-a consolidat Divizia Comfort, cea care produce grile si difuzoare de distributie a aerului, prin achizitia recenta a companiei finlandeze IVK-Tuote Oy. Valoarea tranzactiei se ridica la 4,4 milioane de euro, suma pe care Lindab a decis s-o plateasca prin transfer de actiuni”.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter