RO EN
السلة فارغة

ELCO: Sistemele hibride - solutii optime de incalzire in contextul energetic actual

Piata romaneasca a produselor destinate confortului termic se dezvolta in continuare, sustinuta de nevoia de sustenabilitate si eficienta, companiile orientandu-se catre solutii cu un consum redus de energie. Acest trend se resimte pe piata locala a constructiilor de cladiri si ansambluri rezidentiale, cladiri de birouri, centre comerciale si de leisure, proiecte rezidentiale de dimensiuni mari, centre medicale, educationale, cladiri administrative, proiecte de reabilitari - unde nevoia de eficienta este mare, spune Catalin Draguleanu, Senior Director al Ariston Romania, lider pe piata locala de centrale pentru incalzire si echipamente de preparare a apei calde menajere. In acest context, solutiile hibride, in care pompele de caldura pot fi combinate cu centralele termice in condensare pe gaz, foarte eficiente, pot reprezenta cele mai bune variante posibile pentru incalzire, racire si preparare a apei calde menajere, in opinia specialistilor.
Prin divizia ELCO, Ariston este unul dintre jucatorii principali din Europa in domeniul solutiilor de incalzire pentru aplicatiile comerciale, avand in portofoliu o gama extinsa de produse pentru intervale de performanta medie si mare, instalate in cladiri comerciale, publice si rezidentiale. In intreaga Europa, o treime din consumul de energie este alocat pentru incalzire si apa calda, iar avand in vedere ca preturile pentru energie sunt mereu in crestere, este firesc sa creasca si cererea pentru sisteme de confort termic eficiente atat din punct de vedere al costurilor, cat si al consumului. 
"Unul dintre cele mai importante avantaje ale produselor ELCO este gradul foarte ridicat de eficienta, iar dezvoltatorii sunt tot mai interesati ca spatiile pe care le construiesc sa fie dotate cu solutii de incalzire cat mai eficiente, dar care sa ofere si fiabilitate, alaturi de optimizarea costurilor, reducerea consumului de energie si un raport pozitiv putere - amprenta la sol", a declarat Catalin Draguleanu.
Noi produse hibride ELCO, lansate pe piata locala
Pentru a-si completa portofoliul cu produse cat mai eficiente energetic, ELCO a lansat recent pe piata locala gama de pompe de caldura AEROTOP® M si AEROTOP® L, care utilizeaza aerul inconjurator ca sursa de energie, sunt sustenabile si sunt incluse in clasa energetica A++. Cele doua modele sunt pompe de caldura aer-apa, reversibile si functioneaza cu agent frigorific R32, care transporta in mod eficient caldura si are un impact redus asupra mediului, cu un potential de incalzire globala (GWP) cu 70% mai mic, comparativ cu R410A. 
"Gama AEROTOP® M si AEROTOP® L include mai multe modele, cu sisteme de operare cuprinzatoare, astfel incat pentru cerinte deosebit de mari pot fi conectate in paralel pana la patru pompe de caldura, iar intr-o retea locala pot fi gestionate pana la 16 unitati. Randamentele ridicate realizate de AEROTOP® M si AEROTOP® L la incalzire si racire sunt subliniate de clasa de eficienta energetica A++ din care fac parte si de eficienta sezoniera de pana la 4,64. In plus, chiar versiunile standard ale produselor includ componente precum unitatea de apa racita cu pompa inverter, filtrul de apa, suporturile anti-vibratii si interfata cu sistemul de management al cladirii cu protocol Modbus", a explicat Catalin Draguleanu.
Potrivit datelor Ariston, pompele AEROTOP® pot fi combinate cu centralele termice in condensare pe gaz, foarte eficiente, fiind realizata astfel cea mai buna solutie hibrida posibila pentru incalzire, racire si prepararea de apa calda menajera. De asemenea, pot fi conectate intre ele modele cu niveluri de performanta diferite, ceea ce combina nu numai punctele forte ale modulelor individuale, ci si avantajele intregii retele de sistem, inclusiv fiabilitate si eficienta sporita, manipulare si instalare simplificate, intretinere rapida si simpla, scalabilitate.
 
 
Crestere semnificativa a pietei de pompe de caldura, dar sub potentialul pietei
Potrivit lui Catalin Draguleanu, implementarea proiectelor pe baza de pompe de caldura are loc intr-un ritm foarte alert. Astfel, la nivelul Uniunii Europene sunt instalate in prezent 20 de milioane de pompe de caldura, care deservesc 16% din cladirile rezidentiale si comerciale din UE. Franta este liderul in volum al UE, cu aproximativ 4,25 milioane de pompe de caldura instalate.
Potrivit Asociatiei Europene pentru Pompe de Caldura (EHPA), piata pompelor de caldura a doborat un nou record in 2022, cu aproximativ 3 milioane de unitati vandute, in 16 piete (Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Elvetia, Marea Britanie). Cifrele de vanzari din 2022, corelate de EHPA, indica o crestere procentuala de aproape 38%, fiind depasit astfel recordul anterior de vanzarilor anuale de pompe de caldura, inregistrat in 2021, cand au fost comercializate 2,18 milioane de unitati si a fost inregistrata o crestere cu 34% fata de anul anterior. 
Numarul de pompe de caldura vandute in 2022 in Europa a inclouit consumul a 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. "Cresterea extraordinara va continua probabil, avand in vedere nevoia de decarbonizare in lumina urgentei climatice si nevoia de limitare a utilizarii  de combustibili fosili, asa cum se prevede in planul REPowerEU. Nevoia urgenta de a actiona este sustinuta de sprijinul guvernamental pentru tranzitia energetica in domeniul incalzirii in intreaga Europa. In total, pompele de caldura instalate in UE reduc emisiile cu aproximativ 54 de milioane de tone de CO2, ceea ce reprezinta aproape emisiile anuale ale Greciei. Toate aceste evolutii de la nivel european au loc in urma implementarii Planului REPowerEU 2022 al UE, care vizeaza cresterea ratei de implementare a pompelor de caldura si prevede instalarea in UE a 20 de milioane de pompe de caldura pana in 2026 si a 60 de milioane pana in 2030", a subliniat Catalin Draguleanu.
***
Subsidiara a Ariston Group incepand cu anul 2001, ELCO a fost fondata in 1928 si reprezinta una dintre principalele marci germane pentru solutii de incalzire comerciale. Compania ofera solutii de incalzire de capacitati mari dedicate proiectelor noi, de modernizare sau renovare pentru aplicatii ce variaza de la cladiri de birouri si centre comerciale, la spatii industriale mari.
Pe piata din Romania, brandul ELCO este prezent din 2017, in calitate de furnizor de cazane de incalzire comercializate sub gamele Thision si Trigon, devenind in scurt timp unul dintre liderii pietei de profil. Portofoliul brandului include o gama ampla de proiecte, printre care se numara The Bridge 3, Globalworth Campus cladirile 2 si 3, Spitalul Marie Curie din Bucuresti, ansamblul mixt (rezidential si spatii de birouri) Record Park din Cluj, cladirea U Center din Bucuresti, cladirea bazinului olimpic din Mures, al doilea depozit al Altex din Dragomiresti.
De altfel, ELCO si-a demonstrat orientarea catre inovatie cu peste 90 de ani in urma, astazi fiind unul dintre liderii europeni in industria de profil, cu peste 1,7 milioane de sisteme de incalzire instalate in intreaga Europa. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter