RO EN
السلة فارغة

DANFOSS: Concernul si-a asumat amenda aplicata de Comisia Europeana

Holdingul Danfoss Group, cu sediul central in localitatea Nordborg, din Danemarca - specializat in productia de instalatii de refrigerare, aer conditionat, sisteme de incalzire, energie solara, valve si elemente de automatizare industriala - a comunicat recent ca a incheiat o intelegere cu membrii Comisiei Europene si a acceptat amenda aplicata, in valoare de 669 milioane de coroane daneze – DKK, pentru incalcarea legislatiei antitrust stabilita in tratatul de functionare a Uniunii Europene. “Intregul caz se refera numai la subsidiara germana Danfoss Flensburg GmbH, in cadrul careia angajati de incredere, cu experienta, au decis ca in perioada anilor 2004-2007 sa incalce regulile de concurenta loiala ale UE si sa schimbe informatii confidentiale cu oficiali ai unor firme competitoare, incercand sa stabileasca si sa controleze pretul anumitor compresoare pentru aplicatii rezidentiale sau destinate sectorului comercial, disponibile in toata Europa”, se arata intr-un document semnat de unul dintre vicepresedintii corporatiei, Markela Dedopoulos.
Consolidare a mecanismelor interne de control
La randul sau, Niels B. Christiansen, presedinte-director general al Danfoss, a subliniat, cu regret, ca “suntem extrem de neplacut surprinsi de asocierea numelui Danfoss cu o asemenea situatie negativa, de incalcare grava a legii. Tot ceea ce s-a intamplat a fost indreptat impotriva valorilor de baza ale grupului si pot adauga doar ca angajatii implicati in acest scandal nu mai lucreaza la Danfoss. De asemenea, am luat masuri pentru a consolida mecanismele interne de control, iar personalul a fost informat ca orice mod de comportare care incalca principiile de etica nu va fi acceptat, ci dimpotriva, urmeaza a fi sanctionat ca atare”. In acceptiunea presedintelui Danfoss, acest caz arata cat de dificil este pentru marile companii sa descopere din timp neregulile din cadrul organizatiei. “Nu a existat nimic suspect in conturile de profit si pierdere ale sucursalei germane, singura problema observata de-a lungul timpului fiind aceea ca afacerile s-au inscris pe un trend descendent pentru mai multi ani si asa-numita «performanta» nu s-a modificat in perioada in care am luat acum la cunostinta ca a avut loc incalcarea legislatiei ce amendeaza fixarea unilaterala a pretului si constituirea cartelurilor. Managementul superior al Danfoss a fost informat cu privire la posibila incalcare a legii numai dupa ce oficiali ai Comisiei Europene au efectuat inspectii inopinate la cateva centre administrative ale societatii in februarie 2009 si – incepand din acel moment – am cooperat pe deplin cu membrii Comisiei Europene si cu autoritatile nationale competente din mai multe state membre ale UE pentru ca acest caz sa se finalizeze. In 2011, Danfoss a incheiat o intelegere asemanatoare cu Departamentul de Justitie din SUA, urmand sa achite o amenda de trei milioane USD, in timp ce autoritatile din Noua Zeelanda si Canada au decis sa-si finalizeze anchetele. Investigatiile continua in Brazilia, Mexic si Africa de Sud, fiind declansate si procese ce tin de dreptul civil, prin care grupului Danfoss i se pretind despagubiri, in SUA si Canada”, a mai precizat Niels B. Christiansen. In consecinta, Danfoss a infiintat un departament independent de audit, ce poate efectua la randul sau vizite neanuntate la companiile membre ale grupului, consolidandu-si totodata controlul in randul personalului, inclusiv prin distribuirea catre angajati a unui ghid complet cu principii etice si valori corporatiste.
Veniturile si imaginea holdingului ar putea fi afectate
Inca nu se cunoaste modul in care cifra de afaceri si imaginea Danfoss vor fi afectate de impactul cazului prezentat public in luna decembrie 2011 de Comisia Europeana, precum si de amenda aplicata in SUA, de declansarea procedurilor de solicitare a despagubirilor in SUA si Canada, respectiv de anchetele aflate in derulare in mai multe tari din intreaga lume. In lipsa altor informatii mai recente cu privire la venituri, trebuie reamintit ca, pentru intervalul ianuarie - septembrie 2011, cifra de afaceri s-a situat la 25,83 miliarde DKK (respectiv, 3,47 miliarde euro), ceea ce reprezinta o majorare de 10% in raport cu perioada similara din 2010. Managerii firmei au declarat ca aceasta dinamica deosebita se datoreaza cresterii masive a cererii de la partenerii din Brazilia, Federatia Rusa, India si China), precum si volumului mai mare al furnizarii de solutii energetice avand un grad sporit de complexitate puse la dispozitia clientilor. In prezent, piata din Federatia Rusa ocupa pozitia a patra ca importanta in portofoliul companiei, pe fondul cererii de echipamente performante pentru incalzire. Atentia factorilor de decizie este concentrata, in prezent, asupra flexibilizarii costurilor, care ar putea duce la eficientizarea activitatii si, implicit, la achitarea rapida a datoriilor. Pentru intregul an fiscal 2011, expertii financiari ai Danfoss isi propun realizarea unor vanzari de 34 miliarde DKK si a unui profit operational de aproximativ 3,5 miliarde DKK. Informatii suplimentare, la www.danfoss.com

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter