RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Vanzari in ascensiune pentru sistemele descentralizate de ventilare

Pe piata sistemelor de ventilare pentru aplicatii rezidentiale, anul 2015 a reprezentat un moment plin de provocari. Domeniul european de profil a consemnat o sporire cantitativa de numai +1,1%, dar o performanta notabila s-a remarcat in Marea Britanie. De asemenea, in timp ce sistemele centralizate de ventilare cu functie de recuperare a caldurii s-au pozitionat in mod optim, furnizorii acestora reusind sa livreze circa 210.000 de unitati, la fel ca in anul anterior, in 2015 sistemele descentralizate, insa tot cu elemente de recuperare a caldurii si-au demonstrat potentialul, cu o majorare cantitativa de +10,6%. Potrivit previziunilor actuale, segmentul european al sistemelor rezidentiale de ventilare va ramane relativ stabil in 2016, cu o crestere de +0,8%.
Acestea sunt doar cateva dintre concluziile unui studiu elaborat de cercetatorii Interconnection Consulting Group – Austria, care au mai subliniat ca valoarea totala a pietei de sisteme rezidentiale de ventilare in Europa (Germania, Austria, Marea Britanie, Franta, Italia, Elvetia, statele Benelux si Polonia) a ajuns la 856,9 milioane de euro in 2015, acest prag devenind cel de referinta.
„Sectorul este, de fapt, constituit din trei grupe de produse, din care elementele clasice de aerisire, fara functie de recuperare a caldurii au cel mai semnificativ grad de utilizare si in prezent. Din aceasta categorie, la nivelul lui 2015 s-au comercializat aproape doua milioane de unitati, in valoare de 508,7 milioane de euro, dar s-a observat ca ponderea sistemelor respective se diminueaza usor, de la 83,8% in 2014 la 83,1% anul trecut, din cauza sporirii popularitatii elementelor moderne de ventilare, ce permit recuperarea caldurii. Astfel, sistemele de ventilare centralizata cu asemenea functie (central heat recovery ventilation units – CHRV), ce reprezinta cea de-a doua grupa de produse din cele analizate, devin tot mai populare in Europa. La nivelul Benelux, pentru CHRV s-a raportat o crestere de 11,9% in termeni cantitativi, ceea ce ar corespunde unei ponderi de 34,1% din totalul valoric al pietei din regiune. O alta tara unde vanzarile de CHRV aproape au explodat este Marea Britanie, in acest caz constatandu-se un salt cantitativ de 11,2%. Cea de-a treia categorie este a unitatilor descentralizate (individuale sau locale) de ventilare cu posibilitatea recuperarii caldurii (DHRV), pentru care se constata o crestere masiva a popularitatii in Germania. Totodata, in Austria sau Italia acestea reprezinta gama pentru care se consemneaza cel mai important ritm de crestere in cadrul intregii industrii a sistemelor de ventilare, gratie usurintei instalarii atat la imobile noi, cat si la cele supuse reabilitarii, precum si preturilor medii mai scazute ca in cazul CHRV. In Italia, vanzarile de elemente DHRV ar putea depasi, in 2016, pragul psihologic de 8.000 de unitati vandute”, a declarat Olga Baran, autoarea cercetarii.
Sistemele CHRV cu pompe de caldura – o noutate la un pret prohibitiv pentru europeni
Specialistii biroului austriac de consultanta mai arata ca, in ceea ce priveste CHRV, liderul absolut din punct de vedere al cererii ramane segmentul imobilelor rezidentiale noi (87,4%), de vreme ce procedurile de instalare sunt complexe si presupun montajul a numeroase elemente de tubulatura, aproape imposibil de prevazut in planurile ce presupun renovarea cladirilor de locuit. Totusi, inclusiv proprietarii acestora opteaza pentru CHRV, insa intr-o proportie mai redusa (12,6%). In schimb, lucrarile de reabilitare in cadrul carora se folosesc sisteme de ventilare traditionale, fara functie de recuperare a caldurii, sunt covarsitoare (60,2% din cerere, in termeni cantitativi). „Ca tehnologie, europenii sunt mai putin obisnuiti sau familiarizati cu sistemele CHRV ce includ pompe de caldura, acestea fiind considerate produse cu valoare adaugata extrem de mare, din categoria «high-end». De aceea, sortimentele respective (hibride) au contat in proportie de numai 5% la vanzarile anului 2015, dar au un potential remarcabil de crestere pe termen mediu, cu toate ca investitia initiala in achizitionarea si montajul lor va ramane consistenta”, a mai spus Olga Baran.
In alta ordine de idei, atunci cand se pune problema metodelor de distributie, majoritatea afacerilor se deruleaza prin angrosisti (65,9% pe toate pietele de referinta pentru cercetare), a caror cota se va majora la 66,8% in acest an. Exceptii notabile se remarca in Franta si Elvetia, unde particularitatile acestor piete fac ca metoda de comercializare „in doi pasi” (two-step distribution) sa fie net preferata.
Concentrarea pietei devine realitate
In termeni de productie, industria europeana a sistemelor de ventilare pentru aplicatii rezidentiale (cu functie de recuperare a caldurii) este, in general, controlata de cinci mari fabricanti de profil, care efectueaza 42,4% din livrari, comparativ cu 40,9% in 2014. Astfel, pe piata se remarca o tendinta tot mai clara de oligopol, respectiv de pozitie dominanta colectiva, desi in fiecare stat in parte producatorii locali au o prezenta puternica si un cuvant greu de spus, mai ales in ceea ce priveste alegerea celor mai potrivite sisteme. Olga Baran considera, insa, ca viitorul – in acest domeniu – apartine corporatiilor multinationale, ce dispun de resurse (cum ar fi Zehnder, Brink sau Aldes). „In anii urmatori, indiferent de dimensiunea lor, fabricantii vor profita de mediul legislativ ce le este extrem de favorabil si reglementeaza tot mai strict eficienta energetica a cladirilor, reducerea amprentei de carbon a imobilelor, respectiv importanta calitatii aerului din incinte. Astfel, in perioada pentru care sunt disponibile estimari, vanzarile de CHRV vor spori cu +4,6% pe an, ca valoare, in asa fel incat vor ajunge la 315,6 milioane de euro in 2018”, a concluzionat autoarea cercetarii.
In fine, dar nu in ultimul rand, estimarile Interconnection pentru intregul domeniu analizat reflecta faptul ca pe piata europeana a sistemelor de ventilare, pornind de la cele 2,211 milioane de unitati, in valoare de 856,9 milioane de euro din 2015, pana in 2018 indicii de crestere compozita CAGR vor fi de +1,7% (in plan cantitativ) si +2,6% (ca valoare), astfel: 2,228 milioane de unitati si 865,9 milioane de euro in acest an, 2,272 milioane de unitati si 890,3 milioane de euro in 2017 si 2,339 milioane de unitati, respectiv 929 milioane de euro in 2018, cota de un miliard de euro urmand sa fie atinsa, probabil, in 2019-2020. O alta diagrama indica, insa, faptul ca pe termen mediu gradul de utilizare a celor trei categorii de sisteme nu se va modifica semnificativ, deoarece in 2018 elementele clasice de ventilare vor avea o cota de 55,8%, fiind urmate de produsele tip CHRV (cu 34%), respectiv de cele DHRV (cu 10,3%). Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter