RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Crestere solida pe piata sistemelor de ventilare controlata

Pe piata sistemelor de aerisire controlata pentru aplicatii rezidentiale, anul 2016 a reprezentat un moment al continuarii trendului ascendent. Domeniul de profil din Europa a consemnat o sporire de +4,2%, ca urmare a dezvoltarii sectorului de constructii. De asemenea, tendintele pozitive specifice segmentului edificarii locuintelor vor determina o crestere a vanzarilor din industria analizata, inclusiv pe termen mediu. Potrivit previziunilor actuale, segmentul european al sistemelor rezidentiale de ventilare controlata va ramane relativ profitabil, cu o majorare anuala de +3,9% pana in 2019.
Acestea sunt doar cateva dintre concluziile unui studiu elaborat de cercetatorii Interconnection Consulting Group - Austria, care au mai subliniat ca valoarea totala a pietei de sisteme rezidentiale de ventilare controlata in Europa a ajuns la 954 milioane de euro in 2016, acest prag devenind cel de referinta.
„Sectorul este, de fapt, constituit din trei grupe de produse, din care elementele clasice de aerisire, fara functie de recuperare a caldurii, au un grad semnificativ de utilizare si in prezent, in regiunea Europei. Din aceasta categorie, la nivelul lui 2016, in Europa s-a ajuns la o cota de 54,1% din total, dar s-a observat ca ponderea sistemelor respective se va diminua usor, din cauza sporirii popularitatii elementelor moderne de ventilare, ce permit recuperarea caldurii. Astfel, sistemele de ventilare centralizata cu asemenea functie (central heat recovery ventilation units - CHRV), ce reprezinta principala grupa de produse din cele analizate, devin tot mai populare in Europa, cu o cota de 36,4% din total, la nivelul lui 2016. Cea de-a treia categorie, a carei importanta este in crestere, o constituie unitatile descentralizate (individuale sau locale) de ventilare cu posibilitatea recuperarii caldurii (LHRV), pentru care se constata o sporire usoara a popularitatii. Astfel, LHRV - sau asa-numitele unitati de ventilare pentru o singura incinta - si-au majorat cota de piata de la 6,6% (cat era in 2012) la 9,5% in 2016 si este posibil sa ajunga la 10,1% in 2019. Operatorii pietei de constructii rezidentiale, in particular, solicita ventilatoare locale ce permit managementul si racirea aerului din incinte, criteriul decisiv de achizitie fiind reprezentat de faptul ca aceste sisteme se monteaza simplu si usor, atat la imobile noi, cat si la cele supuse renovarii, fiind disponibile la un pret mediu relativ redus”, a declarat Neva Rukonic, autoarea cercetarii.
Potrivit studiului, produsele din categoria CHRV sunt relativ complexe (si cu un pret pe masura), deoarece tuburile de ventilare sunt ghidate de sistem, iar cele de tip LHRV au deocamdata o cota relativ redusa de piata, insa, pe fondul noilor prevederi legislative privind emisiile de bioxid de carbon, ca si al cresterii preocuparilor fata de protectia mediului, la nivelul clientilor, gradul de utilizare a ambelor sisteme HRV se va majora intr-un ritm optim, Neva Rukonic explicand ca LHRV sunt favorizate de faptul ca indeplinesc cerintele ce vizeaza achizitia de produse simple si la preturi avantajoase.
Trend negativ al vanzarilor in Austria si Franta
Specialistii biroului austriac de consultanta mai arata ca, din punct de vedere al livrarilor de sisteme de ventilare controlata pentru aplicatii rezidentiale, dintre 13 piete analizate din Europa, doar in Austria si Franta anul 2016 a insemnat o perioada cu un trend negativ al vanzarilor. „In Austria, piata de profil este sensibila la orice modificare de pret, ceea ce a franat dezvoltarea industriei, iar in Franta impactul nefavorabil asupra livrarilor a fost generat de increderea scazuta a consumatorilor, care evita deocamdata produsele cu valoare adaugata mare. Desi sectorul francez de constructii rezidentiale s-a caracterizat prin crestere, investitorii si antreprenorii au preferat, de regula, sa achizitioneze si sa instaleze sisteme de ventilare controlata fara functie de recuperare a caldurii”, a adaugat Neva Rukonic.
Dezvoltari diferite in Germania si Polonia
Conform studiului, in nicio piata de pe continentul european nu s-a constatat, in ultimii ani, cresterea cantitativa de sisteme de ventilare controlata pentru locuinte care s-a inregistrat in Germania. Insa, industria germana de profil beneficiaza de contextul favorabil remarcat in sectorul constructiilor de cladiri, astfel incat, intre 2012 si 2016, cresterea, ca volum, a livrarilor de elemente de aerisire a fost de +58,4%. Mai mult, cererea din Germania se axeaza preponderent pe sistemele LHRV, iar cota de piata a acestora s-a majorat de la 16,9% in 2012 la 24,8% in 2016. „Germania este, de asemenea, singura tara in care gradul de folosire a LHRV este mai mare decat cel specific CHRV (50,1%, comparativ cu 49,9%). Locul al doilea, din perspectiva majorarii cantitative, este detinut de Polonia, cu o crestere de 30,1% din 2012 pana in 2016. Intrucat a intrat in vigoare un nou regulament de constructii, pe piata poloneza s-ar putea inregistra o crestere peste medie in domeniul sistemelor eficiente energetic, ceea ce are deja efecte in planul preturilor. Spre deosebire de Germania, segmentul LHRV este putin dezvoltat in tarile scandinave, unde se prefera CHRV, inclusiv ca urmare a tendintei producatorilor locali de sisteme centralizate, ce au si isi mentin o pozitie dominanta, in timp ce pretul ocupa un loc secundar atunci cand se pune problema achizitiei. Pentru prima data dupa multi ani, piata italiana de sisteme de ventilare controlata in mediul rezidential s-a majorat in 2016, iar acest trend ascendent - stimulat de cresterea din constructii - ar putea sa se manifeste si in intervalul urmator”, a concluzionat autoarea cercetarii.
***
In fine, dar nu in ultimul rand, estimarile Interconnection pentru intregul domeniu analizat, din cele 13 state europene, reflecta faptul ca pe piata sistemelor de ventilare controlata, pornind de la cele 2.37 milioane de unitati, in valoare de 954 milioane de euro din 2016, pana in 2019 indicii de crestere compozita CAGR vor fi de +4% (in plan cantitativ) si +3,9% (ca valoare), astfel: peste 2,46 milioane de unitati si 982,9 milioane de euro in acest an, 2,56 milioane de unitati si 1,03 miliarde euro in 2018 si circa 2,66 milioane de unitati, respectiv 1,07 miliarde euro in 2019, cota de 1,1 miliarde euro urmand sa fie atinsa, probabil, in 2020. O alta diagrama indica, insa, faptul ca pe termen mediu gradul de utilizare a celor trei categorii de sisteme nu se va modifica semnificativ, desi se observa unele schimbari, in favoarea sistemelor cu functie de recuperare a caldurii, deoarece in 2019 elementele clasice de ventilare vor avea o cota de 51,5%, fiind urmate de produsele tip CHRV (cu 38,3%), respectiv de cele LHRV (cu 10,1%). Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com, iar pentru descarcarea diagramelor referitoare la structura pietei si la evolutia cantitativa/valorica a acesteia, click aici si aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter