RO EN
السلة فارغة

PDD 2021-2027: Peste 2,9 miliarde euro pentru investitii in retelele de apa

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, continua dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din Romania prin cresterea nivelului de colectare si epurare a apelor uzate urbane, precum si a gradului de asigurare a alimentarii cu apa potabila a populatiei, in scopul indeplinirii cerintelor acquis-ului de mediu al Uniunii Europene si a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu.
Prin proiectele de infrastructura selectate prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, locuitorii Romaniei beneficiaza de o mai buna alimentare cu apa, tinta ce urmeaza sa fie atinsa la finele acestui an fiind de 1,8 milioane locuitori. De asemenea, populatia Romaniei beneficiaza de o mai buna tratare a apelor uzate, tinta atinsa de POIM pana in decembrie 2023 fiind de 1,24 milioane locuitori echivalenti.
„Sa traiesti fara apa curenta si canalizare este de neconceput pentru un standard normal de viata. Tocmai de accea, este o componenta pentru care am considerat ca este moral sa aloc o atentie deosebita. Pe parcusul celor doua mandate in MIPE, pentru sectorul de apa si apa uzata am semnat personal 21 contracte de finantare cu o valoare de 11,45 miliarde lei, respectiv 2,26 miliarde euro. In total, prin intermediul POIM 2014-2020 s-au semnat 65 proiecte de investitii in infrastructura, in valoare de peste 6 miliarde euro. Mai departe, putem privi spre viitorul cu optimism. Politica de Coeziune 2021-2027 ne aduce resursele pentru alti 3.768 km conducte noi sau optimizate apa si 3.209 km conducte noi sau optimizate de apa uzata”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
 
Contracte de 6,79 miliarde de euro pentru reteaua de apa
In perioada de programare 2014-2020, prin POIM au fost semnate 108 contracte de finantare in sectorul de apa si apa uzata din Romania cu o valoare totala eligibila de 33,6 miliarde lei (6,79 miliarde euro), din care 19 contracte in valoare totala eligibila de 437,15 milioane lei (88,32 milioane euro) sunt finalizate.
Dintre cele 108 proiecte, 43 sunt de proiecte asistenta tehnica in valoare totala eligibila de 531,95 milioane lei (107,48 milioane euro) si 65 reprezinta proiecte de investitii in infrastructura de apa si apa uzata. Acestea din urma insumeaza 33,07 miliarde lei (6,68 miliarde euro) valoare totala eligibila, investitiile contribuind la cresterea nivelului de trai a locuitorilor din Romania prin asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apa de calitate si la cresterea nivelului colectarii si epurarii apelor uzate.
 
Programul Dezvoltare Durabila 2021-2027
Desi procentul populatiei cu acces la facilitati de alimentare cu apa, canalizare si statii de epurare conforme a crescut semnificativ in ultimii ani, nevoia de investitii pentru conservarea resurselor de apa prin imbunatatirea solutiilor de tratare, reducerea pierderilor tehnologice legate de procesul de tratare si reducerea pierderilor de pe retelele de transport si distributie prin optimizarea acestora, pentru conectarea populatiei la sisteme de alimentare cu apa conforme, precum si pentru asigurarea de sisteme de colectare si epurare a apelor uzate din aglomerarile ramase este inca mare. Investitiile sunt necesare totodata si pentru atingerea sau mentinerea starii bune a corpurilor de apa.
Proiectele prin Programul Operational Sectorial Mediu (POSM), Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) si Programul National Dezvoltare Rurala (PNDR), au adus un progres semnificativ pentru in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii vietii romanilor, dar 20% din populatia inca nu este deservita de sistemul public de alimentare cu apa. In acest sens, una dintre prioritatile Programului Dezvoltare Durabila 2021-2027, aprobat la finele anului 2022 de Comisia Europena, este continuarea procesului de conectare a Romaniei la reteaua de apa.
In acest sens, un total de 2,9 miliarde euro este dedicat sectorului de apa si apa uzata. Investitiile vor consta atat in cadrul unor proiecte noi, cat si in continuarea investitiilor POIM si consolidarea capacitatii actorilor implicati in sector. Astfel, prin prioritatea 1 a programului, vor fi finantate, din FEDR si FC, investitii in sectorul apei si apei uzate avand ca obiectiv specific promovarea accesului la apa si a gestionarii durabile a apelor.
 
Printre prioritatile Programului Dezvoltare Durabila se numara:
- Construirea, reabilitarea si extinderea sistemelor de apa potabila noi/existente - captare si aductiune, statii de tratare, masuri legate de eficienta, retele de transport si distributie a apei destinate consumului uman in asezari care au cel putin 50 locuitori/ sau distributie de cel putin 1.000 m3 apa/zi;
- Construirea, reabilitarea si extinderea retelelor de canalizare noi/existente si construirea/reabilitarea/modernizare a statiilor de epurare a apelor uzate care asigura colectarea si epurarea incarcarii organice biodegradabile in aglomerari mai mari de 2.000 locuitori (prioritate avand aglomerarile peste 10.000 locuitori), inclusiv solutii pentru un management adecvat pentru tratarea namolurilor rezultat in cadrul procesului de epurare a apelor uzate.
Dincolo de acestea, pana in prezent, in baza prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 109 din 13 iulie 2022 privind unele masuri pentru proiectele de infrastructura de apa si apa uzata finantate din fonduri europene si pentru modificarea unor acte normative, au fost semnate patru contracte de finantare pentru dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetele Caras-Severin, Galati (Matca), Prahova si Hunedoara insumand 4,96 miliarde lei, respectiv 1 miliard euro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter